Een aanrechtblad van natuursteen is dé blikvanger van de keuken: van opties tot onderhoud

beeld vtwonen Beeld vtwonen 01-2021 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 01-2021 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen

Graniet, marmer, blauwe hardsteen, komposiet: natuursteen zien we in veel verschillende vormen terug binnenshuis. Het materiaal heeft een uniek karakter en een natuurstenen keukenblad wordt dan ook vaak gezien als de kroon op de keuken. Bovendien heeft een aanrechtblad van natuursteen een aantal praktische voordelen: het kan tegen een stootje en is hittebestendig. Benieuwd naar alle opties, het onderhoud en de kosten? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Wat is natuursteen?

Natuursteen verwijst naar al het gesteente dat rechtstreeks uit de natuur wordt gehaald. Het bestaat uit één of meerdere mineralen en deze bepalen de kleur van het steen. Het materiaal wordt sinds mensenheugenis gebruikt voor allerlei uitingen: van grafstenen tot standbeelden. Ook wordt het veel toegepast in de bouw en natuurlijk in interieurs.

Natuursteen wordt met enorme brokken uit aardgroeves gehakt en later verzaagd tot tegels en platen. Het materiaal komt overal ter wereld voor in de bodem. Omdat ieder land een unieke aardkorst heeft, kent ook iedere plek haar eigen unieke natuursteen. Veel marmersoorten komen uit Italië, blauw hardsteen wordt gedolven in België en Ierland en onze Nederlandse bodem is juist weer rijk aan kalksteen en zandsteen. Twee gesteentes die vanwege hun zachtheid pas na bewerking geschikt zijn als keukenblad.

Welke soorten natuursteen zijn er?

We zien natuursteen regelmatig in interieurs, maar niet elke vorm is even geschikt als aanrechtblad. Het is daarom handig van tevoren te weten welke materialen hoog scoren op krasvastheid, onderhoudsvriendelijkheid en hittebestendigheid. We zetten er een paar op een rijtje:

Lees verder onder de advertentie
 • Graniet is één van de hardste materialen die er bestaat. Het is krasvast, kan tegen hitte en is waanzinnig weerbaar. Omdat graniet geen kalk bevat is het bovendien opgewassen tegen zuren en verkleurt het niet zo snel als bijvoorbeeld marmer. Geen onverstandige keuze voor de keuken dus.
 • Marmer bestaat uit samengeperst kalksteen en is een vrij zachte en poreuze natuursteen. Het is weliswaar geschikt voor in de keuken en hitte- en vuurbestendig, maar is wel veel kwetsbaarder voor vloeistoffen dan graniet.
 • Blauw hardsteen is een kalkzandsteen met een kenmerkende blauwgrijze kleur. Het is prachtig om te zien, maar wel vrij gevoelig voor zuren. Het kan hoge temperaturen aan.
 • Leisteen is een gesteente dat onder hoge druk en hoge temperatuur wordt gevormd uit klei. Leisteen is bijzonder kwetsbaar voor zuren en is niet zo krasbestendig. Niet de eerste keuze voor een aanrechtblad.
 • Kalksteen en zandsteen zijn van nature ook minder bestand tegen krassen en hitte, dit komt door de zachtheid en poreusheid van deze materialen. Wat opgaat voor leisteen gaat ook op voor deze varianten van natuursteen: niet heel geschikt voor in de keuken.
 • Travertin is terug van weg geweest en zien we vaak in meubelstukken verwerkt. Het kent een mooie vintage look maar kan vanwege de open structuur beter niet te vaak in aanraking komen met vloeistof. Een nee voor de keuken dus.
Keuken ontworpen door Avenue Design Studio, prijs op aanvraag (avenue-designstudio.com). Marmeren serveerplank van HKliving € 22,95, servies van Serax uit serviesset, 12-delig € 199,-, voorraadpot Hazel van Bloomingville, 11×18 cm (Øxh) € 21,90 (vtwonen.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen 11-2021 | styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 11-2021 | styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans
Keuken Dark Oak zoals getoond, exclusief accessoires € 19.950,- | M.m.v zarahome.com (opbergpot en bord met bordenstandaard), casagitane.com (schaal op poot), vtwonen.nl (glazen en servies van vtwonen), sjostrandcoffee.nl (koffiezetapparaat en melkopschuimer), vtwonen.nl (dienblad en theepot van Serax, waterkoker Sowden van Hay), thefinestore.com (dienblad). Overig privébezit. Beeld vtwonen 12-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 12-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Natuursteen, graniet, terrazzo of composiet?

