Alle mogelijkheden van de hoekkeuken of L-keuken
De hoekkeuken is de meest gebruikte keukenopstelling en past dan ook nagenoeg in iedere ruimte. Je benut alle vierkante meters optimaal, loopt elkaar niet in de weg en krijgt er ook nog eens een zee aan opberg- en werkruimte voor terug. Benieuwd naar alle mogelijkheden, kosten en mooie voorbeelden van hoekkeukens of L-keukens?
Wat is een hoekkeuken?
De naam zegt het al: bij de hoekkeuken wordt de keuken in een hoek geplaatst en zijn er twee zijden die met elkaar verbonden zijn. Daarom wordt het ook wel een L-keuken genoemd. Meestal benutten we hiervoor de langste zijde van de keuken en gaan we de hoek om onder het raam of tegen een andere dichte wand. Aan de ene kant wordt meestal gekookt en andere kant vind je dan het spoelgedeelte terug. Zo houd je genoeg aanrechtblad over om het eten op voor te bereiden en je mooiste keukenspullen uit te stallen. Bovendien zorgt een hoekkeuken voor genoeg bewegingsruimte.
Mogelijkheden van hoekkeukens
De hoekkeuken heeft twee zijden en daarbinnen zijn er enorm veel mogelijkheden. Om te beginnen in de lengtes van beide kanten, maar ook in de invulling ervan. Meestal biedt een L-keuken zoveel opbergruimte dat bovenkastjes niet nodig zijn, maar is het een kleine ruimte, ga dan zeker de hoogte in.
Hoekkeukens zijn ook flexibel genoeg om rekening te houden met een raam of andere onderbreking van de wand. Het is het juist extra gezellig om staand achter het aanrechtblad naar buiten te kunnen kijken. Verder kun je de twee zijden van een L-vormige keuken ook een verschillende vorm geven: de combinatie van een aanrechtblad en kastenwand of hoge kasten zie je ook vaak terug in de hoekkeuken. De hoekkeuken kan uiteraard ook nog worden uitgebreid met een bar of eiland.
De voordelen van een hoekkeuken
- De hoekkeuken neemt relatief weinig plek in beslag, dus ook in een kleine keuken maak je optimaal gebruik van de ruimte.
- De mogelijkheden van hoekkeukens zijn eindeloos, je kiest zelf de meest ideale combinatie van onderkasten, bovenkasten, wandkasten, een carrouselkast en lades.
- Je hebt meer werkruimte op het aanrechtblad dan bij een keukenblok en de invulling – waar ga je spoelen of koken? – is helemaal aan jou.
- Hoekkeukens zijn er in alle keukenstijlen, van landelijk tot industrieel.
- Er blijft vaak genoeg ruimte over voor een eettafel in de keuken, in tegenstelling tot een kookeiland.
Opstellingen van de hoekkeuken
Bij de opstelling van hoekkeukens zit je aan weinig regels vast, al zijn sommige plekken voor de apparatuur vaak wel de meest logische. De koelkast staat het handigst op een hoek en belandt daardoor vaak op de verste hoek van de dichte zijde van de hoekkeuken.
Daarnaast is het praktisch om de spoelbak en vaatwasser bij elkaar in de buurt te hebben en wil je niet te ver hoeven lopen naar het fornuis of de koelkast. We noemen de kookplaat, spoelbak en koelkast samen ook wel de keukendriehoek: zorg ervoor dat deze niet te ver uit elkaar liggen bij een hoekkeuken.
Kleine hoekkeuken
Ook – of eigenlijk juist – in een kleine keuken is een hoekkeuken een uitkomst, of je nu een dichte keuken of open ruimte hebt. Door twee zijden van de L-keuken te benutten, krijg je er zoveel mogelijk opberg- en werkruimte voor terug en kun je meer apparatuur kwijt. Let daarbij wel op de volgende tips:
- In een kleine keuken is licht heel belangrijk. Is er een raam? Betrek deze dan bij de keuken door het aanrecht eronder door te laten lopen.
- Ook lichte kleuren zijn het prettigst in een kleine hoekkeuken. Zo komt de keuken niet te veel op je af en valt het formaat niet op. Vooral met bovenkasten en wandkasten is dit aan te raden.
- Berg de keukenspullen zo veel mogelijk op in de kasten en lades, zo houd je in een kleine hoekkeuken genoeg werkruimte over. Bovendien oogt de keuken zo minder rommelig.
- In een hoekkeuken met kleine afmetingen kunnen bovenkasten voor de broodnodige opbergplek zorgen. Ook al had je ze niet op je wensenlijst staan, praktisch en opgeruimder is het zeker wel.
LEES OOK
Volle aanrechten en donkere kleuren: de no-go’s in een kleine keuken
Grote hoekkeuken
Heb je een grote keuken? Dan is de eerste gedachte misschien een keuken- of kookeiland. Toch schep je met een hoekkeuken meer ruimte. Je kunt je er vrijer bewegen en er is genoeg plek voor een grote eettafel. Hoef je niet op de vierkante meters te letten en kun je die eettafel ook wel kwijt? Dan kun je een grote hoekkeuken ook combineren met een eiland of bar.
Laat in alle gevallen meerdere opstellingen uittekenen, want de mooiste indeling is niet altijd de meest voor de hand liggende. Zelf een beetje uitproberen? Er bestaan verschillende online tools waarmee je een ruimte kunt indelen, maar ook Ikea biedt je met de keukenplanner de mogelijkheid om zelf een hoekkeuken te ontwerpen.
Hoekkeuken inspiratie
Bij je zoektocht naar een L-keuken is het altijd fijn om te zien hoe anderen dit hebben aangepakt. Je ziet verrassende vondsten waar je misschien nog niet eerder aan had gedacht. Hieronder vind je een aantal binnenkijkers waar de hoekkeuken een echte eyecatcher of juist superpraktisch is.
binnenkijken Binnenkijken in een romantisch Frans gezinshuis
binnenkijken Binnenkijken in een Amsterdams nieuwbouwhuis vol vintage
binnenkijken Binnenkijken in een gerenoveerd rijtjeshuis in Heverlee
binnenkijken Binnenkijken in een artistieke verbouwde school uit 1894
Een hoekkeuken met eiland
Is het formaat geen enkel probleem, dan is een kookeiland de kers op de taart bij een hoekkeuken. De ruimte wordt er wat minder statisch door en je creëert er een echte leefkeuken mee. Eet je niet in de keuken, dan kan een eiland of bar ook ideaal zijn voor een snel ontbijt of een kop koffie bij de krant.
Het keukeneiland is in een woonkamer met open keuken echt een verbinder. Daarom kun je voor het eiland ook een kleur of materiaal kiezen dat je in de rest van de ruimte terugvindt. Dit hoeft dan niet per se de kleur te zijn van de hoekkeuken.
Hoekkeuken met raam
Heb je een keuken met een raam, dan ben je sowieso een bofkont. Hoe meer licht in de keuken, hoe prettiger en lichter het er aanvoelt. Vaak hebben de architecten van een huis rekening gehouden met de hoogte van het raam en kun je hem integreren in het keukenontwerp. Soms heb je te maken met een keukenraam van grond tot plafond. Heerlijk voor het licht, maar soms lastiger in te delen.
Bij een aanrecht onder het raam hoef je met maar weinig zaken rekening te houden. Heb je een raam dat open kan? Let dan wel op de plek van de kraan, anders kan het raam misschien niet helemaal open omdat de kraan in de weg zit. Verder zou je er nog voor kunnen kiezen om het werkblad over te laten lopen in het raamkozijn, zodat het een mooi geheel wordt.
Hoekkeuken met een kastenwand
Je hebt nooit genoeg opbergruimte, dat is een feit. Daarom offeren veel mensen een deel of een heel aanrecht op aan een kastenwand. Hoge kasten in een keuken zijn ideaal voor voorraad, maar ook de meeste inbouwapparatuur, zoals een koelkast, koffiezetapparaat of stoomoven, kun je er mooi op ooghoogte plaatsen. Verder benut je met een kastenwand de hele muur optimaal en dat zorgt ook nog eens voor een rustig aanzicht.
LEES OOK
Hoe deel je de keukenkastjes nou écht handig in?
Kleuren voor de hoekkeuken
Hoekkeukens kun je in alle kleuren van de regenboog kiezen en ook een combinatie van kleuren en materialen is mogelijk. Denk er wel goed over na, want een hoekkeuken beslaat – helemaal als er ook bovenkasten zijn – best een groot oppervlak en is dus aanwezig. In een kleine keuken heeft een lichte kleur daarom de voorkeur, terwijl je in een grotere ruimte voor wat donkere tinten zou kunnen gaan.
Wil je toch iets anders dan de wat voorspelbare kleuren voor de L-keuken maar het toch rustig houden, dan combineren hout en beton heel goed. Ton-sur-ton in de keuken is een goede truc voor net even een andere look dan normaal. Natuurlijk kun je de accessoires en wanddecoratie in de keuken ook gebruiken voor meer kleur in de keuken.
Witte hoekkeuken
Wit is een echte altijd-goed-kleur: het is neutraal, licht en goed te combineren met andere kleuren en materialen. Omdat een nieuwe keuken een flinke uitgave is, wordt wit als de meest veilige keuze gezien. Ook voor een hoekkeuken is wit een logische keuze. Het is een kleur met talent voor het blenden in de rest van het interieur en dat is voor een hoekkeuken, groot of klein, vaak toch de wens.
Een witte hoekkeuken kun je meer pit geven met behulp van de tegels, grepen of het aanrechtblad. Een paar stoere houten snijplanken doen ook al heel wat en een wandplank met kleurrijke mokken, kommen en borden springen er juist uit tegen een rustige basis. Zo hoeft wit dus echt niet gelijk te staan aan saai.
Zwarte hoekkeuken
De zwarte keuken is inmiddels een klassieker aan het worden en past eigenlijk bij elke woonstijl. Van strak en basic tot mysterieus en klassiek. Matzwart geeft een industrieel gevoel, met hoogglans tik je de design woonstijl aan en met een houtlook verzacht je de zwarte keuken. Een zwarte hoekkeuken is in alle gevallen echt een statement in huis.
Bang dat het toch allemaal wat zwaar wordt? Dan kun je voor de eventuele bovenkasten een lichtere kleur kiezen of dichte en gesloten kasten met elkaar afwisselen. Een vintage vitrinekast voor je mooiste mokken maakt de zwarte keuken ook minder standaard.
LEES OOK
De zwarte keuken is een blijvertje
L-keukens in verschillende stijlen
Zoals je in de inspiratie voor de hoekkeukens kunt zien, wordt de opstelling binnen alle stijlen toegepast. De design woonstijl herken je aan gedurfde kleurencombinaties en bijzondere materialenmixen: de een smult ervan, de ander vindt het ‘anders’. Binnen de moderne, basic stijl wordt de hoekkeuken vaak in zwart, wit of grijs toegepast, met een knipoog naar de Scandinavische stijl. Gaat je hart sneller klopper van warme kleuren en materialen? Dan is de klassieke woonstijl van nu helemaal jouw ding.
styling De industriële woonstijl: zo pas je ‘m toe
styling De basic woonstijl: zo pas je ‘m toe
styling De klassieke woonstijl, zo pas je ‘m toe
styling De romantische woonstijl: zo pas je ‘m toe
Kosten van een hoekkeuken
De prijs van een hoekkeuken is natuurlijk nogal afhankelijk van de afmetingen, de gekozen materialen en de apparatuur. Gemiddeld geven we voor een nieuwe keuken tussen de € 12.000 en € 25.000 uit, inclusief apparatuur en montage. De kosten van een nieuwe keuken vind je hier heel overzichtelijk terug.
Een hoekkeuken valt meestal iets duurder uit dan een recht keukenblok, juist omdat je met de hoek zit. De kasten hiervoor, zoals een carrouselkast, zijn net even ingewikkelder te fabriceren dan een gewone kast en dat zie je terug in de prijs. De uiteindelijke prijs van een keuken bestaat voor 40% uit de kosten van de kasten, dus je kunt nog besparen op de materialen of keukenapparatuur. De prijzen van basic hoekkeukens beginnen rond de € 6000. Dan heb je een keuken met spoelbak, fornuis en koel-vriescombinatie. Ga je voor iets meer luxe, dan zit je al snel rond de € 10.000 en natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt.
Moois voor in de keuken…
Bron: Beeld 1: vtwonen beurs 2017 | styling Carlein Kieboom | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 2: Weer verliefd op je huis seizoen 16 aflevering 3 | styling Eva van de Ven | fotografie Sonja Velda. Beeld 3: vtwonen 10-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 4: vtwonen catalogus 2022-10 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 5: vtwonen 03-2018 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 6: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 17, aflevering 5 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Sonja Velda