Sproeisystemen

beeld vtwonen Beeld Sproeisystemen
Beeld Sproeisystemen

Voordat je een gazon aanlegt, moet je eerst bedenken of je een ondergronds sproeisysteem wilt aanleggen. Een gazon moet vaak gesproeid worden, want als de grasmat te veel uitdroogt, wordt de groei van het gras belemmerd. Kijk bij het artikel gazon sproeien om te lezen wanneer je moet sproeien.

Lees verder onder de advertentie

Soorten sproeisystemen

Er zijn allerlei soorten sproeisystemen. Je kunt kiezen voor een los systeem met waterslangen en een zwenksproeier of een cirkelsproeier. Dat scheelt veel werk in de aanleg, maar deze zijn vaak niet geautomatiseerd. Voor grotere gazons is een beregeningsinstallatie erg handig. Als je de sproeier wil gebruiken in de voor- en achtertuin is een bovengronds systeem handiger, omdat je het gemakkelijk kunt verplaatsen. Een ondergronds systeem heeft het voordeel dat je nooit meer met sproeiers of tuinslangen hoeft te slepen.

Energiebesparing

Door een sproeisysteem te gebruiken, bespaar je vaak veel water en tijd. Water geven met een tuinslang kan ook, maar vaak wordt er dan te veel water gegeven wat vervolgens alleen maar in de grond zakt. Als je een mogelijkheid ziet om regenwater te gebruiken dan spaart dit leidingwater. Tevens kan er energie worden bespaard door een sproeisysteem op zonne-energie te gebruiken.

Instelbaar sproeisysteem

Met een instelbaar sproeisysteem kun je precies kiezen op welke plekken er wordt gesproeid. Ook bij een gazon met een afwijkende vorm zal er dan niet in de borders worden gesproeid. Een voorbeeld van zo’n sproeier is de AquaContour automatic van Gardena. Deze sproeier kan maar liefst op vijftig punten worden ingesteld. Daarmee wordt veel water en tijd bespaard. Daarnaast zijn er ook veel systemen die je kunt instellen op tijd of op bodemvochtigheid. Op die manier wordt er zelfs gesproeid als je bijvoorbeeld op vakantie bent.

Lees verder onder de advertentie

Ondergronds systeem

Een ondergronds systeem kun je zelf aanleggen, maar het is gemakkelijker om dit te laten doen. De buizen en slangen moeten allemaal in een geul worden gelegd en het liefst ingegraven. Mogelijke onderdelen van een ondergronds systeem zijn:

  • Besproeiingscomputer (voor automatisch sproeien op gewenste tijden)
  • Aansluitset
  • Aansluitdoos (voor de watertoevoer)
  • Verbindingsstuk
  • Aanvoerbuis
  • L-stuk
  • Sproeier
  • Eventueel een bodemvochtigheidssensor

Sproeisysteem kopen

Er zijn heel veel verschillende sproeisystemen verkrijgbaar. Laat je goed adviseren welk systeem voor jouw tuin het meest geschikt is. Ga bijvoorbeeld ook eens kijken in het dichtstbijzijnde tuincentrum.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Bron: Verzonken multi-instelbare sproeier AquaContour automatic, Gardena.