Eenmaal op zoek naar een nieuwe keuken dan vliegen deze termen je om de oren. Wat is nou wat?

 • Graniet is een natuursteen dat ondergronds ontstaat wanneer magma stolt. Het gesteente is ideaal voor de keuken, want het is slijtvast en makkelijk schoon te maken.
 • Terrazzo is een samenstelling van verschillende natuurstenen. Het kenmerkende stippeltje in terrazzo is een mix van marmer, graniet en cement of klei. Voor de afwerking wordt terrazzo gepolijst.
 • Composiet komt net als terrazzo niet rechtstreeks uit de natuur, maar is samengesteld uit meerdere materialen. Vandaar ook de naam: composiet is de Nederlandse vertaling voor composed ofwel samengesteld. Het bestaat uit gerecycled graniet, kwarts en hars. Deze materialen worden onder hoge druk samengeperst met kunsthars. Dit maakt het aanrechtblad van composiet oersterk.
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Het keukenblad vervangen? Dan is dit handig om te weten

beeld vtwonen Beeld styling marianne luning | video en foto lotte kwant
Beeld styling marianne luning | video en foto lotte kwant

Welke kleuren natuursteen zijn er?

Een voordeel van natuursteen is dat het in heel veel kleuren leverbaar is. Natuurlijk zijn er zwarte natuurstenen aanrechten verkrijgbaar evenals witte werkbladen van natuursteen. Frans kalksteen heeft lichtbruine kleur. Belgische hardsteen is van nature blauwgrijs. Wit is de meest voorkomende kleur marmer. Marmer kent daarnaast nog vele andere gedaantes: van roze, groen en bruin tot rood, crème en zelfs zwart.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK

Marmer in huis: unieke en chique uitstraling

Ieder blad is anders

Natuursteen is grillig. Het is een natuurproduct en het leuke daarvan is dat er op de hele wereld geen twee bladen hetzelfde zijn. Natuursteen is volstrekt uniek en komt zoals het komt: een ontwerp van moeder aarde. Heb je het liever zelf voor het zeggen, dan is composiet wellicht een beter idee. Composiet is een ware copycat en kan zelfs worden ingezet om marmer, terrazzo of beton na te bootsen. Voor een betonlook of zogenoemde natuursteenlook keukenblad dat slijt- en stootvast is en bestand is tegen vocht, kun je je dus met een gerust hart tot composiet kunnen wenden.

Lees verder onder de advertentie

Afwerking natuursteen

Een aanrechtblad van natuursteen wordt dus niet bewerkt in samenstelling, ze worden immers rechtstreeks uit de grond gehaald. Toch wordt er wel degelijk een en ander aangepast aan het materiaal, namelijk in de afwerking. De brokken steen worden eerst verzaagd tot platen die vervolgens op verschillende wijze kunnen worden bewerkt. Wil je een hoogglans aanrechtblad dan kies je voor een gepolijste afwerking, voor een matter blad wordt de plaat gezoet en voor een ruwe afwerking wordt het steen gebrand.

LEES OOK
Houd je van rauw en robuust? Ga voor een stoere keuken met betonlook

Natuursteen reinigen

Heeft de kok er een boeltje van gemaakt? Geen zorgen. Met een aanrechtblad van natuursteen is alles in een mum van tijd weer spic-en-span. Houd er wel rekening mee dat natuursteen niet zo goed op zuren reageert. Het aanrechtblad schoonmaken doe je daarom liever niet met al te agressieve middelen. Vermijd in ieder geval azijn, citroen en andere zure reinigers. Schuursponsjes, staalwol of schurende schoonmaakmiddelen zijn helemaal uit den bozen.

Lees verder onder de advertentie

Om een natuursteen keukenblad te reinigen is wat groene zeep of een druppeltje dreft, water en een zachte doek vaak al voldoende. Microvezeldoekjes zijn hiervoor prima geschikt.

Verder is het schoonhouden van een natuurstenen aanrechtblad afhankelijk van de afwerking:

 • Gepolijste bladen zijn veruit het makkelijkst in onderhoud. Door het gladde oppervlak trekt vuil nauwelijks in en zullen er niet snel verkleuringen ontstaan.
 • Houd er bij een gezoete afwerking rekening mee dat je het werkblad voor het eerste gebruik moet impregneren met een speciale olie. Hiermee bescherm je het blad tegen vlekken en zorg je ervoor dat het daarna makkelijker te onderhouden is. Vraag aan de leverancier welke olie je moet hebben voor jouw blad.
 • Bij een gebrand werkblad is de afwerking ruw met als gevolg dat de poreuze structuur sneller vuil opneemt.
Lees verder onder de advertentie

Hoe krijg ik mijn granieten keukenblad weer mooi?

Ben je al de gelukkige eigenaar van zo’n mooi marmeren, hardstenen of granieten keukenblad en vraag je je af hoe je het weer als nieuw krijgt? Er zijn middeltjes op de markt die een dof stenen aanrecht weer haar glans teruggeven.

Keuken Dark Oak zoals getoond, exclusief accessoires € 19.950,- | M.m.v zarahome.com (opbergpot en bord met bordenstandaard), casagitane.com (schaal op poot), vtwonen.nl (glazen en servies van vtwonen), sjostrandcoffee.nl (koffiezetapparaat en melkopschuimer), vtwonen.nl (dienblad en theepot van Serax, waterkoker Sowden van Hay), thefinestore.com (dienblad). Overig privébezit. Beeld vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 5 seizoen 14 | fotografie Margriet Hoekstra | styling Frans Uyterlinde | Assendelft
Beeld vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 5 seizoen 14 | fotografie Margriet Hoekstra | styling Frans Uyterlinde | Assendelft

Dit kost een aanrechtblad van natuursteen

Graniet of marmer in de keuken is betoverend mooi en super praktisch, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Die prijs is onder meer afhankelijk van de dikte, de kwaliteit en de groeve waaruit het natuursteen afkomstig is. Momenteel ligt de prijs voor graniet gemiddeld op € 250 per meter. Bij marmer kijken we naar een gemiddelde meterprijs van € 300.

Lees verder onder de advertentie

Composiet is tegenwoordig bijna niet van echt steen te onderscheiden en heeft veel voordelen (het is in meerdere kleuren beschikbaar, om er maar één te noemen) dus gaat wat betreft prijs gelijk op met graniet. Let wel goed op de samenstelling: hoogwaardig composiet bestaat voor ongeveer 97% uit kwartsiet (natuursteen). Er zijn veel goedkopere aanrechtbladen in omloop met een lager percentage kwartsiet die daardoor breekbaarder zijn.

Zelf een keukenblad van natuursteen installeren

Het op maat laten zagen en plaatsen van een zwaar, stenen blad is niet gratis. De prijs van het plaatsen van een keukenblad ligt tussen de € 150 en € 600. Wil je geld besparen of houd je van klussen? Je kunt een stenen aanrecht zelf zagen en plaatsen, maar wees gewaarschuwd: het is een behoorlijk karwei en vereist naast het juiste gereedschap ook behoorlijk wat mankracht. Een granieten werkblad van 100×60 cm en een dikte van 3 cm weegt al snel zo’n 50 kilo.

