WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vraag ’t vtwonen: ‘hoe deel ik verschillende woonfuncties in één ruimte in?’

Iedereen kampt weleens met een prangende woonvraag. En dus schiet vtwonen te hulp wekelijks een van jullie vragen te beantwoorden. Ditmaal gaat het over het indelen van verschillende woonfuncties in huis, op een zo efficiënt mogelijke manier. Want hoe benut je de (weinige) ruimte die je hebt optimaal?

woonfuncties indelen

Stel je woonvraag

vtwonen streeft ernaar antwoord op elke woonvraag te hebben. Vind je het antwoord op je vraag niet op de site of in ons magazine? Stel je woonvraag dan via dit formulier. Wie weet zie je het antwoord binnenkort op onze site in een van deze vraag ’t vtwonen-artikelen terug.

Hoe combineer ik meerdere woonfuncties in één ruimte?

Niet iedereen is gezegd met zo veel ruimte dat iedere woonfunctie (zoals wonen, slapen en werken) een eigen ruimte kan krijgen. De vraag naar handige tips en tricks om zo slim en efficiënt mogelijk om te springen met de ruimte die je hebt, is dan ook groot. Want hoe zorg je ervoor dat je een fijne werkplek aan huis hebt, zonder dat je woonkamer volledig tussen de paperassen verdwijnt? En hoe houd je de keuken en zithoek gescheiden, wanneer deze in één kamer zitten?

Een lezer vraagt: ‘Ik heb een vrij kleine woning, waarin de keuken en woonkamer in dezelfde ruimte zitten. Hoe deel ik deze ruimte handig en efficiënt in?’

LEES OOK
In welke woonstijl voel jij je thuis?


Werk- en slaapkamer combineren

Als je niet gezegend bent met een volledige werkkamer en wel aan huis werkt, is een fijne werkplek van groot belang. Deze kun je goed in de slaapkamer of logeerkamer maken. Zet bijvoorbeeld het bed van de muur af en schuif een smal bureau tegen het hoofdbord aan. Zo zit het bureau achter een soort muurtje en bestaat er toch íets van een scheiding tussen woonfuncties. Het uitdagende zit hem in ’t feit dat je twee functies in één ruimte combineert, en dus ook diverse meubels op de juiste manier moet combineren. De gouden tip? Kies items uit dezelfde woonstijl, om het zo wel als een geheel te laten voelen. 

Flexibele meubels

Maak je een werkplek in de logeerkamer? Geef de werkkamer dan prioriteit, gezien je er vaker zit dan dat je gasten ontvangt. Dit doe je gemakkelijk door een simpel bureau in een hoek van de kamer te plaatsen, met bijvoorbeeld een handige vintage dossierkast of juist industriële lockerkast. Weinig ruimte? Ga dan in de weer met flexibele meubels, zoals een bureau of kast op wielen, zodat je deze snel en gemakkelijk kunt verplaatsen als dat nodig is. Een slaapbank is bij ruimtegebrek ook een ideale oplossing.

DIY-tip

Pro tip: heb je ruimte nodig voor je creatieve hersenspinsels? Creëer dan zelf een stijlvol prikbord, door achterop een kast of op een deur/muur een stuk kurk te bevestigen. Hierop kun je naar eigen smaak en stijl plaatjes, lijsten met to-do’s en andere notities ophangen ter inspiratie. Komt er bezoek slapen? Hang dan een aantal mooie platen op, en je prikbord oogt direct als een speelse gallery wall.

LEES OOK
Ook een royal werkkamer? Zo zoomt Máxima!

woonfuncties indeeltips

Kies items uit dezelfde woonstijl, om het zo ondanks de verschillende functies wel als een geheel te laten voelen.

Woon- en eetkamer combineren

Een riante woonkeuken is prachtig, maar kan ook een lastige puzzel zijn wanneer je gaat inrichten. Want hoe creëer je samenhang, maar houd je de woonfuncties wel gescheiden? Een grote eettafel is daar een goede oplossing voor. Deze kan namelijk dienen als verbinding en scheiding van de ruimtes ineen. Kies een tafel passend bij jouw woonstijl en speel met stoelen voor een unieke touch.

Kookeiland kunst

Een kookeiland is ook een goed idee, mocht je daar de ruimte voor hebben. De reden? Het fungeert als het ware als een soort doorgeefluik tussen de keuken en de woonkamer en creëert ook extra zitplekken : plaats er een aantal barkrukken omheen en je hebt in een handomdraai je eigen bar aan huis.

Truc met de bank

Tot slot is een bank een perfecte manier om te kiezen wat de uitstraling van de grote ruimte wordt. Zet je de bank in het verlengde van de keuken? Dan houd je de ruimte écht open. Maar zet je de bank juist met de rug naar de keuken toe? Dan heb je meer rust in de zithoek en dienen ze allebei als eigen ruimte ín dezelfde ruimte.

woonfuncties indeeltips

Een eettafel kan zowel dienen als verbinding tussen de woon- en eetkamer en scheiding van de ruimtes.

Meer tips over het combineren van woonfuncties

nog meer: vraag het vtwonen