Meer dan genoeg ruimte met een U-keuken

Zelfontworpen keuken Van Lieshout keukens & interieur. Apparatuur AEG. Beton ciré werkblad Beal. Hanglamp Casa Gitane. Krukken Butt van vtwonen. Rolgordijn Bamboo Import Europe. Vazen op de bar erfstuk oma. Vloerkleed Madam Stoltz. Herkomst plantenpot onbekend. Theedoekenrek onderdeel van de keuken. Beeld vtwonen 08-2021: styling José Spaans | fotografie Stephanie Driessen | tekst Christine van der Hoff
Beeld vtwonen 08-2021: styling José Spaans | fotografie Stephanie Driessen | tekst Christine van der Hoff

Een U-keuken wordt steeds meer gekozen als keukenopstelling. Heel begrijpelijk, want het is een ontzettend functionele keuken. Het biedt veel opbergruimte, werkruimte én de afstanden zijn kort, waardoor je alles binnen handbereik hebt. Benieuwd wat een u-keuken kost, welke stijlen er zijn en waar je op moet letten? Je leest het hier. 

Lees verder onder de advertentie

Wat is een U-keuken?

De naam verraadt het eigenlijk al: een U-keuken is een keuken in de vorm van de letter U. De keuken bestaat uit drie rechte zijden, waardoor een u-vorm ontstaat. Vroeger was het zo dat alle zijden tegen een muur geplaatst werden, maar dat hoeft tegenwoordig niet meer.

Er zijn veel verschillende opstellingen voor u keukens te bedenken en dat maakt hem dan ook meteen geschikt voor kleine én grote huizen. Als je veel ruimte hebt, kun je namelijk ook prima een van de zijden los plaatsen, als een kookeiland, bar of eethoek. Door de U-vorm van de keuken, wordt de ruimte optimaal benut en zo krijg je een ruime keukenopstelling met veel opbergruimte.

LEES OOK

Zo worden jouw verbouwplannen werkelijkheid

Waar moet je op letten bij de aankoop van een U-keuken?

Een U-keuken is dus een van de makkelijkste keukens om toe te passen. Alle soorten stijlen zijn denkbaar en bovendien is hij makkelijk te plaatsen in kleine en grote huizen. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Kijk allereerst goed naar de de beschikbare keukenruimte. Het kán bij een kleiner huis, maar de u keuken komt het beste tot zijn recht als er een minimale afstand van 150 cm tussen de poten van de hoeken zit.

Verder is het goed om erop te letten dat je niet teveel bovenkasten neemt. Zeker als je een kleine ruimte hebt, kan een U-keuken met veel bovenkasten nogal druk ogen. Andere keuzes om een u-keuken rustig te laten ogen:

  • inbouwapparatuur
  • greeploze keukenkastjes
  • eenvoudige afwerking
  • licht kleurenpalet

Even afkijken: de mooiste keukeninspiratie

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een romantisch Frans gezinshuis

beeld vtwonen Beeld

keuken inspiratie Binnenkijken in een blond houten keuken in Woerden

beeld vtwonen Beeld

badkamer inspiratie Binnenkijken in een verbouwde boerderij in Limburg

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een duurzaam vakantiehuis aan de Reeuwijkse Plassen

U-keuken met raam

Als je een raam hebt in de hoek waar je de keuken wilt, lijkt een U-keuken misschien een onhandige optie. Maar niets is minder waar. Als je ervoor zorgt dat de werkbladen precies onder het raam vallen, is het zelfs een heel goed idee. Zo kun je overdag lekker werken bij daglicht én kun je eventueel spelende kinderen goed in de gaten houden.

U keuken met (schier)eiland

We benoemden het al eerder, maar een u-keuken hoeft niet per se tegen drie vlakke wanden geplaatst te worden. Het kan ook heel goed werken om twee zijden van de keuken tegen een wand te plaatsen en de ‘derde’ zijde los te plaatsen. Zo krijg je een u keuken met (schier)eiland en tover je jouw U-keuken om tot een gezellige plek om samen een drankje te drinken aan de bar.

LEES OOK

Dit is allemaal mogelijk met een kookeiland in de keuken

U-keuken met kastenwand

Wanneer je heel veel opbergruimte in je keuken wilt, kan het handig zijn om te kiezen voor een u-keuken met een kastenwand. Aan een van de drie zijdes kun je hoge kasten tot aan het plafond plaatsen: zo ontstaat er extra opbergruimte en kun je de appratuur goed wegwerken. Hier krijg je rust en (letterlijk) ruimte voor terug. Het nadeel van deze variant van de U-keuken is dat er extra werkruimte verloren gaat.

