Gazon sproeien

Een gazon heeft voldoende water nodig om een goed wortelsysteem te ontwikkelen. Daardoor is het beter bestand tegen ziekte en uitdrogen. Bij droogte moet er natuurlijk ook gesproeid worden. Als je het gazon op het juiste moment sproeit, bemest en maait wordt de kans op onkruid ook nog eens een stuk kleiner.

Wanneer sproeien?

Vooral een pas aangelegd gazon moet op tijd besproeid worden bij droogte in de zomer. Een grasmat heeft drie tot vier centimeter water per week nodig. Maar let op, want te veel water versnelt de groei van het gras. Dat wil je niet hebben, omdat je dan nog vaker moet maaien. Laat daarom de grond altijd gedeeltelijk indrogen voor een volgende sproeibeurt. Je kunt het gazon het best besproeien wanneer de grond tot vijf centimeter diep is ingedroogd. Dat kun je testen met bijvoorbeeld een schroevendraaier. De beste tijd om te sproeien? Dat is tussen vier uur ‘s middags en acht uur ‘s avonds. Het water heeft dan de tijd om in de grond te zakken en wordt niet verdampt door de zon. Sproei niet elke dag kort, maar sproei eens in de week zeker twee uur aaneengesloten.

Soorten sproeiers

Er bestaan veel verschillende soorten systemen om het gazon te besproeien. Kijk voor meer informatie daarover bij sproeisystemen. Je kunt natuurlijk ook gewoon sproeien met een tuinslang. De grootte van het gazon bepaalt welk systeem het makkelijkst werkt. Ideaal voor het gazon is bijvoorbeeld de zwenksproeier van Gardena, deze geeft een gelijkmatige, zachte straal. Of anders misschien hun cirkelsproeier Samba.  Beide zijn ook te koop bij tuincentra.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Jo Gerrits op 30 september 2018 om 22:37

Ik heb heden een nieuwe grasmat gelegd.
hoeveel dagen moet ik sproeien.

>

vtwonen (tuinieren) op 26 oktober 2018 om 09:23

Een grasmat die nog niet geworteld is en nog geen contact maakt met de ondergrond, kun je het beste zien als een hulpeloos geval. Zonder grondcontact droogt de mat ontzettend snel uit en verdroogde wortels herstellen zich moeilijk. Sproei bij droog en zonnig weer dagelijks en bij bewolkt weer om de dag. Het beste kun je een klein hoekje liften om te zien of de ondergrond nog vochtig is en of er worteltjes gevormd zijn. Doe dit niet in de eerste twee weken; ik kan je nu al vertellen dat ze die periode sowieso nodig hebben om te wortelen. Eenmaal geworteld kun je je grasmat beter niet teveel meer verwennen, die redt zichzelf wel. Succes!

>

Anoniem op 7 mei 2016 om 18:47

Hier pas gras gelegd en mij is verteld bij hitte en verkrimping van gras gewoon te sproeien ook in de zon, blijkt een fabel te zijn dat je niet mag sproeien in de zon omdat gras anders verbrand... Als je het niet sproeit bij uitdroging en krimping is je gras zo dood... Sproei al jaren gewoon overdag einde van de middag ook al staat zon nog op het gras en nooit geen problemen gehad met het gras... Daarbij zie vaak genoeg bij tehuizen of dierenparken dat z eoverdag gewoon de sprinklers hebben aanstaan...

>

Anoniem op 11 juni 2015 om 10:39

Hoi Roger, gras wortelt niet zo diep. Je vertelt niet wat je door de bodem hebt gemengd, voordat je het gras legde. Gras van 7 maanden oud moet genoeg wortels hebben. Zeker als er voldoende grond doorheen is gemengd die het vocht vasthoud. Als je het niet vertrouwd, geef dan water. Niet in de zon, dan verbrandt het. Liever 1 keer lang dan 5x kort. De wortels worden lui als ze dagelijks water krijgen.

>

Anoniem op 10 juni 2015 om 23:18

Moet de schroevendraaier er met zand uitkomen, ik neem aan dat dat de bedoeling is? Als hij droog is is de grond ook droog? En wat doe ik met gele kale plekken? Het gazon is bemest en besproeit.

>

Anoniem op 8 juni 2015 om 11:31

Hallo,
Het is nu een par dagen droog weer, mijn grasmatten zijn 7 maanden oud, met schroevendraaier erin geprikt, komt droog eruit.
Moet ik nu gaan sproeien?
Er staat de hele dag zon op het gras, kan ik ook in de zon sproeien?
Mvg

Shop suggesties

Inspiratie suggesties