Zolder opruimen, zo pak je het aan

Verf bedombouw kleur Coffee Cream (pure-original.nl). Kettingen (stories.com). Linnen pyjama, bruine ochtendjas (hm.com). Grote tas van Studio Noos (zoenvoorgust.be). Karamelkleurige katoenen tas (fishonthemoon.com). Overig privébezit. Beeld vtwonen 11-2019 diy | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 11-2019 diy | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

De zolder opruimen is typisch zo’n klus die elk vrij weekend weer vooruit geschoven wordt. Want: het is tóch al een zooi of het komt in de vakantie wel. Tijd om korte metten te maken met deze excuses en alle kampeerspullen en andere dingen voor eens en voor altijd te ordenen. Dit weekend nog een nette zolder? Zo ga je te werk.

Lees verder onder de advertentie

Ontspullen

Stap één is het uitzoeken en weggooien van spullen. Zodra alle overbodige zaken weg zijn, oogt het meteen al ruimtelijker en dat werkt psychologisch heel fijn. Raap dus alle moed bij elkaar en begin gewoon bij de eerste doos. Verdeel alle spullen in drie categorieën: ‘weg’, ’tweede leven’ en ‘houden’. Wees kritisch en stel jezelf bij alles de vraag ‘mag het weg of wil ik het houden?’. Kleine kans dat je de spullen die al drie jaar liggen te verstoffen nog nodig zal hebben.

LEES OOK
Deze dingen zorgen ervoor dat je huis er rommelig uit ziet

Orde scheppen

Sorteer alle spullen die mogen blijven in dozen en geef ze een vaste plek. Gebruik een systeem dat jij prettig vindt. Knieschotten op zolder? Stal daar bijvoorbeeld spullen die je maar eens per jaar te voorschijn tovert, zoals schaatsen of kampeerspullen. Lege wand over? Een grote kast biedt ruimte voor de spullen die je binnen handbereik wilt houden. Om in één oogopslag te zien wat er in de dichte dozen zit, zijn labels een oplossing. Doorzichtige bakken zien er al snel rommelig uit.

Lees verder onder de advertentie

Kampeerspullen ordenen

Ben je terug van kampeervakantie? Probeer alle spullen dan niet dagen of wéken in de hal te laten staan, maar ruim ze gelijk op. Belangrijk is om ze op een droge plek te leggen. Anders ontstaat er schimmelvorming op de kostbare spullen, en da’s natuurlijk zonde. De zolder is een perfecte plek, mits je er een slimme opbergstructuur voor gebruikt. Zo hoef je de volgende vakantie niet uren te zoeken. Met dit stappenplan boek je succes:

  • Laat de tent bij thuiskomst altijd goed drogen en borstel alle viezigheid er met een zachte borstel af. Maak ook de tentstokken goed schoon met allesreiniger en rol de tent op. Vouw niet, dit kan voor scheuren zorgen.
  • Bewaar alle andere benodigdheden voor de tent, zoals haringen, tentstokken, scheerlijnen, gronddoek, apart.
  • Slaapmatjes bewaar je het best uitgerold met het ventiel open. Rol je ze op? Dan bestaat de kans dat het opblaassysteem kapotgaat.
  • Stop de slaapzak in de bewaarzak, in plaats van deze op te vouwen. Dit voorkomt dat de slaapzak z’n luchtigheid verliest.
Lees verder onder de advertentie

Kies meerdere opbergbakken om de kampeerspullen in op te bergen. Plak een leuk label op iedere bak, waarop je schrijft wat erin zit. Verdeel de spullen bijvoorbeeld onder in tentspullen, slaapspullen, eetgerei, kookgerei, toiletspullen en entertainment. Zo hoef je de volgende vakantie niet lang te zoeken, maar weet je precies waar alles is.

Poetsen

Na het opruimen van de zolder is het tijd om ‘m eens flink onder handen te nemen. Waarschijnlijk is dit al lang – en dat is nog zacht uitgedrukt – niet gebeurd. Zet de ramen en deuren open en laat de muffe zolder goed doorwaaien. Stofzuig in alle hoeken en gaten, dweil de vloer en boen alle oppervlaktes grondig met een fris sopje.

Her-inrichten

Met de zolder spic en span en de vloer weer zichtbaar kun je beginnen met het herinrichten van de zolder. In ruil voor een opgeruimde zolder krijg je extra ruimte terug. Staat een rustige werkplek hoog op de wensenlijst? Een chill-plek voor de jeugd of een hotelwaardig bed voor logees? Een uitgelezen kans om dit nu te realiseren, het kan een hoop woonplezier opleveren. Plus motivatie om de boel netjes te houden!

Lees verder onder de advertentie

Stijlvolle opbergers shoppen…

Lees ook

beeld vtwonen Beeld

Verbouwen 2x zoldertips van de stylisten

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

binnenkijken 5x binnenkijken in huizen met een praktische zolder

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

shopping 10 tips voor het opfrissen van je huis

beeld vtwonen Beeld

vtwonen college: slim indelen

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: productie en styling Kim van Rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans