Een badkamer op zolder maken: zo pak je het aan

beeld vtwonen Beeld vtwonen 2017-06 | Stylist Frans Uyterlinde | Fotograaf Barbara Kieboom
Beeld vtwonen 2017-06 | Stylist Frans Uyterlinde | Fotograaf Barbara Kieboom

Weinig ruimte, een schuin dak en toch een mooie badkamer op zolder? Dat is echt geen mission impossible! Lees hier waar je rekening mee moet houden.

Lees verder onder de advertentie

Bedenk eerst of het mogelijk is

De eerste belangrijke stap bij het maken van een badkamer op zolder is nagaan of het mogelijk is. Is de zolder groot genoeg? Kun je rechtop staan? Zijn de balken sterk genoeg? En kan de constructie van jouw huis het aan? Een bad, toilet en badkamermeubel wegen zwaar, de vloer moet dus sterk genoeg zijn om de hele badkamer te kunnen dragen. Is dat niet het geval, dan moet de vloer versterkt worden. Lees hier onze tips voor het verstevigen van een vloer.

Indelen van de ruimte

Je kunt een bad natuurlijk naast je bed zetten, maar het kan ook fijn zijn om de zolder te verdelen in verschillende gebruiksruimten: een bad- en slaapkamer bijvoorbeeld.

De dakspanten vormen een ideaal oriëntatiepunt voor de scheidingswanden. Bij een betonnen vloer zijn gips of gasbetonblokken geschikte materialen. Regelwerk met platen is vooral geschikt bij houten vloeren. Deze wanden hebben als voordeel dat ze eenvoudig zelf te maken zijn en dat leidingen er makkelijk in weg te werken zijn. Onder een schuine wand kun je natuurlijk prima een bad plaatsen, maar je kunt er ook kasten, een wastafel en – afhankelijk van hoe schuin het dak is – de douche plaatsen. Een toilet kan ook, zolang je je hoofd niet stoot als je ervoor staat. De ‘vrije’ ruimte die je ongeveer nodig hebt rondom een bad is 100×70 cm. Voor een wc is dat ongeveer 80×65 cm.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
De ideale indeling van een kleine en smalle badkamer

Leidingen en elektra

Houd er rekening mee dat er bij het aanleggen van een badkamer op zolder veel extra leidingen moeten worden gelegd. Denk aan waterleidingen voor de wastafel, riool en afvoer voor het toilet en een afvoer voor de douche. Plaats een bad of toilet indien mogelijk tegen een lage of schuine wand. De lage hoeken kunnen goed gebruikt worden om leidingen weg te werken.

beeld vtwonen Beeld 2019-03, SPECIAL, Peggy Janssen, Moniek Visser
Beeld 2019-03, SPECIAL, Peggy Janssen, Moniek Visser
Lees verder onder de advertentie

“Houd er rekening mee dat er veel extra leidingen moeten worden gelegd”

En er was licht

Vaak is er op zolder geen of niet voldoende daglicht. Een dakkapel kun je in een dag (laten) plaatsen. Informeer wel eerst bij de gemeente over de bouwvergunning voordat je gaat verbouwen.

In vochtige ruimtes moet je goed opletten met elektriciteit. Omdat de badkamerverlichting te maken krijgt met water en condens, moet je bij het aankopen goed letten op de IP-waarde van de lampen. Deze waarden geven aan of een lamp tegen vocht kan. Deze IP-waarde bestaat uit een getal van twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de mate waarin bepaalde verlichting bestand is tegen stof, water en vaste voorwerpen aangeeft. Het tweede cijfer geeft aan hoe waterdicht het verlichtingsproduct is. Voor verlichting in je douchecabine en rondom het bad is een IP-waarde van in ieder geval 45 een vereiste. Voor verlichting rondom de wastafel en vlak bij het bad is een IP-waarde van 44 voldoende. Voor de gehele ruimte geldt dat verlichting minimaal IP-factor 21 moet hebben.

Lees verder onder de advertentie

Isoleren en ventileren

Het isoleren van de schuine wanden kan met steen- of glaswoldekens, voorzien van een dampremmende folie aan de ‘warme’ zijde. Als het een kleine ruimte betreft, zonder ramen, kun je een ventilator plaatsen zodat de damp weg kan. Meestal is dat op zolder geen probleem, omdat je door het dak heen al bij de buitenlucht bent. Let op het geluid van de ventilator bij een gecombineerde slaap- en badkamer. Een geruisloze ventilator is dan het prettigst.

Denk aan de waterdruk

Een duo-douche of regendouche stelt soms extra eisen: je hebt een ketel nodig van tenminste 180 liter en de waterdruk moet voldoende zijn. Op zolder kan de waterdruk te laag zijn. Als dit zo is dan kun je een hydrofoorinstallatie (soort pomp) laten plaatsen.

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 06-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Renate Dahlmans
Beeld JA | vtwonen 06-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Renate Dahlmans
Lees verder onder de advertentie

“Op plekken waar niet al te veel gespetterd wordt, kan gewoon vliesbehang prima”

Inspiratie: binnenkijken in een badkamer op zolder

Voldoet jouw zolder aan alle eisen om er een badkamer te maken? Dan is het extra leuk om inspiratie op te doen. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de bad- en slaapkamer op de zolder van Susanne en Anne-Roel, in een historisch stadspand in hartje Leeuwarden.

Idee: Susanne en Anne-Roel brachten behang aan in de badkamer. Op plekken waar niet al te veel gespetterd wordt, kan gewoon vliesbehang prima. Je hebt dan wél marmerprint, maar geen dure tegels.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: vtwonen 06-2017 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom | beeld 2: vtwonen special 03-2019 | Peggy Janssen, Moniek Visser | beeld 3: vtwonen 06-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen