Zo houd je je huis koel op warme dagen

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 07-2021 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek
Beeld JA | vtwonen 07-2021 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek

Het belooft een warme zomer te worden. Ons hoor je absoluut niet klagen, maar laat het in huis wél een beetje koel blijven, alsjeblieft. Met dit hitteplan blijven huis en hoofd fris – zelfs als de mussen van het dak vallen.

Lees verder onder de advertentie

Ramen open of dicht?

Houd overdag de ramen dicht om je huis koel te houden. Schijnt de zon recht het huis in? Houd dan ook de gordijnen dicht. Doorluchten doe je ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Inderdaad: als de zon weg is. Luchten doe je door niet één, maar alle ramen open te zetten. Het liefst aan weerszijden van het huis. De luchtstroom trekt dan tocht door het huis, waardoor er een verfrissende bries ontstaat. Zo creëer je een natuurlijke ventilator en blijft het huis lekker koel.

Groene airconditioners

Er is nog iets wat de temperatuur in huis onder controle houdt: kamerplanten. Hoe dat zit? Ze laten overtollig water verdampen via hun bladeren, om zelf af te koelen. Een soort groene airconditioners dus. Slim! Planten die extra veel water afgeven zijn bijvoorbeeld de treurvijg, rubberplant, vrouwentong en goudpalm. Zet er gerust een paar bij elkaar, want zo’n groene jungle in huis staat altijd prachtig.

Shop groene airconditioners

LEES OOK
Vraag ’t vtwonen: ‘Hoe kan ik mijn huis duurzaam koelen?’

Vermijd elektrische apparaten

Die geven namelijk allemaal warmte af, die je huis nog warmer maken. We hebben het over de oven, droger, strijkijzer, etc. Laat die oven lekker een paar dagen uit en hang de was buiten op. Nog goed voor het milieu ook.

Te laat? Dit kun je doen

Ben je te laat en is de warmte van de zon je huis al binnengedrongen? Zet dan even je raam open, maar hang er een koele doek voor. De lucht van buiten trekt door het koude doek naar binnen, waardoor het toch een beetje afkoelt.

Als het te warm is om het raam open te zetten, kun je hetzelfde effect creëren met een ventilator en een frisdrank fles. Door een fles met bevroren water voor de ventilator te zetten, koelt de lucht die de ventilator verplaatst ook af. Zorg ervoor dat je genoeg flessen koud hebt liggen. Als de het ijs gesmolten is, leg je hem opnieuw in de vriezer en gebruik je er eentje die alweer bevroren is.

LEES OOK
5x zo slaap je goed tijdens een hittegolf

Verfrissend drankje

Alle tips opgevolgd? Schenk jezelf dan een fris drankje in. Genoeg water drinken is altijd belangrijk, maar tijdens (extreme) hitte is veel drinken een must.

Redders in nood…

Bron: Beeld: vtwonen 07-2021 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek

Lees verder onder de advertentie