Weg met alle zooi! Zo kunnen de keukenlades weer dicht

beeld vtwonen Beeld vtwonen 11-2018 | Fotografie Margriet Hoekstra | Styling Barbara Natzijl
Beeld vtwonen 11-2018 | Fotografie Margriet Hoekstra | Styling Barbara Natzijl

Plastic bakjes, bakpapier, schoolbekers zonder dop, reservesleutels, spaarzegels en nog meer plastic bakjes: keukenlades zijn vaak het afvoerputje van het huishouden. Snak jij naar een opgeruimde keuken? Check dan onze tips voor een efficiënte indeling van je keukenlades. Kost wat tijd, maar lucht enorm op.

Lees verder onder de advertentie

Besteklade opruimen

Je besteklade is je besteklade. Dus geen verzamelplek van sluitstrips, plakband en andere spullen waar je even geen andere plek voor weet. Haal eerst de hele besteklade leeg en leg al het bestek in een doos. De overige spullen gaan in een andere doos, zij keren niet meer terug. Ja, we zijn streng. En dan?

  • Kijk kritisch naar de hoeveelheid pollepels, dunschillers en andere keukenhulpjes: de handigste exemplaren bewaar je en de overige spullen geef of gooi je weg.
  • Het overgebleven bestek blijft nog even in een doos staan en elke keer als je gaat koken of eten, haal je uit de doos wat je nodig hebt. Dit mag na gebruik weer terug in de besteklade. Je zult zien dat er in de doos nog een flink aantal spullen blijven liggen die je eigenlijk nooit gebruikt. Weg ermee!
  • Grote keukenmessen bewaar je bij voorkeur in een messenblok of aan een (magneet)strip tegen de muur. Dit scheelt veel ruimte in je lade.

Herindelen van keukenlades

Dan is het tijd om de indeling van de rest van de keukenlades of keukenkastjes aan te pakken. Waarschijnlijk heb je ooit voor elke lade een bestemming bedacht, maar is de chaos er in de loop der jaren ingeslopen. Tijd voor een frisse start:

Lees verder onder de advertentie
  • Haal alle spullen uit de kastjes en kijk goed naar de houdbaarheidsdatum van kruiden, bakspullen en blikjes.
  • Houd etenswaren die bij elkaar horen zoveel mogelijk op een plek: zet alle kruidenpotjes in een rek of bakje en zorg er ook voor dat ingrediënten die je vaak gebruikt, zoals pasta en rijst, bij elkaar in buurt staan. Je ziet dan in een oogopslag wanneer je iets bijna op is. En zo voorkom je het tiende potje kurkuma.
  • Kijk goed naar de routines van je huishouden. Zet ontbijtspullen bij elkaar in een handige bak of diep dienblad, zodat je in een keer alles op tafel hebt en ook weer kunt wegzetten. Gebruik hiervoor een lade dicht bij de plek waar ontbeten wordt.
  • Zet de pannen die je meestal gebruikt vooraan of in een lade bij elkaar. Stapelen mag, houd dan de kookpannen bij de kookpannen en bakpannen bij de bakpannen. Stapel niet te hoog, want dan raak je het overzicht al snel kwijt. Deksels kun je kwijt op handige rekjes, zodat ze niet los door de lades slingeren.
  • Plastic bakjes zijn een van de grootste lade-vervuilers. De helft ervan gebruik je waarschijnlijk nooit omdat ze te groot of te klein zijn, en de andere helft heeft geen deksel meer. Ook allemaal uit je keukenlade dus en haal alle incomplete sets eruit. Wat je overhoudt, stop je net als het bestek in een doos en je haalt er alleen uit wat je nodig hebt. Dat ruimt op!

De smaak te pakken? Check dan ook de ideale koelkastindeling.

Handige keukenorganisers…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: styling Barbara Natzijl, fotografie Margriet Hoekstra