WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5x zo slaap je goed tijdens een hittegolf

Het is officieel zomer! En alhoewel we dol zijn op warme zomerse dagen, vinden we slapen in deze hitte toch iets minder fijn. De komende week staan ons tropische temperaturen te wachten, en daarmee veel slapeloze nachten (lees: plaknachten). Met dit hitteplan kom jij de nachten toch nog een beetje door.

roze en beige interieur van een strandhuisje-vtwonen
groen en beige interieur van een strandhuisje-vtwonen

1. Alle ramen open

Voor een briesje ín je huis zet je niet één raam, maar alle ramen open. Het liefst aan weerszijden van het huis. De luchtstroom trekt tocht door het huis, waardoor er een verfrissende bries ontstaat. Zo creëer je een natuurlijke ventilator en blijft het huis lekker koel. Let op: zorg dat er iets voor de deuren en ramen staat of dat ze goed bevestigd zijn zodat er niks gaat klapperen.

2. Koel beddengoed

Een goede nachtrust valt of staat met fijn (en in dit geval koel) beddengoed. In de zomer kies je daarom voor linnen. Waarom? Linnen is luchtdoorlatend en absorbeert een vijfde (!) van zijn gewicht in water. Dat betekent droge lakens, zelfs tijdens de warmste nacht. Heb je geen linnen dekbed? Werk dan met laagjes lakens. Zo kun je telkens een laken wegleggen als je het warm hebt, of erbij pakken als het fris wordt. Je lakens extra koel maken? Stop ze in een plastic zak en leg het pakket even in de vriezer!

3. DIY airco

Natuurlijk werkt airconditioning het allerbeste om de boel koel te houden, maar een ventilator doet ook wonderen. Als je de ventilator ’s avonds voor een open raam zet, zal deze de koele lucht van buiten je kamer inblazen. Of, mega lifehack: vul een grote fles met water en leg deze in de vriezer tot het water bevroren is. Zet de fles vóór de ventilator zodat de ventilator koude lucht van de fles de kamer rond blaast. Eindresultaat? De hele nacht een koele slaapkamer.

4. Houd de zon buiten

Houd als het kan overdag de gordijnen dicht, zodat het binnen minder broeierig wordt. Helemaal fijn: verduisterende gordijnen. Door de verduisterende stof komt er geen straaltje zon naar binnen en kan het huis niet te veel opwarmen. Zo heb jij koele nachtrust. Misschien kun je zelfs uitslapen tot laat in de ochtend!

5. Blijf drinken

Genoeg water drinken is altijd belangrijk, maar tijdens extreme hitte is veel drinken een must. Zorg dat er altijd een waterkan en een glas naast je bed staan, zodat je nooit zonder water zit als je ’s nachts met een droge keel wakker wordt. Ga voor een set van plastic, zodat je blote voeten geen gevaar lopen wanneer je de boel half slapend van je nachtkastje stoot.

nog meer: wooninspiratie