WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waarom elke plantenliefhebber een plantenspuit moet hebben

Of je nu maar een paar kamerplanten hebt staan of jouw huis juist meer en meer op een jungle begint te lijken, als groenliefhebber kun je niet zonder een plantenspuit. En dit is waarom.

planten locker plantenspuit urban jungle

Regendansje

Veel kamerplanten vinden hun oorsprong in de jungle. De luchtvochtigheid is daar zeer hoog en verre van het niveau in de meeste Nederlandse woonkamers. Met dank aan onze kachels die vaak de hele dag staan te loeien als het koud is.

Om het extra aangenaam te maken in huis voor jouw kamerplanten is het dus niet zo’n slecht idee om het klimaat van de jungle een beetje na te bootsen in huis. Laat het regenen door middel van een plantenspuit! Planten die normaliter in de jungle te vinden zijn, zullen je dankbaar zijn.

LEES OOK
Hoe vaak geef je planten nou eigenlijk water?

Door het stof

Stofwolken die soms voorbij vliegen in de woonkamer vallen bij kamerplanten veel minder op. Toch ligt er net zoveel stof op jouw kamerplanten als dat er in jouw woonkamer terechtkomt. Het zijn namelijke echte stofvangers. 

Bladeren die verstopt zitten onder een laag stof nemen minder licht op. Je raadt het misschien al: dit is niet zo goed voor kamerplanten. Zeker als je van plan bent om deze nog lang in leven te houden. Planten vangen namelijk licht op via hun bladeren en zetten dat om in voedingsstoffen en zuurstof. Die voedingsstoffen gebruiken ze voor zichzelf en die zuurstof is voor ons. Een kamerplant onder het stof is dus niet alleen slecht voor de plant zelf, maar ook een tikje voor ons. 

Verwijder de stof van de bladeren met behulp van een plantenspuit (zoals deze van koper). Pas alleen wel op dat de ruimte om de plant niet ook kleddernat wordt. Anders is een dweil binnen handbereik wel zo handig. 

Extra tip: kalkaanslag vind je niet alleen terug in de badkamer. Het kan ook verschijnen op de mooie groene bladeren van jouw kamerplanten. Wil je dit voorkomen? Gebruik dan water met zo min mogelijk kalk, bijvoorbeeld afgekoeld water uit de waterkoker. Of vang regenwater op in een regenton. 

LEES OOK
Je kamerplanten afstoffen: dit is waarom

Niet alleen handig

Ben je van de praktische soort? Dan kun je natuurlijk gewoon de standaard plastic plantenspuit scoren. Maar tegenwoordig zijn er ook allerlei plantenspuiten te koop die een mooi accessoire zijn voor in huis. Bijvoorbeeld een variant van glas of met een industriële look

nog meer: Planten