Kleine slaapkamer? Ga de hoogte in!

beeld vtwonen Beeld

Kleine slaapkamers vragen veel van je creativiteit en worden juist daardoor niet zo dertien in een dozijn. Soms kun je met een kant-en-klare hoogslaper prima uit de voeten en soms vraagt een ruimte echt om een oplossing op maat. En als je deze mooie bedden ziet, dan kiest iedereen voortaan de kleinste slaapkamer.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Hoogslaper of halfhoogslaper

Met een hoogslaper en halfhoogslaper sla je twee vliegen in een klap: de slaapplek gaat de hoogte in en onder het bed is ruimte voor een bureau, kledingkast of chillplek. Ideaal voor een kleine slaapkamer voor kinderen, maar ook voor een studentenkamer of een tiny house.

Bij zo’n hoog bed staat de veiligheid natuurlijk voorop. Bij een kant-en-klare hoogslaper mag je ervan uitgaan dat het bed aan alle veiligheidseisen voldoet. Wanneer het om een kinderkamer gaat, is een halfhoogslaper vanaf zes jaar goed te doen. Maar je kent je kind zelf natuurlijk het beste, dus bij twijfel wacht je het liefst nog even. Verder is de hoogte van de kamer van belang: bij een hoogslaper heb je een minimale plafondhoogte van 240 cm nodig, anders stoot je om de haverklap je hoofd. En kijk tenslotte ook nog naar de rest van de kamer, want kunnen de eventuele kastdeuren bijvoorbeeld wel open en heb je genoeg ruimte om het bed op te maken?

Kun je inspiratie gebruiken? Kijk hier naar de mooiste kinderkamers.

Lees verder onder de advertentie

Inbouwbed

Wanneer je alle hoeken en gaten van de kleine kamer optimaal wilt benutten of naast de geringe oppervlakte ook rekening moet houden met schuine wanden, dan is een inbouwbed de oplossing. Dit is meestal een stuk duurder dan een standaard hoogslaper, maar je hebt wel de mogelijkheid om al je wensen erin te laten verwerken. Je kunt bijvoorbeeld de trap en kastruimte combineren of kiezen voor een tweepersoonsbed of twijfelaar. Zo kun je ook als volwassene het allerleukste bed in huis hebben.

Wanneer je een handige klusser bent kun je zelf met dit project aan de gang, maar je kunt de klus ook uitzetten bij een timmerman of meubelmaker. Kijk op Pinterest en Instagram naar voorbeelden, zodat je duidelijk kunt maken wat je wensen zijn. Geen budget voor een compleet bed op maat? Check ook de hashtag #ikeahack, want met Ikea-meubels als basis kom je ook een heel eind.

Meer oplossingen

Met alleen een hoogslaper ben je er nog niet in een kleine slaapkamer. Probeer zoveel mogelijk de vloer leeg te houden. Met wandrekken en wandkasten kun je ook de hoogte in en kun je spullen opbergen. Houd de kamer verder zo rustig en licht mogelijk, dit werkt optisch vergrotend.

Lees verder onder de advertentie

Zien hoe de bovenstaande bedden op maat werden bedacht en gemaakt? Kijk dan deze aflevering van vtwonen Verbouwen of verhuizen terug.

Mooi spul voor kleine slaapkamers…

Bron: beeld: vtwonen Verbouwen of verhuizen aflevering 2 seizoen 1 make-over Anya van de Wetering | Fotografie Barbara Kieboom

Lees verder onder de advertentie