Hoe vaak geef je planten nou eigenlijk water?

beeld vtwonen Beeld

Een plant heeft naast liefde en licht vooral water nodig, maar dat wist je natuurlijk al. Toch is de nummer 1 doodsoorzaak bij planten te weinig of juist te veel water. Daarom zetten we wat watergeef-weetjes voor je op een rij, zodat jouw kamerplant precies krijgt wat ie nodig heeft voor een lang en gelukkig leven.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor water geef je een plant?

De meeste mensen geven planten leidingwater, maar regenwater zou eigenlijk beter zijn. Leidingwater is namelijk hard en er zitten allerlei zouten in waar kamerplanten niet zo van houden. Regenwater bevat bijna geen kalk en is daarom veel zachter voor je planten. Je kunt regenwater buiten opvangen in een regenton en als je daar geen plek voor hebt een waterfilterkan gebruiken. Zie je bij planten witte puntjes of kringen op het blad? Dan krijgt de plant te veel kalk en is regenwater zijn redding.

Hoe vaak geef je een plant water?

De ene plant is de andere niet, dus een eenduidig antwoord is lastig te geven. De hoeveelheid water die een plant nodig heeft ligt aan de behoeftes van de plant, maar ook aan de plek waar hij staat. Vraag bij aankoop sowieso naar wat basisweetjes over de plant of zorg op z’n minst dat je weet hoe de plant heet, dan kom je met Google ook een heel eind.

Check bij een nieuwe plant in het begin elke dag even met je vinger hoe de aarde voelt of steek er een satéstokje in. Blijft de aarde plakken, dan is het nog vochtig en weet je dat je nog geen water hoeft te geven. Je zult zien dat sommige planten 1x per week genoeg vinden en dat andere kamerplanten liever een keertje extra water krijgen. Vetplanten, zoals cactussen, hoef je juist veel minder vaak water te geven. Lees meer over vetplanten.

Lees verder onder de advertentie

Tip: vergeet je steeds hoe het nou zat met watergeven bij die ene plant? Of bij ze allemaal? Schrijf het op een papiertje en schuif dit onder de pot. Nog een tip: houd vaste watergeef-dagen aan of installeer een plantenapp die je een seintje geeft als het weer zover is.

Hoeveel water geef je een plant?

De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met je plant. De juiste hoeveelheid is zoveel als de grond kan opnemen. Een plant in een grote pot heeft dus meer water nodig dan een kleine kamerplant. Kun je de plant uit de pot tillen? Of zit er een schotel onder de bloempot? Check dan af en toe of er een bodempje water ligt. Is dat niet het geval, dan ben je goed bezig. Blijft er wel water achter, dan geef je te veel.

Lees verder onder de advertentie

Tip: vergeet hangplanten niet in je rondje watergeven. Zorg dat je goed bij de plant kunt, anders sla je hem óf steeds over óf geef je juist te veel water omdat je niet goed in de pot kunt kijken.

Hoe en waar geef je planten water?

Er zijn 3 manieren om water te geven: van bovenaf op de potgrond, op een schotel zodat je de plant via de onderkant water krijgt of de plant dompelen.

  • Van bovenaf: dit is de meest gebruikte methode. Giet het water langs de randen van de pot en kijk meteen hoe de aarde reageert. Neemt de aarde direct het water op en blijft er een beetje water achter op de schotel? Dan gaat ie goed. Gooi het overgebleven water wel weg. Loopt het water direct door en blijft de aarde droog? Dan staat de plant veel te droog en heeft hij behoefte aan dompelen.
  • Heb je planten met schotels, dan kun je ook het water in de schotels gieten. De aarde neemt dan van onderaf het water op. Blijf water gieten totdat de aarde geen water meer opneemt, dan weet je dat je genoeg hebt gegeven. Blijft er water in de schotel liggen? Gooi dit dan weg.
  • Dompelen is een methode die vaak wordt gebruikt als de plant heel droog staat. Vul hiervoor een emmer met regenwater of water op kamertemperatuur. Duw de plant met pot en al onder water totdat de bubbels weg zijn. Haal de plant uit de emmer en laat hem uitlekken in de gootsteen of op een schotel. Tip: orchideeën vinden dompelen met lauwwarm water heel fijn.
Lees verder onder de advertentie

Bron: foto: styling Maamke van Zwol, fotografie James Stokes