Met een T-keuken kun je alle kanten op: dit zijn de mogelijkheden
Is een keuken met voldoende opbergplek en een flink werkblad belangrijk én heb je de ruimte? Dan is een keuken in T-opstelling wat voor jou. Aan het schiereiland van de T-keuken is plek voor meerdere chefs én gasten, en dankzij de vele inbouwkasten en lades blijft het aanrecht zoveel mogelijk vrij. Met de T-opstelling kun je alle kanten op. Lees hier over de mogelijkheden, kosten en mooie voorbeelden.
Wat is een T-keuken?
Zoals de naam al doet vermoeden, heeft een T-keukenopstelling de vorm van de blokletter ‘T’. De lange zijde van de T stelt hierbij het schiereiland voor. Dit element is bevestigd aan het keukenblok of aan de keukenwand en staat meestal in het midden. Het schiereiland is kenmerkend voor de T-keuken en kan gebruikt worden als extra werkblad, kookeiland of keukenbar.
Een T-vorm keuken samenstellen begint bij jezelf afvragen welke apparatuur je zou willen inbouwen. Naast een vaatwasser, oven en koelkast, wil je misschien ook wel een inbouw-espressoapparaat, wijnkoeler of stoomoven. In deze keuken is er voor inbouwapparatuur voldoende plek.
Indeling en ergonomie bij een keuken in T-opstelling
Of je nu een kleinere keuken hebt of aan ruimte geen gebrek, een goed doordachte indeling maakt het verschil tussen ergernis en plezier en helpt je de ruimte optimaal benutten. Ergonomie speelt daarbij een grote rol. Ergonomen hebben daarom de zogenoemde werkdriehoek in het leven geroepen. Zo kun je een keuken zo efficiënt mogelijk indelen.
De werkdriehoek is een onzichtbare driehoek tussen de gootsteen, kookplaat en koelkast. Dat zijn de drie werkplekken in een keuken die we het vaakst benutten. Bij een goede indeling leg je hiertussen zo min mogelijk afstand af.
Bij een T-vorm keuken zul je altijd om het schiereiland heen moeten lopen om de andere kant van de keuken te bereiken. Het is daarom extra van belang na te denken over de indeling van de kasten en lades. Als de gootsteen, kookplaat en koelkast zich aan één zijde van het schiereiland bevinden, wil je natuurlijk ook dat de benodigde spullen in de buurt staan. Het is immers onhandig als je steeds om het schiereiland heen moet om een pan of spatel te pakken terwijl je achter het fornuis staat.
Mogelijke t-keuken opstellingen
Als zit je bij een keuken met een T-vorm misschien vast aan in een vorm, er zijn heel wat verschillende opstellingen denkbaar.
- Je kunt kiezen voor een schiereiland dat haaks staat op een keukenblok. Het schiereiland voorziet bij deze opstelling in extra werkblad. Het ziet er speelser uit dan een strakke kastenwand. Een keukenblok staat dan ook mooi in een landelijk of klassiek interieur.
- Een kastenwand in plaats van een keukenblok is weer fijn voor extra opbergruimte. Het oogt rustig en met hoge kasten benut je de muur optimaal. Ze kunnen worden gebruikt voor voorraad en voor inbouwapparatuur. Plaats deze apparatuur zoveel mogelijk op ooghoogte zodat je er goed bij kunt en niet steeds moet bukken om te spieken of die heerlijke ovenschotel al klaar is om te serveren.
- Koken op het schiereiland kan uiteraard ook. Combineer het schiereiland met een fornuis en je hebt een heus kookschiereiland… Een hele mond vol.
- Ga je voor een breed keukenblok met een smal schiereiland of juist andersom? De verhoudingen in een T-keuken zijn helemaal zelf te bepalen. Het hangt allemaal voor een groot deel af van de ruimte waar de keuken geplaatst wordt.
- Laat het werkblad tenminste 25 centimeter uitsteken en plaats krukken aan één zijde van het schiereiland of aan de kopse kant. Et voila: je hebt een keukenbar. Een aanwinst voor wie houdt van interactie tijdens het koken.
Leidingwerk niet ingewikkeld
Anders dan bij een vrijstaand (kook)eiland waarbij leidingen onder de vloer moet worden gelegd, komen de leidingen bij een T-opstelling rechtstreeks uit de muur. Dat is ideaal want dit maakt het mogelijk aansluitpunten in de muur door te trekken naar de kookplaat en spoelbak in het schiereiland.
