WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zelf een nieuwe keuken ontwerpen in 7 stappen

Of je er nu elke dag vijf gangen bereidt, of hoogstens een kop koffie zet en een magnetronmaaltijd opwarmt: de keuken is een belangrijke plek in huis. De ultieme keuken is voor iedereen anders. Jouw keuken kun je daarom het best gewoon zelf ontwerpen. Dit stappenplan helpt je daarbij.

tegels in keuken

Stap 1: maak een plan en moodboard

Een droomkeuken ontwerpen begint aan de keukentafel. Dit is het leukste gedeelte, want hier mag je je creativiteit de vrije loop laten. Maak een overzicht van al je wensen voor de nieuwe keuken. Dat kan met pen en papier of met knippen en plakken: met een moodboard maak je je plannen visueel.

Denk na over de gewenste keukenopstelling, de materialen, kleuren, de apparatuur, voldoende opbergruimte en werkplek. Stel jezelf ook de vraag wat je anders wilt ten opzichte van je huidige keuken. Baal je van die wasbak met opstaande rand? Dit is je kans om voor een verzonken gootsteen te gaan. Is dat houten aanrechtblad minder krasvast dan gehoopt? Kijk eens naar composiet voor deze nieuwe keuken.

Met een helder plan houd je overzicht gedurende het ontwerpproces. Dus stick to the plan! Inspiratie vind je natuurlijk in woonbladen, maar ook op sociale media zoals Pinterest en Instagram. Beide platforms hebben een functie waarbij je favorieten kunt opslaan op een speciaal bord.

NIEUW:
In de online cursus project keuken helpt vtwonen-stylist Eva van de Ven je in vier online modules je droomkeuken te realiseren

Stap 2: kostenplaatje maken

Wat mag de keuken kosten? Het bepalen van je budget voor de nieuwe keuken is essentieel. Je bestedingsruimte bepaalt welke van je wensen je kunt uitvoeren en waar je concessies moet doen. Je bent niet alleen geld kwijt aan de keuken zelf, ook het omleggen van elektra, waterleidingen en afvoer kost geld. Bij rigoureuze verbouwingen waarbij de keukenopstelling wijzigt, kan het zo zijn dat muren opnieuw gestuukt moeten worden en de vloer vernieuwd moet worden. Houd bij het beramen van de kosten ook rekening met verlichting, apparatuur, arbeidskosten en eventuele afwerkingen zoals schilderwerk en decoratie. Tel nog eens 10 procent bij het geheel op voor onvoorziene kosten.

Stap 3: de lay-out kiezen

De ruimte bepaalt voor een groot deel welke keukenopstelling geschikt is. Waar bevindt de keuken zich ten opzichte van de eethoek, zithoek en een eventuele tuin? Het kan fijn zijn vanaf het werkblad de kamer in te kijken, zodat je contact houdt met de anderen en kleine kinderen in het oog kunt houden tijdens het koken. Maar misschien vind jij het juist zalig om naar buiten te kunnen kijken.

Dit zijn de meest voorkomende lay-outs voor keukens:

  • De L-keuken of hoekkeuken past haast in elke ruimte en is bij uitstek geschikt voor een kleiner huis. Dat maakt ‘m de meest voorkomende keukenopstelling.
  • Heb je wat meer ruimte ter beschikking? Dan is een U-keuken een interessante optie. Het biedt opbergruimte, werkruimte en je hebt alles binnen handbereik omdat de afstanden kort zijn.
  • Een G-keuken is een U-keuken met een schiereiland, waardoor de lay-out van bovenaf lijkt op de letter G. Deze keuken heeft dankzij het schiereiland extra veel werkblad en onder dat werkblad is veel ruimte voor kasten en apparatuur.
  • Een T-keuken kenmerkt zich door een schiereiland dat haaks staat op een keukenblok of kastenwand. Realiseer je dat je altijd om dat schiereiland heen moet om aan de andere kant van de keuken te komen. Dat maakt het extra van belang goed na te denken over de indeling van de kasten en lades.