Vanwege de kostbaarheid en het gewicht van natuursteen is het echt aan te raden dit uit te besteden. Zeker het zagen laat je het best aan een professional over. Toch zelf aan de slag? Een slijptol met diamantschijf of een waterzaag met diamantblad zijn de aangewezen tools voor deze klus. Deze zagen zijn te huur bij de meeste bouwmarkten.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld vtwonen 05-2021 | Productie en Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | Tekst Anna van der Heijden
Beeld vtwonen 05-2021 | Productie en Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | Tekst Anna van der Heijden

Tweedehands natuurstenen werkblad

Natuursteen weerstaat de tand des tijds. Dat maakt het goed mogelijk een tweedehandsje in huis te halen. Marktplaats staat vol met demontabele keukens waarvan sommige met natuurstenen werkblad. Een dagje speuren op online vlooienmarkten levert je ongetwijfeld een mooi exemplaar op voor een fractie van de nieuwprijs. Let wel; vaak bevatten deze werkbladen al een uitsparing voor de spoelbak en soms ook voor het fornuis. Dat kan het lastig maken om het passend te krijgen in jouw keuken. Mogelijk moet je het aanrechtblad alsnog op maat (laten) zagen.

LEES OOK
Zo vind je dat ene pareltje op Marktplaats

Lees verder onder de advertentie

Voordelen van natuursteen

 • Natuursteen gaat heel lang mee en is dus een zeer duurzaam materiaal
 • 100% natuurlijk
 • Makkelijk te onderhouden
 • Tijdloos
 • Met name graniet is kras- stoot- en hittebestendig

Nadelen van natuursteen

 • Hoge meterprijs
 • Installeren en op maat maken is kostbaar
 • Kan slecht tegen zuren
 • Licht poreus en daardoor gevoelig voor vocht

Bij welke interieurstijl past natuursteen?

Van rots tot aanrecht: met een werkblad van natuursteen haal je een stukje puur natuur in huis. Het staat chique, is tijdloos en beschikt ook nog eens over een hele reeks praktische eigenschappen. In welke woonstijlen komt een aanrechtblad van natuursteen het best tot zijn recht? In principe staat het goed in ieder interieur. Er zijn immers zoveel verschillende keuzes aan soort, kleur, dikte en afwerking. Zo pas je natuursteen toe in verschillende interieurstijlen:

Lees verder onder de advertentie
 • In een landelijk of klassiek interieur kan een keuken met een natuurstenen aanrecht haast niet ontbreken. Het karaktervolle werkblad is de kers op de taart. Een crème marmeren of een zwart, gepolijst natuurstenen blad met een gootsteen van graniet, in zo’n mooi zwart-wit geblokt patroon… Mooier kunnen we het niet maken.
 • De designkeuken blinkt uit in state of the art apparatuur en gestroomlijnde elementen. Laat deze droomkeuken nog mooier uitkomen door het aanrechtblad door te trekken op de muur als spatwand. Combineer het marmer met greepjes in goud of brons voor een nóg eleganter effect.
 • Bij de retro of vintage woonstijl komt een terrazzo keukenblad perfect uit de verf. De spikkels in het blad hullen de keuken in vrolijkheid en plezier. Kies een stippeltje uit het terrazzo en laat deze kleur terugkomen in de keuken als detailkleur. Mooi in combinatie met houten fronten.

Deze accessoires zijn een perfecte match

Bron: beeld 1: vtwonen 01-2021 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen | beeld 2: vtwonen 11-2021 | styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 3: vtwonen 12-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 4: styling marianne luning | video en foto Lotte Kwant | beeld 5: vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 5 seizoen 14 | fotografie Margriet Hoekstra | styling Frans Uyterlinde | beeld 6: vtwonen 05-2021 | Productie en Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen

Lees verder onder de advertentie