Alleen onder een apparaat dat op de grond staat, zoals een vaatwasser of een koelkast, is er geen ruimte voor leidingen onder het schiereiland. Daarvoor zal ruimte achter het apparaat moeten worden gerealiseerd. Misschien is het nodig het schiereiland iets te verbreden om hier plaats voor te maken. Houd bij een vaatwasser rekening met vijf centimeter ruimte voor ventilatie en leidingen aan de achterkant.
Voordelen T-keuken
- Een echte familiekeuken om samen te koken.
- Veel opbergruimte in de kastenwand of het keukenblok.
- Extra werkruimte op het schiereiland.
- Koken op het schiereiland behoort tot de mogelijkheden.
- Eenvoudig leidingen doortrekken dan bij het kookeiland.
- Een T-opstelling is een oplossing voor als je een keukeneiland net niet kwijt kunt.
- Zitplekken in de keuken mogelijk met een keukenbar aan het schiereiland.
Nadelen T-keuken
- Een keuken in T-vorm vereist ruimte. Daarentegen, een vrijstaand eiland neemt meer ruimte in beslag.
- Om bij de andere kant van de keuken te komen, moet je om het schiereiland heen.
- Vooraf nadenken over de indeling van keukenspullen is extra belangrijk bij de T-vorm keuken.
Verschillende keukenstijlen
De keuken in T-vorm past in elk interieur. Pas de uitvoering en details van de keuken aan op jouw woonstijl. Drie voorbeelden van een T-keuken in verschillende stijlen:
- In een landelijk interieur zou een robuuste keuken met houten fronten en een dik keramiek aanrechtblad het goed doen. Laat het schiereiland aansluiten op het keukenblok met daarop een riant fornuis met een klassieke afzuigkap. Plaats op het kookeiland een grote, keramische spoelbak met daarboven een nostalgische kraan. Nu kun je eten afspoelen en koken vanaf dezelfde plek. Over efficiënt gesproken.
- In een moderne keuken houd je de fronten effen en greeploos. Een kastenwand oogt modern en strak en zou daarom goed staan in een T-opstelling. Extra opbergruimte voorkomt prullaria in het zicht en houdt het werkblad opgeruimd en leeg. De apparatuur kun je in het schiereiland plaatsen, zoals een inductiekookplaat met ingebouwd afzuigsysteem zodat je de ruimte boven het schiereiland rustig en open houdt.
- Een industriële T-keuken is stoer, strak en kenmerkend zijn zwart-, wit- en grijstinten. Kies bijvoorbeeld voor een betonnen aanrechtblad en hang een metalen plafondframe boven het schiereiland waar je kruidenplanten en kookgerei aan hangt. Leg een mooie grove snijplank en een messenblok op het schiereiland en hou het verder clean. Werk zoveel mogelijk apparatuur weg in de kastenwand, van koffiezetapparaat tot wijnkoeler.
LEES OOK
Dit is de moderne woonstijl
Wat kost een T-keuken?
Prijzen van keukens lopen sterk uiteen. Formaat, materiaal, merk, leidingwerk en de montage oefenen allemaal druk uit op de prijs van de keuken. Bij grote keukens zoals de T-vormige keuken kan je uitgaan van een prijs die begint bij 6000 euro. Dat is nog zonder de apparatuur en het aanrechtblad. Met het aanrechtblad kan je het zo gek maken als je wilt. Een betonnen aanrechtblad kost al snel zo’n 650 euro per strekkende meter, bij een diepte van 60 centimeter en een dikte van 4 centimeter. Een veel goedkoper alternatief is een aanrechtblad van kunststof. Dan gaat het om bedragen tussen de 250-350 euro.
Ga jij voor een T, U of L-keuken?
Ben jij op zoek naar een echte leefkeuken, met ruimte om te zitten, voldoende opbergruimte en een schiereiland dat dienst kan doen als werkblad, keukenbar of kookeiland? Wellicht is de T-keuken dan precies wat je zoekt. Maar heb je ook al gedacht aan de U- of de L-keuken? Er is zoveel mogelijk, kijk maar:
Barkrukken shoppen…
Bron: beeld 1: Bruynzeel / vtwonen | beeld 2: Weer verliefd op je huis extra aflevering 8, 2021 | Styling Eva van de Ven | Fotografie Margriet Hoekstra