Wanneer kun je het best graszoden leggen? In 10 stappen naar een groen gazon
Wil je een mooi gazon in de tuin en is gras zaaien geen optie of niet goed gelukt? Het leggen van graszoden is een razendsnelle manier om een nieuwe grasmat in de tuin te krijgen. Kies hier wel de juiste tijd voor uit en vergeet ook de nazorg niet, want dan heb je de meeste kans van slagen. Lees hier hoe en wanneer je aan de slag kunt met graszoden leggen.
Graszoden of graszaad
Wanneer je graag gras in de tuin wilt, dan heb je keus tussen gras zaaien en graszoden leggen. Graszaad strooien is een relatief goedkope manier om een gazon aan te leggen, maar je moet wel even geduld hebben en de kans van slagen is minder groot dan bij het leggen van graszoden. Met graszoden heb je meteen een groene grasmat liggen, je mag er al snel op lopen en hebt minder kans op onkruid. Meer over deze keus lees je in het artikel Met dit stappenplan leg je zelf een gazon aan.
Wanneer kun je het best graszoden leggen?
Het gras groeit sneller en slaat beter aan als de temperatuur boven de vijftien graden Celsius is. Het is daarom slim om de koude maanden over te slaan en de graszoden tussen mei en september te leggen.
Aan de slag met de graszoden
Zoden leggen kan een tijdrovende klus zijn en ook in de voorbereiding gaat aardig wat tijd zitten. Plan de werkzaamheden daarom goed in, zo blijf je aan het eind van het weekend niet met een halve grasmat zitten.
- Loop eerst de voorbereidende stappen voor de aanleg van een gazon door en begin daarna niet meteen met leggen: geef de grond even de tijd om in te klinken.
- Meet goed hoeveel graszoden je nodig hebt: uitgerold zijn ze 2,5 meter lang en veertig centimeter breed. Elke graszode is dus één vierkante meter groot. Houd ook rekening met een snijverlies van 5%.
- Maak je keuze uit een speelgazon waarop lekker geravot mag worden, een siergazon of een schaduwgazon.
- Kies het moment van levering goed uit, want je moet vrijwel meteen met de graszoden aan de slag om uitdroging te voorkomen. In opgerolde toestand blijven ze maximaal 24 uur in goede conditie.
- Leg de graszoden strak tegen elkaar en laat ze verspringen ten opzichte van elkaar. Snijd ze in vorm met een graszodensnijder of broodmes.
- Stamp de graszoden aan voor een goed contact met de grond eronder.
- Strooi potgrond in de naden, zodat de zoden tegen elkaar groeien.
- Geef de zoden zo veel water, dat ze door en door nat zijn.
- Wacht met lopen op het gras totdat de zoden zijn vastgegroeid. Meestal is dit het geval in 1,5 week, maar het kan ook zomaar twee tot drie weken duren. Of de zoden zijn vastgegroeid, is te zien en te voelen door een hoekje van een zode op te tillen.
- Besproei de zoden in de tussentijd minstens één en zo nodig twee keer per dag.
Gras voor de eerste keer maaien
Na vijf weken kan het gras voor het eerst gemaaid worden, pak dit voorzichtig aan en maai altijd in de lengterichting van de zoden. Gebruik hiervoor een goede grasmaaier met meerdere standen. Na zes weken mag je het gazon voor de eerste keer bemesten. Vervolgens kun je de onderhoudskalender gazon aanhouden voor het juiste onderhoud van je gazon.
Graszoden kopen
Graszoden koop je bij de bouwmarkt, maar je kunt ze ook online bestellen. Het voordeel daarvan is dat je vaak zelf de bezorgdag kunt kiezen, bij bouwmarkten ben je nog weleens afhankelijk van vaste leverdagen. Let ook op de dichtheid van het gras: worden de graszoden geleverd met (biologische) netten om het gras goed bij elkaar te houden, dan is dat niet perse voordelig. Het betekent namelijk meestal dat het nog jong gras is dat niet op natuurlijke manier bij elkaar blijft. Wanneer er vervolgens flink gebruik wordt gemaakt van het gras, dan kan dat nadelige gevolgen hebben.
Graszoden zorgen voor een direct groen gazon, maar daar betaal je wel een prijs voor: voor 100 m2 ben je al snel 200 euro kwijt.