Zo krijg je kalk in de badkamer weg (ook de meest hardnekkige)

wandkraan Grip afdekset 2-greeps, uitloop 23 cm in kleur Bronze € 453,- (ook in kleuren Black Steel, Brushed, Charcoal en Chrome) (vtwonen.nl).  Beeld JA | vtwonen 08-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 08-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Heb je net een intensieve schoonmaaksessie in de badkamer achter de rug, maar zie je binnen een oogwenk alweer witte kalkaanslag verschijnen in de douche of op de kranen? Superirritant! Weten hoe je die hardnekkige kalk nou uit de badkamer krijgt? Gebruik deze tips! 

Lees verder onder de advertentie

Op de foto hierboven zie je elementen uit de vtwonen badkamer collectie. Vind verkoopadressen hier.

Kalk in de badkamer

Om kalk in de douche of badkamer te verwijderen bestaan er allerlei soorten middelen. Je hoeft echt niet duur uit te zijn, want er bestaan ook natuurlijke schoonmaakmiddelen. En de kans is groot dat je deze al in de kast hebt staan. Dus handschoenen aan en gaan!

Azijn

Dit natuurlijke wondermiddel zet je voor allerlei zaken in. Bijvoorbeeld om de bank weer als nieuw te krijgen, maar het werkt ook als een tierelier tegen kalkaanslag. Je kunt natuurazijn gebruiken, al zal schoonmaakazijn iets beter werken tegen kalk. Dit omdat het een stuk zuurder is dan natuurazijn en dat simpelweg effectiever is tegen kalkaanslag. Je kunt de azijn eventueel verdunnen met water. Door het in een plantenspuit te doen, maak je je eigen schoonmaakspray.

Lees verder onder de advertentie

Citroen

Eigenlijk geldt: hoe zuurder het product, hoe beter het kalk verwijdert. Daarom is citroensap het perfecte middel om hardnekkige kalk uit de douche te verwijderen. Doe wat citroensap in een kom en doordrenk een stuk keukenpapier of een doek in het sap. Leg het papier of de doek op de plek met de aanslag en laat het ongeveer anderhalf uur intrekken. Spoel daarna af met heet water en je zult zien dat alles weer blinkt.

Heb je een lichte kalkaanslag in de badkamer? Dan kun je een citroen opensnijden en de halve citroen over de plek met kalkaanslag wrijven. Laat dit een paar minuten intrekken en spoel het af met heet water. Citroensap werkt vooral goed op bijvoorbeeld een glazen douchedeur. Het zorgt ervoor dat alles extra goed glimt.

Karnemelk

Ook karnemelk is een goed schoonmaakmiddel om kalk te lijf te gaan, omdat het een goede zuurgraad heeft. Dompel een doek onder in de karnemelk, leg het op de kalkaanslag en laat het een nacht intrekken.

Lees verder onder de advertentie

Schoonmaakmiddelen voor kalkaanslag

Natuurlijk bestaan er ook allerlei speciale schoonmaakmiddelen voor kalkaanslag die je online kunt scoren of in de winkel. Duurder dan de natuurlijke producten van hierboven, maar vaak even doeltreffend. Kijk altijd wel goed op de verpakking van het schoonmaakmiddel om er zeker van te zijn dat je het op jouw oppervlak naar keuze kunt gebruiken. Je wil de boel natuurlijk niet beschadigen.

Kalk op en in de douchekop

Douchekop ontkalken? Draai ‘m los en vul een plastic zak(je) met azijn. Doe de douchekop in het zakje en maak deze vast aan de douchekop met bijvoorbeeld een elastiek. Zorg dat je de douchekop volledig onderdompelt in het schoonmaakmiddel. Laat hem een dag weken en haal de douchekop er vervolgens weer uit. Even afspoelen en zeg maar dag tegen de kalkaanslag.

Kalk in de douchebak

Krijg je de kalkaanslag uit de douchebak niet weg? Drenk dan een paar (oude) handdoeken in een kalkverwijderaar en leg deze op de bodem van de douchebak. Bekijk op de verpakking hoe lang de boel moet intrekken en ga de bak daarna te lijf met een spons. Even goed boenen en weg is de kalk.

Lees verder onder de advertentie

Kalk op de kraan

Ook de douchekraan kan hardnekkige kalkaanslag hebben. Doordrenk een paar doeken in een schoonmaakmiddel om kalk te verwijderen. Leg de doeken op en om de kraan zodat deze zoveel mogelijk bedekt is. Laat de boel even intrekken, haal de doeken eraf en schrob goed na met een spons.

Kalk op de douchedeur

Ook kalk op de deur of wand van de douche kunnen hardnekkig zijn en moeilijk te verwijderen. Pak een keukenrol en het schoonmaakmiddel, spuit een vel keukenrol in met het schoonmaakmiddel en ‘plak’ deze op de douchewand of deur. Laat hier weer intrekken en schrob na met een spons.

Schoonmaakhulp…

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen 08-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans