Je keuken ergonomisch indelen: 5 tips

beeld vtwonen Beeld

Van de oven naar het aanrechtblad en van de koelkast naar de wasbak: lekker kunnen bewegen in je keuken is belangrijk. Dat doe je door aandacht te besteden aan de ergonomie.
Met deze tips en tricks sta je straks in een goed werkbare keuken. (in samenwerking met NEFF Huishoudapparaten)

1. De gouden werkdriehoek

De gouden werkdriehoek bestaat uit de drie items die je het meest gebruikt tijdens het koken: je kookplaat, spoelbak en koelkast. Om te voorkomen dat je een halve marathon aflegt terwijl je je culinaire hoogstandjes maakt, moet de onderlinge afstand zo klein mogelijk worden gehouden. Een rondje telt in het ideale geval niet meer dan 7 meter. Omdat je tijdens het koken het vaakst heen en weer loopt tussen de pannen en de kraan, is het handig om vooral deze afstand niet te groot te maken.

2. De vorm van de keuken

Ga je voor een I-, L- of U-vormige keuken? Natuurlijk ben je afhankelijk van de beschikbare ruimte. Maar als je het voor het kiezen hebt, is onze gouden tip een eilandkeuken met een kookplaat. Kies voor een mooi, ingebouwd afzuigsysteem om in het plafond of het werkblad te verwerken. Hiermee creëer je extra kook- en bergruimte. Geen plek voor een eiland? Een L-vormige keuken biedt plaats aan een eettafel. Zorg daarbij voor minimaal 90 centimeter loopruimte rondom. In een U-vormige keuken zijn de loopafstanden het kortst. Alleen plek voor een I? Plaats de spoelbak dan in het midden: die gebruik je het meest.

3. Pas op voor veelgemaakte meetmissers

Als je woning nog gebouwd wordt, liggen alle mogelijkheden voor de indeling nog open. Let wel op: meetfouten liggen op de loer. Meet je keuken pas in ná de afbouwfase. Als wanden nog rechtgezet worden of als er een afwerklaag wordt aangebracht, kloppen je afmetingen niet meer. Bij het bepalen van de ruimte voor een 86 cm hoge vaatwasser is het ook belangrijk om goed te meten. Dit gaat vaak mis.

Lees verder onder de advertentie

4. Oven op ooghoogte

Misschien ben je gewend aan een oven onder het fornuis, maar denk ook eens aan een oven op ooghoogte. Je staat nooit meer gebukt met een gloeiendheet baksel in je handen en het is een stuk makkelijker om tijdens het koken een blik in de oven te werpen om het bakproces in de gaten te houden. Met een Slide&Hide ovendeur zijn brand- of stootwonden door openstaande ovendeuren verleden tijd. Bij het openen verdwijnt de deur in zijn geheel onder de oven.

5. Afzuiging als eyecatcher, of juist niet

Afzuigsystemen zijn er in allerlei designs. Geen enkele reden dus om genoegen te nemen met een standaardmodel. Het springt tenslotte behoorlijk in het oog… of niet. Denk eens na over geïntegreerde afzuiging in de kookplaat of een ingebouwd systeem in je plafond: een kleine investering, maar zo houd je het werkblad volledig vrij om te koken en zit niets je in de weg.

Wil je meer tips voor het ergonomisch inrichten van je keuken? Neem eens een kijkje in de recent verbouwde NEFF showroom in inspiratiehuis 20|20 en laat je inspireren door de nieuwste technologieën.

Bron: in samenwerking met NEFF Huishoudapparaten.

Lees verder onder de advertentie