1. Energie besparen door buiten te drogen
In de warme zomer draait de wasmachine op volle toeren. Beddengoed, kleding en tafellakens: het kan allemaal net wat vaker een opfrisbeurt gebruiken. Zonde om iedere keer de droger aan te zetten, want in de zomer hang je de was op droge, zonnige dagen perfect buiten op. Monteer een droogrek aan de balkonrand of zet er een in de tuin, hang de was eraan en het is in een mum van tijd droog.
2. Sluipverbruik voorkomen
Of je nu op vakantie gaat of thuis blijft: haal de stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact. Elektrische apparaten kunnen namelijk veel stroom verbruiken, ook als ze uit staan. Dit noemen we sluipverbruik. Het kan al een hoop schelen als je alle stekkers aansluit op één stekkerdoos met schakelaar. Op die manier zet je alle apparaten tegelijk aan en uit. Laat de elektronische apparaten links liggen en geniet van een goed boek of een andere zomeractiviteit.
LEES OOK
Energie besparen in en om huis doe je zó
3. De auto laten staan
Dat je de auto pakt voor de weekboodschappen of als het regent begrijpen we, maar met lekker weer kun je ook op de fiets of wandelend naar de supermarkt. Zo bespaar je niet alleen geld (brandstofkosten), maar geniet je ook meteen van het lekkere weer. Een ijsje voor onderweg misschien?
4. Airco en ventilatoren minder gebruiken
Hoewel een airco of ventilator dé redding kan zijn tijdens sommige bloedhete zomerdagen, is het beter om het gebruik van deze apparaten te minimaliseren. Vooral de airco slurpt energie. Koel daarom bijvoorbeeld alleen 's avonds en probeer op andere manieren om het huis koel te houden te focussen. Houd de zon buiten met zonwering, sluit ramen en deuren en tover een gerecht op tafel dat niet uren hoeft te pruttelen of bakken in de oven.
LEES OOK
10x houd het huis én hoofd koel bij hoge temperaturen
5. Profiteren van zonnepanelen
Met zonnig weer maken zonnepanelen overuren. Dit is hét moment om apparaten op te laden, de wasmachine te laten draaien of om de vaatwasmachine aan te zetten. Op die manier gaat de opgewekte stroom direct naar de apparaten toe en bespaar je geld.