WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Terrassen doe je zo

In bijna iedere tuin is wel een terras te vinden. Een terras biedt dan ook volop mogelijkheden en geeft een tuin een plek om te genieten van de tuin!

Verschillende soorten terras

Een tuinterras kan verschillende functies hebben, zo kan het een ideale plek zijn om te eten of borrelen met familie en vrienden, maar een tuinterras kan ook een ideale plek zijn om tot rust te komen in een fijne loungehoek. Een terras kan ook een goede plek zijn voor een speelhoek voor kinderen in de tuin. Met een vuurkorf of terraskachel kan er ook op frisse dagen en avonden genoten worden van de tuin.

Balkon
Een balkon bestaat veelal uit alleen beton en is dus eigenlijk van nature al een terras. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor balkon inrichting om er echt iets moois van te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan een kleine moestuin op het balkon of zelfs een minivijver. Je kunt ook een kleine tuinset op het balkon neerzetten zodat je lekker kunt tafelen of misschien zelfs loungen buiten en om het beton meer aan te kleden kun je gebruik maken van een buitenkleed.

Dakterras
Het dak gebruiken als tuin is een vorm van urban farming die steeds vaker in steden te zien is. Maar naast natuurlijk tuinieren op het dak, kun je ook kiezen voor een dakterras en natuurlijk is een combinatie van beiden ook mogelijk. Laat beplanting bijvoorbeeld in rechte plantenbakken aan de zijkanten van het dakterras groeien zodat er in het midden van het dak ruimte voor een dakterras over blijft. Laat je bijvoorbeeld inspireren door deze daktuin in Amsterdam-Zuid, een heerlijke plek om zomers te vertoeven. Maak gebruik van buitenkleden om meer kleur aan het dak te geven. Of maak zelf een daybed voor op het dakterras.

Tuinterras
In bijna elke tuin is wel een terras te vinden, vaak direct bij de achterdeur of met een uitloop naar de schuur als deze zich in de achtertuin bevindt. Sommige tuinen hebben zelfs meerdere terrassen, met name diepe tuinen hebben vaak achterin de tuin ook een terras. En tuinterras is ideaal om te genieten van de tuin, ook omdat er qua stijl en functies zoveel mogelijk is tegenwoordig. Bekijk eens inspiratie voor vier verschillende stijlen op het terras met bijpassende producten. Of bekijk eens dit tuinterras dat zeer geschikt is om te loungen. Een compleet zwart-wit terras kan ook prachtig zijn.

tuin terras

Tuinterras aanleggen

Een terras aanleggen kan best een karwei zijn. Eerst moet er worden bepaald welke bestrating gebruikt gaat worden, bekijk bijvoorbeeld eens een aantal buitenvloeren die erg stijlvol zijn of lees meer over sierbestrating kiezen. Daarnaast is het bij de aanleg van een terras ook slim om na te denken over drainage.
De vorm van een terras biedt veel mogelijkheden. Veelal zal er gekozen worden voor een recht terras, maar ook een rond terras aanleggen is mogelijk. Toch liever een recht terras? Je kunt een looproute van grastegels aanleggen om het speelser te maken. Na het aanleggen van een tuinterras kun je hier lang plezier van hebben. Houd er alleen wel rekening mee dat de tegels af en toe schoongemaakt moeten worden van bijvoorbeeld groene aanslag.

Ideeën voor het terras

Zelfmaakideeën
Er zijn waanzinnig veel zelfmaakideeën te vinden die geschikt zijn voor een tuinterras. Wat dacht je van een buitenbank met opbergbak of de tuinbank met grote zitzak? Of maak een buitentafel met handige goot voor gezellige avonden op het terras, een hoge bartafel of een tafel met schaduwdoek voor zomerse dagen.
Met een pallet zijn ook ongelofelijk veel leuke ideeën te bedenken zoals een pallettuin, een pallet om gereedschap te organiseren in de schuur, een schommel gemaakt van een pallet.

Pergola of overkapping
Met een pergola of overkapping kun je een terras een hele andere uitstraling geven. En een houten pergola of pergola van steigerbuizen kun je bijvoorbeeld zelf maken. Een pergola of overkapping kan veel sfeer geven aan een tuinterras, zelfs zonder beplanting zoals je kunt zien bij deze lange buitentafel. Een pergola kan ook een ideale basis voor klimplanten om omhoog te groeien.

Bekijk nog meer inspiratie voor het tuinterras: een gezellige tuin met veel gezellige hoekjes, een tuin met veel zwarte accessoires en accenten die toch heel gezellig oogt en een tuin met buitenkeuken en fijne plek om te eten en te loungen.

hangstoel buiten tuin terras

Accessoires voor het tuinterras

Om een tuinterras meer aan te kleden kun je accessoires en tuindecoratie gebruiken.

Bloemen- en plantenbakken
Bloemen en planten geven natuurlijk letterlijk meer kleur aan een terras, dus bloempotten en plantenbakken kunnen erg leuk zijn om neer te zetten op een tuinterras.

Sfeerverlichting
Naast natuurlijk de praktische tuinverlichting kun je ook nog kiezen voor sfeerverlichting op het terras. Denk aan bijvoorbeeld kaarsen en lantaarns of lichtsnoeren die aan een pergola of frame boven de tafel kunnen hangen.

Barbecues
Zomers is een barbecue op het terras heerlijk. Er zijn veel verschillende soorten barbecues, sommigen zijn volledige buitenkeukens en andere zijn kleiner en bijvoorbeeld geschikt voor op tafel.

Terrashaarden
Voor koudere dagen en frisse zomeravonden is een terrashaard erg fijn, hiermee kun je net wat meer warmte creëren waardoor het wel weer lekker is om buiten te zitten.

Tuinmeubels
Onmisbaar op een terras zijn natuurlijk tuinmeubels, maar dan is er nog veel te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tafel met stoelen, maar ook een loungeset of tuinstoelen zijn een optie.

tuin terras accessoires verlichting

Stijlen op het terras

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor stijlen toepassen op het terras. Bij de aanleg van een terras kun je al rekening houden met een stijl, zo bepaalt de keuze voor bestrating vaak al deels de stijl en ook de vorm van het terras heeft invloed. Daarnaast kun je natuurlijk kiezen voor tuinmeubels en accessoires in een stijl of kleur.
Verschillende stijlen die geschikt zijn voor een tuinterras zijn landelijk, bohemian of modern.

Merken op vtwonen.nl

vtwonen
In de vtwonen collectie vind je verschillende tuinmeubels om een terras mooi mee aan te kleden. Deze tuinmeubels zijn gemaakt van hout en passend bij verschillende stijlen op het terras.

Tine K Home
Het merk Tine K Home heeft verschillende tuinmeubels van bamboe en een aantal accessoires om het terras meer sfeer te geven.

Hartman
Bij Hartman kun je terecht voor vele tuinmeubels, maar in de collectie zijn ook een aantal kussen te vinden voor bij de tuinmeubels.

nog meer: Adviespagina