Rond terras aanleggen

Rond terras aanleggen Beeld Het aanleggen van een rond terras
Beeld Het aanleggen van een rond terras

Om wat dynamiek in je tuin aan te brengen, kun je een rond terras aanleggen. Je kunt ook kiezen voor andere steensoorten; deze zijn goedkoper en makkelijker te leggen.

Lees verder onder de advertentie

Soort terras

Met een rond terras van oude waaltjes krijgt je tuin een nostalgische sfeer. Je kunt hiervoor het best oude gebakken klinkers oftewel waaltjes gebruiken. Wil je een ander soort terras aanleggen, kijk dan eens bij legverbanden en tuin bestraten.

Steensoorten

Waaltjes zijn oude gebakken klinkers van ongeveer 5 x 20 centimeter met een dikte tussen de zeven en acht centimeter. Deze stenen zijn allemaal net iets anders van grootte en krijgen met de jaren alleen maar een mooiere kleur. Deze bakstenen zijn onverwoestbaar en daardoor erg duurzaam en ideaal voor een rond terras. Wil je een ander soort terras aanleggen, kijk dan bij steensoorten.

Waaltjes

Waaltjes zijn niet duur, ongeveer vijftig tot zestig euro per vierkante meter. Let op: als ze een stuk goedkoper worden aangeboden, dan heb je vaak te maken met doorgezaagde klinkers; deze kun je herkennen aan de doorgezaagde rand. Koop de waaltjes daarom bij een betrouwbaar adres, bijvoorbeeld bij J. Vernooy, Excluton of Van den Hoorn.

Lees verder onder de advertentie

Nodig

Voor één vierkante meter heb je ongeveer 100 waaltjes nodig. Ga altijd uit van tien procent extra materiaal om rekening te houden met afval en breken. Ga je een rond terras aanleggen van zeven vierkante meter dan heb je het onderstaande nodig:

 • Een kuub vulzand
 • Een zak brekerszand of dansand (onkruidwerend voegzand)
 • Oude waaltjes voor 7 m² (700 stuks)
 • 75 kinderkopjes (kleine ronde stenen)
 • Schep en hark
 • Twee ijzeren pennen en een stuk touw
 • Trilplaat
 • Rubberen hamer
 • Steenkruiwagen (je kunt een steenkruiwagen huren bij huren.nl)

Rond terras aanleggen

Een rond terras aanleggen van waaltjes is een flinke klus. Omdat de waaltjes van ongelijke hoogte zijn, moet je namelijk elk steentje apart intikken. Met betonnen stenen die gelijk van vorm zijn, gaat terras aanleggen sneller. Leg eerst een fundering voor je het ronde terras gaat aanleggen. Hieronder staat een stappenplan waarmee je een rond terras kunt aanleggen.

Lees verder onder de advertentie
 1. Zet een ijzeren pen in het middelpunt van de plek waar je het terras wilt leggen.
 2. Maak er een touw op lengte met een losse lus aan vast.
 3. Maak aan de andere kant van het touw ook een pen vast en kerf daarmee de buitenrand van de cirkel in de grond.
 4. Verzet planten die in de weg staan.
 5. Graaf het stuk uit tot 20 cm diep.
 6. Schep er vulzand in, tril aan, en egaliseer.
 7. Zorg dat het middelpunt van de cirkel 1,5 cm hoger ligt dan de rest, zodat het water weg kan.
 8. Trek tijdens het bestraten nog enkele keren een hulplijn voor een mooie ronde cirkel.
 9. Bestraat de cirkel van buiten naar binnen, rij per rij. Zet de steentjes voor de buitenrand met de korte kant naar buiten, zodat je een afsluitende rand krijgt. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je de steentjes uit elkaar loopt. Het middenstuk kun je ook recht bestraten als dat beter uitkomt.
 10. Veeg het terras aan het eind in met brekerszand of, nog beter, met onkruidwerend dansand.

Kijk voor handige video’s over bestraten een bij tuin bestraten.