Pergola van steigerbuizen

pergola steigerbuizen Beeld Pergola van steigerbuizen maken
Beeld Pergola van steigerbuizen maken

Een pergola hoef je niet perse van hout te maken. Met steigerbuizen, verbindingsstukken en een inbussleutel maak je een pergola in elk gewenst formaat die op verschillende plekken in de tuin past.

Lees verder onder de advertentie

Pergola van steigerbuizen

Plaats de pergola bijvoorbeeld langs een tuinpad, als carport, schaduwplek over het terras of tuingrens. Toch een pergola van hout? Kijk dan bij houten pergola maken. Hieronder vind je een stappenplan voor het maken van een pergola van steigerbuizen.

Benodigdheden

  • Buizen. Gebruik alleen buizen die geschikt zijn voor buiten en let op de belasting ervan. Voor doeken en lichte klimplanten zijn dunnere buizen geschikt dan voor een hangmat. Laat je adviseren door de leverancier. Steigerbuizen van gegalvaniseerd staal of aluminium zijn bij elke bouwmarkt verkrijgbaar. Ga voor de staanders uit van een minimumlengte van twee meter, zodat iedereen gemakkelijk onder de pergola kan staan.
  • Verbindingsklemmen. Bepaal aan de hand van het assortiment van de leverancier welke verbindingsklemmen je nodig hebt en hoeveel van elk.
  • Verankering. Kies voor een verankering van voetplaten op betonnen of houten balken of voor een betonnen voet waarin de staanders gemakkelijk vastgezet kunnen worden.
  • Eventueel: plantenbakken en rekken voor klimplanten en de bijbehorende klemmen.

Steigerbuizen pergola maken

  1. Maak een plattegrond van de tuin op ruitjespapier. Houd voor één meter twee ruitjes aan. Bepaal de plaats van de pergola en teken de contouren ervan op de plattegrond. Maak eventueel voor het overzicht ook een schets van het zijaanzicht van de pergola waarop de horizontale buizen staan aangegeven.
  2. Maak nu de ondergrond van de pergola vlak en leg alle onderdelen op hun plek. Begin met de verankering van de verticale buizen. Leg eerst grondbalken of betonbanden op de plek waar de palen verankerd moeten worden. Maak hier vervolgens een voetplaat aan vast en zet de staander erin. Je kunt ook kiezen voor een betonnen voet waar de staander van de pergola in vastgezet kan worden.
  3. Monteer vervolgens alle horizontale en eventueel diagonale buizen. Gebruik hiervoor de verbindingsklemmen.
  4. Nu kun je ook de rekken voor de klimplanten en de plantenbakken vastmaken met de verbindingsklemmen.
Lees verder onder de advertentie

Aankleden

Je kunt de pergola nu aankleden. Dit kan op verschillende manieren. Door de pergola te draperen met dun doek, maak je er een overdekte loungehoek van. Kies voor een doek met motief, bijvoorbeeld bloemen, of in een kleur naar keuze. Vind je dat een doek de pergola te veel afsluit? Dan kun je een camouflagenet gebruiken. Op mooie dagen lijkt het dan of het zonlicht door de bladeren van bomen valt.

Voor een relaxterras bevestig je een hangmat aan de pergola. Let op, dit kan alleen als je een stevige constructie hebt van dikke steigerbuizen.

Klimplanten

Wil je liever een natuurlijkere pergola, dan kun je hem laten begroeien met klimplanten. Een populaire en smakelijke plant is de druif (Vitis vinfera), maar je kunt ook bloeiers als blauweregen (Wisteria), klimroos, clematis en trompetklimmer (Campsis) planten. Plant de klimplanten aan de voet van de staanders en bind ze in het begin losjes vast. Zodra ze goed groeien redden ze het zelf wel. Kijk bij klimplanten pergola.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Fotografie: Mirella Schout