Zoldervloer verstevigen? Dit zijn de opties en kosten

Vloer Steeneiken van Flexxfloors per m² € 25,49 (Karwei). Frans brocante tafeltje € 75,- (www.flynk.nl). Onderstel geschilderd in zijdeglans verf Leemgroen 3003 uit de collectie Kleuren van Nu per 750 ml € 19,95 (Karwei). Stoel Kawa van House Doctor € 149,95, spiegel van Madam Stoltz € 44,95, Good Day reisset van Walra € 21,95, sisal vloerkleed Ø 200 cm € 119,- (www.vtwonen.nl). Wandverf zijdeglans Jade Groen 5051 uit de collectie Kleuren van Nu per 2,5 liter € 23,95 (Karwei). Poster A5 op kraft karton € 9,95 (The Cherry on Top). Bamboe vaasje € 5,- (Six and Sons). Vintage bureaulamp € 139,- (www.homeathome.com). Opberg­doos € 13,95 (www.vtwonen.nl). Toiletartikelen vanaf € 2,- (Hema). Vaasjes privébezit. Beeld JA | vtwonen tv doe het zelf aflevering 7 | styling Kim van Rossenberg  | fotografie Barbara Kieboom
Beeld JA | vtwonen tv doe het zelf aflevering 7 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Barbara Kieboom

De zoldervloer verstevigen levert heel wat voordelen op. Was het eerst enkel een ruimte waar je spullen opborg, na de versteviging kun je er ook gerust op lopen – en meer. Daarmee komen opeens heel veel opties vrij: maak je een studeerkamer van de zolder, of toch een logeerkamer of speelruimte voor de kinderen? Zodra de vloer stevig genoeg is – en de ruimte het toelaat – is alles mogelijk. Zo pak je de zoldervloer (laten) verstevigen aan.

Lees verder onder de advertentie

Zoldervloer verstevigen: hoe doe je dat?

Hoewel we normaal gesproken veel bezig zijn met het uiterlijk van onze woning, is één ding nog veel belangrijker: de veiligheid. Tover je de zolder om van een opbergruimte naar een leefruimte, dan is die veiligheid ongekend belangrijk. Om de zoldervloer te verstevigen, worden er meestal balken geplaatst. Dit kunnen houten balken, maar ook stalen exemplaren zijn. Afhankelijk van de zolder, worden de balken aan de zijkant, onderkant of intern geplaatst. Zit er haast en/of een budget bij de verbouwing, dan wordt er ook nog wel eens gekozen voor een verdikking van de vloer. Er komt dan een extra laag van multiplex op, die snel geplaatst is maar ook zeker z’n nadelen heeft. Het is namelijk niet de stevigste optie en uiteindelijk moeten vooral de dragende balken zwaar genoeg zijn. Menig bouwexpert kiest dan ook altijd voor de optie van balken toevoegen, om een zo veilig mogelijke leefomgeving te creëeren.

LEES OOK
Zo houd je de zolder koel in de zomer

De vloer afwerken: dit zijn de opties

Wanneer je de vloer eenmaal hebt verstevigd, heb je verschillende opties qua afwerking. De populairste vormen?

  • Een vloer van vinyl: vinyl kan wel tegen een krasje of stootje en is daarom bijvoorbeeld de ideale optie voor in de kinderkamer. Bovendien is het een betaalbare optie, die volgens velen een mooie uitstraling heeft. Win-win!
  • Een vloer van tapijt: waar veel mensen gruwelen van tapijt op de benedenverdieping, is tapijt voor de zolder juist een geliefde keuze. Het gaat lang mee, bezorgt je warme voeten in de winter en is betaalbaar. Het enige nadeel? Het is moeilijker schoon te maken dan andere vloersoorten.
  • Een parketvloer: hout op de zolder? Dan krijgt je gloednieuwe ruimte een chique uitstraling. Het is de perfecte optie wanneer je van de zolder een logeerkamer maakt, omdat je gasten altijd warm ontvangt.
  • Een laminaatvloer: plaats je de afwerking van je zoldervloer graag zelf? Dan is laminaat een goede optie. Zelfs de meest onhandige klusser kan deze klus nog klaren, dankzij de eenvoudige legstijl van de vloer.

Zoldervloer isoleren

Tijdens het verstevigen van de zoldervloer, kiezen veel mensen ervoor om de vloer direct te isoleren. Je bent immers toch al bezig met verbouwen en een geïsoleerde vloer levert ook veel voordelen op. Zo houdt het niet alleen geluid tegen wanneer er op zolder wordt gelopen, het houdt ook warmte binnenshuis, waardoor je niet onnodig stookt – en dat scheelt uiteindelijk weer in je portemonnee. Ligt de zoldervloer open omdat je ‘m verstevigt? Voeg dan direct isolatiemateriaal toe, is ons advies. Naast zolderisolatie is dakisolatie aan te raden, wanneer je van de zolder plotsklaps een bewoonde ruimte maakt. Van een ijskoude studeer- of speelkamer wordt niemand blij.

LEES OOK
Een houten vloer isoleren? Dit is belangrijk om te weten

Gemiddelde kosten van zoldervloer verstevigen

Zoals met elke verbouwing, kost het verstevigen van de zoldervloer behoorlijk wat geld. Het kan een flinke investering zijn, maar wel eentje waar je een volledig nieuwe leefruimte voor terug krijgt. Vraag je het vtwonen, dan is het de verbouwing dus zeker waard. Benieuwd hoeveel je er gemiddeld aan kwijt bent? Voor het verstevigen van de zoldervloer door middel van dragende balken, ben je gemiddeld zo’n € 2000 tot € 4000 kwijt, inclusief uurkosten van een professional. Ga je voor de optie van verdikking met een laag multiplex, dan kun je ongeveer de helft berekenen, maar daar krijg je ook minder veiligheid voor terug. Pak je het groots aan en laat je niet alleen de vloer verstevigen, maar verbouw je de hele zolder? De gemiddelde kosten van een zolderverbouwing liggen rond de € 15.000. Een flinke som geld, maar daar zitten een dakkapel, een trap én stucwerk bij inbegrepen. Nooit meer aan de eettafel werken of geen losliggend speelgoed meer door heel het huis. Is dat het je waard, dan raden wij die zolderverbouwing zeker aan.

Lees meer

beeld vtwonen Beeld

Verbouwen 2x zoldertips van de stylisten

beeld vtwonen Beeld

styling 3x dé oplossing voor een schuin dak

beeld vtwonen Beeld

Verbouwen De zolder als leefruimte

volg de cursus slim indelen van Fietje

Bron: vtwonen tv doe het zelf aflevering 7 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Barbara Kieboom

Lees verder onder de advertentie