Een keuken met keukenbar, kookeiland of schiereiland is al snel een echte woonkeuken. Niet alleen een plek om te koken, maar het centrale middelpunt van je huis. Een aandachtspunt bij vrijstaande keukenelementen is wel dat het de nodige ruimte vereist. Voldoende ruimte rondom is niet alleen noodzakelijk voor een goede doorloop, maar ook bij het kunnen openen van kastdeuren en (inbouw)apparaten.

Stap 5: de keuken indelen

Het ontwerpen van een keuken geeft je de mogelijkheid de keukenindeling opnieuw onder de loep te nemen. Waar wil je lades, waar is een carrouselkast of uittrekbare kast handig en op welke plek stal je de kruiden en het kookgerei? Onze tips:

  • Hoeken in de keuken benut je met bijvoorbeeld een kast met een draaibodem, of een systeem met planken dat naar buiten draait.
  • Pannen, spatels en kruiden zijn fijn om bij de hand te hebben tijdens het koken. Een diepe lade pal naast het fornuis voor pannen, een rek om spatels aan op te hangen en een kruidenrek binnen handbereik zijn ideaal.
  • Een hoge keukenwand schept de mogelijkheid van apparatuur op ooghoogte. Een (stoom)oven, magnetron en zelfs inbouwkoffiezetapparaat wat hoger plaatsen ontziet je rug en is veilig buiten bereik van kleine kinderen.
  • Weleens gehoord van de gouden werkdriehoek? Dat is de afstand tussen de drie meest gebruikte onderdelen van de keuken, namelijk de kookplaat, koelkast en gootsteen. Hoe dichter deze drie hotspots bij elkaar zitten, hoe minder afstand jij hoeft af te leggen, wat bijdraagt aan een ergonomische keuken.
  • Heb jij een strakke en moderne woonstijl, dan gaat je voorkeur waarschijnlijk uit naar veel inbouwapparatuur en gesloten opbergruimte met veelal strakke kastenwanden. Een speelse look ontstaat juist weer bij gebruik van open kasten als stellingkasten en planken boven het aanrecht in combinatie met zo’n nostalgisch, vrijstaand (gas)fornuis met oven. Prachtig in een landelijk interieur.

Stap 6: meten en tekenen

Bij het ontwerpen van de keuken laat je je in de eerste plaats leiden door de beschikbare ruimte. Meet de boel nauwkeurig op, pak een groot vel ruitjespapier en teken de keuken uit, het liefst op schaal. Vind je dit lastig, dan kan je terugvallen op software. Bij IKEA hebben ze een handige ontwerp tool waarin je zelf vrij gemakkelijk een keuken kunt ontwerpen. Nadien kijkt een medewerker met je mee om en doen jullie eventueel nog wat aanpassingen.

Er is vandaag de dag veel laagdrempelige, gratis software om een keuken ontwerpen makkelijker te maken. We probeerden de volgende naar tevredenheid uit: Online Keukenplanner, de keukenontwerper en Superkeukens.

Stap 7: materialen kiezen

Nu je weet hoe de ruimte wordt ingedeeld en alle keukenelementen zijn gekozen, is het tijd om na te denken over het materiaal. Van het type fronten en het werkblad tot de gootsteen, kraan, keukenvloer en zelfs de keukenwand. De keuzes hiervoor zijn haast eindeloos. Zolang de gekozen materialen bestand zijn tegen vocht, hitte en enigszins stoot- en krasbestendig zijn, zit je goed. Populair in de keuken zijn daarom materialen van hardhout, natuursteen of composiet, RVS, beton en hoogwaardig kunststof.

LEES OOK
De verschillende opties voor een werkblad in de keuken op een rijtje

Inspiratie opdoen

We hopen dat je vooruit kunt met deze praktische kennis voor de keuken. Voor het geval je nog wat inspiratie kunt gebruiken, delen we hier een handje keukens om even lekker bij weg te zwijmelen:

witte keuken
witte keuken behang
kookeiland hout

Moois voor in de keuken

nog meer: keuken inspiratie