Fijne tuinhulp: zo kies je de beste robotmaaier voor het gazon

null Beeld vtwonen special tuin 03 2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge
Beeld vtwonen special tuin 03 2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge

Grasmaaien kan een tijdrovende klus zijn, vooral wanneer je een groot gazon hebt. Maar waarom achter een luidruchtige, zware grasmaaier aanlopen als een robotmaaier het werk uit handen kan nemen? Zo kun jij lekker op het terras in de zon blijven zitten.

Lees verder onder de advertentie

Groen gras

Voor een mooi en egaal gazon, moet je het goed verzorgen en onderhouden. Wil je prachtig groen gras, dan is er iedere maand wel een klusje te doen. Zo is het van de maanden mei tot oktober belangrijk om het gazon iedere week te maaien. Geen zin om zo vaak achter een zware grasmaaier aan te tuffen? Laat er dan geen gras over groeien en schaf een robotmaaier aan. Deze handige tuinhulp bespaart je namelijk een hoop tijd.

Voordelen van een robotmaaier

Behalve de tijdsbesparing zijn er meer voordelen te noemen. Zo is een robotmaaier vanzelfsprekend milieuvriendelijker dan een grasmaaier met een diesel- of benzinemotor. Bovendien werken de meeste, automatische grasmaaiers met mulching. Hierbij wordt het gemaaide gras fijn verpulverd en weer op het gazon gestrooid. Dit is gratis voeding voor het gazon, waardoor je het niet of nauwelijks meer kunstmatig hoeft te bemesten. Een stuk beter voor het milieu én voor je portemonnee. Een ander voordeel is dat robotmaaiers over het algemeen minder geluid maken dan reguliere grasmaaiers.

Nadelen van een robotmaaier

Toch komt zo’n automatische tuinhulp ook met een paar nadelen:

Lees verder onder de advertentie
  • Het maaien van vochtig of zeer hoog gras is niet aan te raden met een robotmaaier. Het gras is dan ‘te zwaar’, waardoor veel maaiers de klus niet aankunnen.
  • Het kost relatief veel tijd om een compleet gazon te maaien. Een robotmaaier scheelt jou een hoop tijd, maar de maaier zelf is aan de langzame kant.
  • Een robotmaaier is duur in aanschaf. Denk aan minimaal € 600 voor een maaier van kwaliteit.
  • Je moet de grasranden nog handmatig onderhouden. Tips over hoe je de graskanten kunt steken, snijden, knippen en trimmen, lees je hier.

Hoe kies je een robotmaaier?

Om de beste robotmaaier voor je tuin te kiezen, is er een aantal zaken om rekening mee te houden, zoals het formaat en de eventuele hellingen in het gazon. Ook je persoonlijke voorkeuren spelen mee. Wil je de grasmaaier via een app besturen? Vind je het belangrijk dat hij stil is zodat de buren geen last hebben van het lawaai? Kortom: let op de volgende dingen bij de aanschaf van een robotmaaier.

1. Oppervlakte van het gazon

Allereerst is het formaat van je gazon belangrijk. De oppervlakte die een robotmaaier in één sessie kan maaien, ligt aan de accu en de maaibreedte van de robot. Meet dus eerst het gazon op voordat je een robotmaaier aanschaft. Komt de robot allerlei obstakels tegen zoals boompjes, struiken, bloemperken, een vijver of bochten? Dan moet hij constant van richting veranderen, waardoor het maaien een stuk langer duurt. Kies dan voor een robotmaaier met een grotere accucapaciteit dan eigenlijk noodzakelijk is voor je gemeten gazonoppervlakte.

Lees verder onder de advertentie

2. Hellingen

Heeft het gazon zichtbare hellingen? Kijk dan goed of de robotmaaier die je op het oog hebt hiervoor geschikt is. De meeste robotmaaiers kunnen een helling tot ongeveer 25 procent makkelijk maaien. Voor een hogere helling heb je vaak een luxere – en kostbare – grasmaaier nodig.

3. Bediening

Een slimme robotmaaier bedien je met een app op je smartphone. Je maakt een connectie via bluetooth of wifi en stelt de maaischema’s en -zones in. Sommige apparaten kun je zelfs besturen via de app. Stukje gras vergeten? Dan laat je de maaier met de knoppen in de app nog even een ommetje maken.

4. Perimeterdraad of gps

Voordat je een robotgrasmaaier kunt gebruiken, moet je hem goed instellen. De robot moet namelijk ‘leren’ hoe je tuin in elkaar steekt. Meestal baken je het gazon af met een meegeleverd perimeterdraad. Dit draad leg je om het gazon heen (of graaf je in), zodat de robotmaaier weet tot waar hij moet maaien. Bij sommige (dure) apparaten is een perimeterdraad niet nodig, omdat ze door middel van gps weten waar ze moeten maaien.

Lees verder onder de advertentie

5. De materialen

Logischerwijs is de ene robotmaaier wat luxer (en beter) dan de andere. Dat verschil zul je merken in de prijs. Wil je een robotmaaier die lang meegaat, dan kun je het best voor kwaliteit gaan. Dit zit ’m bij een robotmaaier voornamelijk in de materialen. Sommige maaiers hebben één groot mes, andere meerdere kleine mesjes. Een groter mes kan meestal wat langer mee en beter overweg met grotere plukken gras.

6. Levensduur

De levensduur van een robotmaaier hangt vooral af van de batterij. Dat onderdeel kun je vervangen, maar meestal is dat een duur grapje. Afhankelijk van de kwaliteit van de accu en hoevaak je het gras maait, vermindert de batteri werkzaamheid van een robotmaaier na 2 tot 4 jaar.

Meer lezen over het maaien van je gazon? Van ideale grashoogte tot tips voor het grasafval: je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie