Kalk strooien op het gazon tegen mos en onkruid

Kalk strooien op het gazon Beeld Canva
Beeld Canva

Mooi en frisgroen gras krijg je helaas niet vanzelf: mos en onkruid liggen voortdurend op de loer. Wist je dat kalk strooien op het gazon een oplossing voor dit probleem kan zijn? Welke soort kalk kun je het best gebruikten en hoe en wanneer ga je hiermee aan de slag?

Lees verder onder de advertentie

Gezond gras

Een grasmat mooi houden is nog best een klus: met alleen het besproeien van het gras ben je er bij lange na niet. Ook bemesten en verticuteren zijn belangrijke onderdelen van het onderhoud, daarnaast geef je met het strooien van kalk een flinke boost aan het gazon.

Waarom kalk strooien tegen mos?

Gras groeit het beste bij een zuurgraad (pH-waarde) tussen de 5,5 en 6,5. Bij een lage zuurgraad kan het gazon niet voldoende voedingsstoffen opnemen, waardoor de groei remt en mos en onkruid hun kansen schoon zien. Door het strooien van kalk krijg je de bodem in balans, kan het gras weer gaan groeien en verschrompelt het mos. Lees hier meer over mos in het gazon verwijderen.

Zuurgraad van de bodem testen

Wil je weten of je wel of geen kalk moet strooien op het gazon? Check dan de zuurgraad van de bodem door middel van een bodemtest. Ligt de pH-waarde laag, dus onder de 5,5? Dan moet je aan de slag met het strooien van kalk.

Lees verder onder de advertentie

Kalk strooien bij planten

Kalk strooien doet trouwens ook veel voor planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel. Maar pas wel op: er zijn zuurminnende planten zoals hortensia’s, rododendrons en azalea’s die liever geen kalk willen.

Kalk strooien bij regen

Het strooien van kalk op het gazon kan al de wintermaanden, maar je hebt er meer profijt van wanneer je dit na de vorstperiode doet. Het voorjaar is het groeiseizoen en dan ben je mooi op tijd. Kies er een regenachtige dag voor uit, want de kalk wordt beter en sneller opgenomen in vochtige grond.

Lees verder onder de advertentie

Ga je liever in de winter aan de slag met kalk strooien en ligt er sneeuw? Dan mag er nog steeds kalk op het gazon, want als de sneeuw smelt, lost de kalk op en zakt het meteen weg in het gras en werkt het nog steeds. Het strooien van kalk op het gazon kun je jaarlijks herhalen.

Welke soort kalk voor het gazon?

Kies voor een kalk met magnesium erin, dan zal het gras sneller een frisgroene kleur krijgen. Kalk in korrelvorm maakt het strooien vaak makkelijker. Poedervormige kalk waait vaak weg tijdens het strooien, waardoor het niet op de juiste plek terechtkomt.

Tip: gebruik een strooiwagen om kalk en meststoffen over je gazon te verspreiden.

Lees verder onder de advertentie

Let op met kalk strooien en gazon bemesten

Hoewel kalk strooien een goede verzorging is voor het gazon, is kalk geen meststof. Kalk is een middel om het gras in goede conditie te krijgen om voeding op te nemen en het gras een goede kleur te laten krijgen. Kalk strooien zorgt er dus voor dat het gazon beter de voedingsstoffen van mest kan opnemen. Bemesten is nog steeds nodig, maar let op: er moeten minstens 6 tot 8 weken zitten tussen het kalk strooien en bemesten.

Meer tips voor gazononderhoud

Meer weten over het onderhouden van je gazon? Kijk in de gazon onderhoudskalender.

Aan de slag

Lees verder onder de advertentie