Een dakkapel plaatsen pak je zo aan

beeld vtwonen Beeld

Met een dakkapel creëer je snel extra leefruimte in je huis. Er zijn twee soorten dakkapellen: met een schuin en een plat dak. De laatste uitvoering zie je het meest, maar soms kan een schuin dak beter passen bij de uitstraling van je huis. Daarnaast zijn er ook nog nokverhogende dakkapellen die het dak letterlijk een stuk ophogen. Zo kun je van een bergzolder of vliering een extra kamer maken.

Lees verder onder de advertentie

Prefab of niet?

Een prefab dakkapel wordt gemaakt in de werkplaats van de dakkapelspecialist en wordt binnen een dag geplaatst. Prefab dakkapellen zijn meestal van kunststof en doorgaans goedkoper dan traditionele dakkapellen. Bij een traditionele dakkapel wordt de dakkapel ter plekke op maat gemaakt. Dit gebeurt op basis van een houten frame dat wordt afgewerkt met hout of kunststof.

Duurzame dakkapel plaatsen

Dakkapellen zijn er in verschillende materialen. Dit zijn de meest duurzame:

  • FSC-hout: het hout komt uit duurzaam beheerde bossen. Al het hergebruikte hout moet voor 100% uit gerecycled materiaal bestaan.
  • PEFC-hout: ook een keurmerk voor op verantwoorde wijze geproduceerd hout, maar voor hergebruikte producten hoeft maar minstens 70% ervan gerecycled te zijn.
  • Gerecycled kunststof: van oude kunststof dakkapellen kunnen nieuwe worden gemaakt.

En de kosten?

Doorgaans is een houten dakkapel goedkoper dan een uitvoering in kunststof, maar de onderhoudskosten zijn bij een kunststof dakkapel daarentegen weer lager dan bij een houten kapel en kunststof isoleert beter dan hout. Als richtprijs voor een dakkapel van 3 meter breed kun je € 3800,- aanhouden voor een houten uitvoering en € 4200,- voor een dakkapel van kunststof. Dan zijn er tot slot ook nog polyester dakkapellen te koop. Die zijn met een aanschafprijs van circa € 5000,- het duurst, maar het materiaal is duurzaam en recyclebaar. Bij dit type dakkapellen bestaat ook de basisconstructie uit 100% kunststof onderdelen.

Extra woonlaag

Soms is het mogelijk om een extra woonlaag op je huis te maken, de zogenoemde opbouw. Vaak wordt dit met houtskeletbouw gedaan, simpelweg omdat de constructie met hout minder zwaar is dan die met klassieke bouwmaterialen. Je kunt kiezen voor een okverhoging of dakopbouw. Het grote voordeel van een opbouw is de relatief lage investering, terwijl de waarde van je woning stijgt. Voor een opbouw is altijd een bouwvergunning nodig. Richtprijs vanaf € 35.000,-.

Subsidies

Wie zijn huis energiezuiniger maakt, kan nog altijd profiteren van verschillende milieusubsidies en -regelingen. Het aanbod varieert per gemeente, maar via www.energiesubsidiewijzer.nl vind je snel voor welke subsidies en regelingen jij eventueel in aanmerking komt. Idee: vaak geldt op=op, dus hoe vroeger in het jaar je subsidie aanvraagt, hoe groter de kans dat hij wordt toegewezen.

Bron: vtwonen home guide 2015

Lees verder onder de advertentie