Vraag ’t vtwonen: ‘Hoe kan ik mijn huis duurzaam koelen?’
De temperaturen stijgen, de zon schijnt en de zomer is inmiddels écht begonnen. Heerlijk vertoeven buiten, maar binnenshuis is het soms wat minder aangenaam. De airconditioning 24/7 laten blazen is alleen niet bepaald goed voor het milieu. Hoe koel je je huis duurzaam?
Lang leve de airco?
De uitvinding van de airconditioning, of airco in de volksmond, juichen velen toe. Op bloedhete dagen kan het wachten op die verlossende onweersbui soms lang duren. Heel lang, zelfs. Klotsende oksels, een zweetaanval bij iedere beweging en een huis dat nog warmer aanvoelt dan buiten, is geen pretje. Maar echt duurzaam om de airco de hele zomer te laten loeien is het niet.
Duur grapje
Naast het milieu, valt de airco ook je portemonnee aan. Het kost veel energie en dus geld. Een vaste airco waarmee je één kamer kunt koelen, verbruikt gemiddeld 0,75 kWh stroom per uur, leert kennisbank Pure Energie ons. Stel dat je de airco 16 uur per dag gebruikt dan zit het stroomverbruik van de airco op 12 kWh per dag. En zelfs 1.080 kWh voor de hele zomer.
Duurzaam koelen
Met oog op het milieu en je portemonnee kun je gelukkig een hoop andere dingen doen om je huis te koelen. Duurzaam koelen, that is. We hebben het niet over een koelsysteem, maar over simpele trucjes die ervoor zorgen dat de binnentemperatuur – ook op warme zomerdagen – aangenaam blijft.
LEES OOK
Zo slaap je goed tijdens een hittegolf
Ramen potdicht houden…
Het verschilt per woning hoe je het best koelt. Hoe warm of koud het binnen wordt, heeft veel te maken met de ligging. De woning van ondergetekende ligt op het Noorden. Er komt vrijwel geen zonlicht binnen. Niet altijd fijn, maar in de zomer is het er daarom wel altijd koel. De ramen en deuren dicht houden is dan ook de beste optie, zodat de warme lucht van buiten niet naar binnen kan komen. Ook het dichthouden van de gordijnen is een aanrader, zodat de enkele zonnestraal die wel op de ramen schijnt niet voor ongevraagde warmte zorgt.
… of juist lekker luchten?
Woon jij op het zuiden en brandt de zon uren naar binnen? Dan is het een slimmer idee om voor een natuurlijke luchtcirculatie te zorgen. Zet de ramen tegenover elkaar wagenwijd open en als het kan de deur ook. Zo gaat het lekker tochten en creëer je als het ware je eigen duurzame en natuurlijke ventilator. Houd bij de gesloten ramen ook de gordijnen dicht, zodat de zon niet nog meer warmte creëert.
Maak een airco van de ventilator
Wanneer het ondanks alle maatregelen binnen toch erg warm is geworden, is de ventilator je beste vriend. De lucht die dat apparaat blaast kan alleen alsnog warm aanvoelen. Maak in dat geval een soort airco van je ventilator. Dat doe je door een of twee flessen ijswater voor de ventilator neer te zetten, eventueel op een verhoging als dat nodig is. Handig om de flessen in een bak te zetten, na verloop van tijd smelt het ijs smelt natuurlijk wel.
Gebruik de ventilator slim
Verder is de plek waar je de ventilator zet ook belangrijk. Hoe effectiever, hoe beter: zo verspil je zo min mogelijk energie en geld! Zet een grotere, staande ventilator bijvoorbeeld beter niet in de kamer zelf die je wilt koelen, maar in de deuropening naar de gang. Op deze manier zuigt de ventilator als het ware de warme lucht uit je kamer. Er ontstaan een klein luchtdrukverschil, waardoor koele lucht door het raam naar binnen kan komen.
Groen dak
Wil je een grotere investering doen én heeft je woning een plat dak? Dan kun je gebruik maken van een groen dak. Platte daken die volop in de zon liggen, zijn het meest geschikt. Een groen dak heeft vele voordelen: het vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken. Planten absorberen namelijk zonlicht, waardoor er zonder airco een aangenamer klimaat wordt geproduceerd binnenshuis.
Planten
Belangrijk is wel dat de isolatielaag van het dak van goede kwaliteit is, om lekkages te voorkomen wegens de extra druk. Met kleine planten als sedums, mossen, vetplanten en kruiden kan het platte dak al snel in een groene oase mét isolerende werking veranderen. Een extra bijkomstigheid? Ook het klimaat in de omgeving verandert: in de omgeving van een gebouw met groen dak kan de temperatuur tot wel 3°C lager liggen. En dat komt vooral de luchtkwaliteit in steden ten goede.
Bron: vtwonen 2021-4 | fotografie Richard Smit | styling Danielle Verheul