Terras inrichten: bekijk alle terras inrichten ideeën met beplanting en meer

beeld vtwonen Beeld

Het terras is dé plek in de tuin om lekker te ontspannen, eten en genieten. Het is daarom fijn als jouw buitenplek op de ideale manier is ingericht. Maar hoe haal je het maximale uit het tuinterras? Van de juiste indeling tot de bestrating: bekijk alle terras inrichten ideeën.

Lees verder onder de advertentie
terras met een houten tafel en zwarte stoelen Beeld 2019-04 vtwonen | terras
Beeld 2019-04 vtwonen | terras
terras met een bamboo loungebank met grijze en witte kussens en een houten schutting Beeld 2017 vtwonen | terras loungebank
Beeld 2017 vtwonen | terras loungebank

Tips voor het ideale terras aanleggen

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het terras aanleggen en inrichten van het terras. Wil je bijvoorbeeld een terras in de zon of in de schaduw? Houd rekening met de tips hieronder en jij hebt binnenkort het perfecte terras.

Schaduwterras met schaduwplanten

Bedenk van tevoren goed of je een terras op zonzijde of schaduwzijde wilt hebben – als je de keuze hebt uiteraard. Een schaduwterras is vooral fijn als je niet graag in de felle zon zit, ideaal in hete zomers dus. Houd er rekening mee dat niet alle planten in de schaduw goed groeien. Daardoor moet je goed opletten bij de aanschaf van de terrasplanten. Een borderpakket kan je veel uitzoekwerk uit handen nemen.

Zonterras met zomerbloeiers

Een zonterras ligt in de volle zon. Op dit terras is een parasol of schaduwdoek aan te raden, want het is niet verstandig om te lang in de volle zon te zitten. Ook deze ideeën zorgen voor meer schaduw in de tuin. De keuze van beplanting in de zon is niet moeilijk, bijna alle eenjarige zomerbloeiers en kuipplanten doen het hier prima.

Lees verder onder de advertentie

Buitentegels op het terras

Ook niet onbelangrijk: het soort bestrating voor het terras. Het is verstandig om onder de tafels en stoelen stenen tegels te leggen. In grind of ander los materiaal kunnen je stoelen namelijk erg wankel staan. Hulp nodig bij het kiezen van de juiste tegels? Lees hier meer over sierbestrating voor een terras!

Terras indeling: hoe richt je een terras in?

Het moeilijkste bij het inrichten van een terras is het maken van de juiste indeling. Hoeveel gezinsleden moeten er van het terras gebruik maken? En is er genoeg ruimte zodat iedereen ergens kan zitten? In de zon kunnen ligstoelen geplaatst worden en op een plek met meer schaduw kan je beter de eettafel neerzetten. Als het terras aan de zitkamer of keuken grenst, moet je ook rekening houden met de zichtlijnen. De inrichting van het terras kan het uitzicht vanuit het huis erg beïnvloeden. Teken een plattegrond van de inrichting en teken de zichtlijnen en looproutes erin om zo tot de juiste indeling te komen. Eventueel kun je tips halen uit het vtwonen college ‘Droomtuin ontwerpen’.

Tuinmeubels voor een terras

Natuurlijk kunnen op terras de tuinmeubels niet ontbreken. Je kunt kiezen voor een grote tuintafel, handig om aan te eten of te werken. Bij een tuintafel moet je kiezen voor de juiste tuinstoelen, zodat je ook lekker kunt zitten op het terras. Om lekker te zonnen kun je beter ligstoelen neerzetten en voor bij de tuintafel zijn verstelbare stoelen soms heel handig. Om gezellig te zitten kun je ook een complete loungeset aanschaffen. Let bij aanschaf van een loungeset ook altijd op het materiaal.

Lees verder onder de advertentie

Binnenmeubels naar buiten

Naast speciale tuinmeubels zijn er ook binnenmeubels die het buiten prima naar hun zin hebben. Wel zo handig als je af en toe op je terras zit en geen budget of zin hebt om een nieuwe set hiervoor aan te schaffen, dat is nog eens goedkoop terras inrichten. Let bij het uitzoeken van meubels die en binnen en buiten kunnen staan wel op een aantal zaken, want niet elk materiaal is bestand tegen een spontane regenbui of windhoos.

  • Lichtgewicht: het is wel zo handig om je bijzettafel of zitzak zelf te kunnen oppakken. Beton is dus geen goed idee, maar wel kunststof of metalen. Sommige meubels hebben een handig handvat waarmee je zo kunt verplaatsen of slepen.
  • Multifunctioneel: een kruk is een stoel en bijzetter ineen, daarom kun je er altijd wel eentje extra gebruiken. Naast je hangmat doet hij dienst als plek voor boek, drankje en mobiel en als er onverwacht iemand langskomt heb je zitplek in de aanbieding. Deze lichtgewicht kruk doet het binnen en buiten altijd goed.
  • Waterproof: neem alleen die meubels mee naar buiten die weerbestendig zijn. Je vergeet nu eenmaal weleens je stoel weer mee naar binnen te nemen en dan zijn er ook nog die regenbuien die niet waren voorspeld. Hier vind je de beste materialen voor tuinmeubelen voor buiten.

Terras inrichten met planten en potten

Je kunt het terras decoreren met mooie potplanten. Richt het bijvoorbeeld modern in met grote bakken met maar één soort plant. Houd je juist van afwisseling? Zet dan allerlei verschillende planten in diverse kleine potten. Het is leuk om deze dan op een plantentafel of etagère te plaatsen.

Lees verder onder de advertentie

Klein terras inrichten

Met een klein terras kun je nog steeds genieten van het buitenleven. Qua beplanting kun je denken aan verticaal tuinieren, dat scheelt veel ruimte en zorgt toch voor groen. Potplanten zijn ook geschikt voor een klein terras en als je niet veel ruimte hebt kan je beter voor vierkante bakken kiezen, want die kun je tegen elkaar plaatsen. Een bistroset is vaak een goed idee voor een tuinmeubelset. Vaak is een klein terras ook vergelijkbaar met een balkon, bekijk dus ook de tips bij balkon inrichten.

Meer inspiratie? Neem ook eens een kijkje bij onze voorbeeldtuinen.

Bron: Beeld 1: 2019-04 vtwonen| Styling Marlies Does | Fotografie Louis Lemaire. Beeld 2: 2017 tv vtwonen | Styling Leonie Mooren | Fotografie Barbara Kieboom

Lees verder onder de advertentie