Het rechte aanrecht werd vervangen door een L-vorm en een keukeneiland bij de ingang. Vloertegels Mosaic del Sur. Tegels spatwand asdecarreaux.com. Keuken Ikea. Houten wandkast tweedehands. Peertjes aan houten balk Leroy Merlin. Zwarte plafondlamp Alinea. Overig onbekend. Beeld vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | Productie en tekst Anne-Catherine Scoffoni | Fotografie Pauline Legoff
Beeld vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | Productie en tekst Anne-Catherine Scoffoni | Fotografie Pauline Legoff

Kleine U-keuken

Ook als je niet veel ruimte hebt voor een keuken, dan kan een u-keuken juíst goed werken. Door de u-keuken benut je alle ruimte optimaal en dankzij slimme oplossingen, zoals een draaikast in de hoek, creëer je het maximale aan opbergruimte. Let op: de keuken moet in totaal wel meer dan 250 cm zijn. Anders wordt een kleine U-keuken wel héél erg klein en propperig. Liever toch geen u-keuken? Een keukenblok is de ultieme (en betaalbare) tip voor een kleine keuken.

Smalle U-keuken

Ook in een smalle keukenruimte kan een U-keuken prima tot zijn recht komen. In dat geval kan het wel handig zijn om rekening te houden met ingebouwde apparatuur en de tips om de keuken rustig te houden, zoals een eenduidig kleurenpalet, lichte kleuren en greeploze kastjes. Is het je te smal? Dan is een hoekkeuken misschien wel wat voor jou.

Verschillende stijlen

Eigenlijk zijn de keuzes in stijlen van U-keukens ontelbaar. Alles is denkbaar en maakbaar. Deze populaire stijlen die regelmatig gekozen worden.

Zwarte U-keuken

Er zijn verschillende kleuren voor een U-keuken te bedenken, maar als je volgens de laatste trends wil gaan, kun je een zwarte u-keuken kiezen. Een zwarte keuken past eigenlijk in ieder interieur en met de juiste keuze voor materiaal en de rest van het kleurenpalet, kun je het strak en mysterieus of juist klassiek maken. In ieder geval is een zwarte keuze een keuze voor het leven, want inmiddels is het een echte klassieker. Mocht je toch denken: dat hele zwarte, dat is niets voor mij, dan kun je het natuurlijk combineren met lichtere bovenkastjes of een licht aanrechtblad.

Landelijke U-keuken

Landelijke keukens zijn ook geliefd onder mensen die een u-keuken willen. Het ligt er natuurlijk maar net aan wat je wilt, maar een landelijke woonstijl en een u-keuken gaan heel goed samen. Denk aan hoge witte kasten met ronde, afgewerkte hoeken, veel glas en koperkleurige handvatten. Of ga juist voor een houtlook keuken voor het warme en nostalgische karakter dat een landelijke woonstijl kenmerkt. Tel daarbij de open uitstraling van de u-keuken op et voilà: een prachtige, landelijke.

LEES OOK
De landelijke woonstijl: zo pas je ‘m toe

beeld vtwonen Beeld

Moderne keuken met U-vorm

Moderne u-keukens zijn misschien wel de populairste variant. Door het minimalistische en strakke design dat een moderne stijl tekent, wordt het ruimtelijke dat een u-keuken vaak al van zichzelf heeft, nog meer benadrukt. Met een moderne u-keuken oogt het extra ruim en open. En dat wil je!

De kosten van een U-keuken

De kosten van keuken zijn natuurlijk van veel factoren afhankelijk. Heb je veel of weinig ruimte? Wat voor materiaal kies je? Hoeveel apparaten heb je erin? Kortom: daar is geen eenduidig antwoord op te kijken. Voor een gemiddelde keuken kun je uitgaan van een bedrag tussen de 12.000 en 25.000 euro. Dat is inclusief apparatuur en montage.

Een U-keuken is in veel gevallen wel iets duurder dan een rechttoe rechtaan keuken. Logisch ook, want door de hoeken wordt gebruik gemaakt van andere kasten en het maatwerk daarvan is net iets duurder. Maar laat je niet voor de gek houden: als je naar een keukenzaak gaat, kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

Bron: beeld 1; vtwonen 08-2021: styling José Spaans | fotografie Stephanie Driessen | beeld 2: vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | Productie Anne-Catherine Scoffoni | Fotografie Pauline Legoff | beeld 3: Styling Fietje Bruijn | Fotografie Dennis Brandsma

Lees verder onder de advertentie