Verhoog de woningwaarde met deze 5 tips

Make-over door Frans Uyterlinde | Fotografie Barbara Kieboom Beeld

Dat je huis makkelijk verkocht wordt is zéér waarschijnlijk dankzij de oververhitte huizenmarkt. Volgende stap: er een zo goed mogelijke prijs voor krijgen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je woningwaarde stijgt? Zelfstandig taxateur en aankoopmakelaar Janette Baerveldt legt het uit. Dit zijn 5 tips voor het verhogen van de woningwaarde.

Lees verder onder de advertentie

Locatie en bouwvergunning

De waarde van een huis verhogen begint bij het begin: de verbouwing. Houd, voordat je begint aan een rigoureuze verbouwing, rekening met de locatie van de woning. Deze heeft namelijk veel invloed op de hoogte van de waarde. ‘Zo is een extra vierkante meter in Amsterdam een stuk waardevoller dan bij een woning op het platteland’, laat Janette weten. Daarnaast heb je voor een uit-, aan- of opbouw in veel gemeenten een vergunning nodig. Vergeet deze dus niet vooraf aan de verbouwing aan te vragen. Het zou zonde zijn als je alles weer moet afbreken.

Tip 1: voeg extra oppervlakte toe

Het toevoegen van vierkante meters heeft veel invloed op de waardeverhoging van een woning. Een serre of uitbouw met openslaande deuren zijn tegenwoordig erg gewild en een goede investering. Wel gaat dit ten koste van het tuinoppervlak. ‘Hoewel extra woonruimte binnen vaak gewilder is dan extra buitenruimte, moet je hier wel een balans in vinden’, vertelt Baerveldt.

Heb je een zolder die alleen toegankelijk is door middel van een vlizotrap? Dan mag een taxateur deze ruimte niet meetellen als woonoppervlakte. Janette: ‘Als je de vlizotrap vervangt door een vaste trap, dan wordt het woonoppervlak van de zolder wél meegerekend. Ten minste: als de zolder minimaal twee meter hoog is en over voldoende daglicht beschikt. Een groot dakraam van ten minste 0.5 vierkante meter is voldoende.’

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Een aanbouw: wat kost het en wat levert het op?

Tip 2: check de algemene staat van onderhoud

Rotte kozijnen en lekkage-vlekken zijn aspecten die je tijdens het bezichtigen van een huis niet graag tegenkomt. Voorkom dat geïnteresseerden een slechte indruk krijgen van het huis en zorg dat al het achterstallige onderhoud up to date is. Deze handelingen zijn een kleine moeite en helpen mee om de woningwaarde te verhogen. Tip: denk ook aan de CV-ketel. ‘Na gemiddeld 15 jaar is een CV-ketel aan vervanging toe. Is dit bij jou het geval? Vervang deze dan door een hybride of volledige warmtepomp. Deze zijn energiezuiniger en helpen bij het verduurzamen van de woning’, zegt Janette.

Tip 3: renoveer de badkamer en keuken

De vraagprijs overbieden is tegenwoordig eerder de regel dan de uitzondering. Velen zitten daardoor niet op een grote keuken- of badkamerverbouwing te wachten. Een al verbouwde badkamer of keuken kan de woningwaarde verhogen, maar let wel op: als de verbouwing twintigduizend euro kost, betekent dat niet dat de woning met dezelfde prijs verhoogd zal worden. ‘Als het huis al beschikt over een moderne en bruikbare keuken of badkamer, dan is een renovatie niet nodig. Daarnaast is er sprake van meer vraag, dan aanbod op de woningmarkt. Veel mensen zullen het daardoor prima vinden als de keuken of badkamer niet helemaal hun smaak is. Als deze maar netjes en bruikbaar is.’

Lees verder onder de advertentie

Met kleine ingrepen, zoals het vervangen van de kranen of ladegreepjes en een frisse lik verf, kun je dus al snel een badkamer of keuken van oubollig naar netjes krijgen. Mocht je wel willen verbouwen, dan raadt Janette aan te kiezen voor tijdloze kleuren en materialen, zoals zwart, wit, grijs en hout. Wil je wel kleur toevoegen? Laat dit dan terugkomen in meubels.

Tip 4: verduurzaam het huis

Het verduurzamen van de woning is een belangrijke factor bij het verhogen van de woningwaarde. Janette: ‘Zeker nu met de hoge energiekosten is waarschijnlijk iedereen het ermee eens dat (een beetje) duurzaam helemaal niet zo verkeerd is.’ Bespaar op energielasten door de vloer en het dak goed te isoleren. Kies ook voor dubbel glas en eventueel aanvullend voor zonnepanelen. ‘Als je niks hebt geïsoleerd, maar wel zonnepanelen op je dak hebt, dan heeft dit niet zoveel effect. Je stookt namelijk nog flink, dus de elektriciteitslasten gaan naar beneden, maar het gasverbruik niet. En gas is momenteel een stuk duurder. Kies daarom alleen voor zonnepanelen als je huis verder ook goed geïsoleerd is’, legt Baerveldt uit.

LEES OOK
Duurzaam wonen in 4 stappen: zo pak je dat aan

Lees verder onder de advertentie

Tip 5: zorg voor een mooie voorgevel en tuin

De voorgevel en tuin zijn het visitekaartje van het huis. Toch betekent het niet dat als je deze goed onderhoud het mega veel waarde toevoegt. ‘Het kan zo zijn dat men bereid is meer te betalen als een woning een verzorgde indruk geeft. Maar voor mij als taxateur betekent een goed onderhouden gevel of tuin niet dat het huis direct tienduizend euro meer waard is. Het gaat dus meer om het totaalplaatje’, legt Janette uit.

Extra tips voor de bezichtigingsdag

  • ‘Bak een verse appeltaart.’ Je zult deze opmerking vast weleens gehoord hebben. Toch zal de verse geur van een net gebakken appeltaart het huis niet sneller doen verkopen. Al kan een vers stuk gebak natuurlijk nooit kwaad.
  • Geur is overigens wel heel belangrijk: zorg ervoor dat het huis lekker ruikt. Voorkom dat er een dieren- of rookgeur hangt. Lucht het huis goed door en schaf geurstokjes aan. Een frisse geur zorgt voor een bepaald gevoel en kan de verkoop bevorderen.
  • Zorg dat het huis er spic en span uitziet. Vergeet hierbij details zoals de oven en afzuigkap niet. Viezige keukenapparatuur kan een gevoel van afkeur oproepen.
  • Voorkom dat het huis bomvol met (persoonlijke) spullen staat. Berg overbodige spullen op in dozen. Iemand wil zichzelf in een huis kunnen zíén wonen, en daarbij helpen jouw prullaria niet mee. Laat om die reden wél grote meubels, zoals een bank, eettafel en bed, staan. Een volledig leeg huis oogt daarnaast ook kleiner.

Bron: beeld: Fotografie Barbara Kieboom | Styling Eva van de Ven

Lees verder onder de advertentie