1. Boekenplanken als omlijsting
Een reeks open planken naast de haard zorgt niet alleen voor opbergruimte, maar ook voor een visuele omlijsting. Gebruik ze om boeken, kunst of persoonlijke objecten tentoon te stellen.
2. Tv-kast met open haard
Een veel gekozen combinatie: een tv-kast met open haard. Wil je de tv uit het zicht als hij niet gebruikt wordt? Verwerk hem dan in een op maat gemaakte kast boven de open haard. Denk aan draaideuren en schuifpanelen die het scherm verbergen. Dag zwart, leeg scherm. Hallo rust!
3. Gesloten kasten rond de open haard
Houd je van opgeruimd en minimalistisch? Kies dan voor een strakke kast met greeploze deuren aan weerszijden van de haard. Alles wat je liever niet in het zicht wilt hebben, van spelletjes tot kabels, verdwijnt netjes achter gesloten deuren. Boven de open haard zelf kun je een mooie print of een schilderij ophangen. Ook tof: een grote spiegel erboven.
LEES OOK
4x een oude schouw in de woonkamer stylen
4. Zithoekje met opbergruimte
Een ingebouwde zitbank naast de haard is niet alleen gezellig, maar ook praktisch. Met kussens en plaids creëer je een knusse hoek, terwijl je in de bank spullen kwijt kunt die je niet dagelijks nodig hebt. Is er ruimte? Maak ze dan aan weerszijden van de open haard. Zo heb je een symmetrisch geheel.
5. Eyecatcher in kleur
Verf de schouw of kast rondom de haard in een sprekende kleur, zoals aubergine, donker groen, of roestbruin. In combinatie met zachte verlichting of glanzende accenten ontstaat een spannend contrast.
6. Vitrinekast met glas voor je mooiste items
Met vitrinekasten aan weerszijden van de haard geef je bijzondere objecten, erfstukken of glaswerk een mooi podium. Het glas beschermt tegen stof, terwijl ingebouwde verlichting zorgt voor een subtiele spotlight.
7. Natuurlijke nis voor brandhout
Een open nis voor haardhout geeft je ruimte een rustieke uitstraling. Vooral in combinatie met een bakstenen of natuurstenen haard is het plaatje helemaal compleet.
8. Alles-in-één meubel
Combineer haard, opbergruimte, tv en styling in één doorlopend meubel op maat. Denk aan een wandvullende oplossing. Gebruik warme materialen zoals eiken, natuursteen of stucwerk met textuur. Dit is er wel eentje in de categorie: zorgvuldig uitdenken en ontwerpen. Laat bijvoorbeeld ruimte over voor een kunstwerk aan de muur, een smal, lang beeld of een serie grote fotoboeken of prentenboeken. Zij moeten genoeg ruimte krijgen in het geheel.
9. Zin in een artistieke uitspatting?
Laat de haardwand spreken met uitgesproken vormen of architectonische elementen zoals nissen, bogen of asymmetrische lijnen. Zo wordt de open haard met de complete wand een heel kunstwerk op zich.
LEES OOK
Woondilemma: de schouw behouden of toch verwijderen?
10. Vuur en vlam in de keuken
Wie zegt trouwens dat een haard alleen in de woonkamer thuishoort? De keuken is ook een hele mooie plek voor een open haard, mits je de ruimte hebt natuurlijk. Combineer met kasten op maat voor servies, wijn of kookboeken en je hebt een stijlvol geheel passend bij de ruimte. Dit past uitstekend bij een landelijk interieur.
Een kast ontwerpen, hoe pak je dat aan?
Een kast rondom een open haard ontwerpen is een creatief én technisch proces. Begin met het doel. Wil je er spullen in opbergen, een tv in verbergen, je favoriete boeken tentoonstellen of een mix van dit alles? Door vooraf helder te hebben wat je precies wilt, voorkom je onpraktische keuzes achteraf. Je kunt zo bovendien meteen stroompunten integreren op de juiste plekken.
Daarna is het meten = weten. Kijk naar de afmetingen van de wand, de positie van de haard en hoeveel ruimte je eromheen hebt. Ook zaken als symmetrie, de aanwezigheid van stopcontacten en de afstand tot brandbare materialen spelen hierbij een rol. In kleinere ruimtes kan een asymmetrisch ontwerp speelser en luchtiger aanvoelen, terwijl in grotere kamers een symmetrische opstelling vaak zorgt voor rust en balans.
Materiaalkeuze is ook een belangrijke. Gebruik hittebestendige en duurzame materialen zoals massief hout, MDF met een goede afwerking, staal of natuursteen.
Wat betreft de indeling kun je alle kanten op. Leuk, maar dat kan ook een tikje stressvol zijn. Heb je vragen, al een compleet ontwerp voor ogen en/of wil je iets unieks? Laat de kast dan op maat maken door een interieurbouwer die met je meedenkt. Is het budget beperkter of werk je graag zelf? Werk dn met modulaire meubels die je aanpast aan de ruimte of kiezen voor een DIY-project waarbij je bestaande elementen slim combineert tot een maatwerkoplossing.