WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vraag ’t vtwonen: Hoe breng ik kleur aan in mijn kleine woning, zonder dat het nóg kleiner oogt?

Iedereen loopt weleens tegen een probleem in huis aan. Daarom beantwoordt vtwonen iedere week een woonvraag van een lezer. Ditmaal op ’t menu: slimme en handige tips om kleur aan te brengen in een klein huis – zónder dat het nog smaller lijkt dan het is.

Kleur in kleine ruimte

Klein maar fijn

‘Wie het kleine niet eert is het grote niet weert’. Dit eeuwenoude gezegde slaat met het oog op een kleinere woning de spijker op z’n kop. Een kleine woning hoeft namelijk helemaal niet vervelend te zijn, maar kan juist extra knus, geborgen en gezellig aanvoelen. Toch kun je ook tegen lastigere dingen aanlopen. Want daar waar een grote ruimte veel mogelijkheden biedt, voelt een kleine ruimte toch snel wat beperkt.

Hoe pas ik kleur toe in mijn kleine woonkamer?

Kleur toevoegen in een kleine ruimte is dan vást ook niet het eerste waar je aan denkt. Maar enkel en alleen wittinten ogen ook weer wat onpersoonlijk. Deze situatie klinkt bekend voor een lezer die juist wel kleuraccenten wilt toevoegen. De vraagt van deze week luidt namelijk: ‘Mijn woonkamer is vrij smal en klein. Hoe pas ik kleur toe, zonder dat het gevoelsmatig nog kleiner lijkt?’

Licht kleurenpalet

Allereerst is het belangrijk om te weten dat kleur geen no go hoeft te zijn in een kleine woning. Integendeel. De belangrijkste tip om in je achterhoofd te houden is dat donkere kleuren alleen niet de beste keuze zijn. Voor kleine ruimtes geldt namelijk vrijwel altijd: kies voor een licht kleurenpalet. Deze kleuren houden de ruimte open en luchtig. 

Kleur in een kleine ruimte aanbrengen vtwonen

‘Voor kleine ruimtes geldt namelijk vrijwel altijd: kies voor een licht kleurenpalet. Deze kleuren houden de ruimte open

en luchtig.’

60-30-10 regel

Ook is het van groot belang om je te beperken tot een paar kleuren, om de ruimte zo rustig en samenhangend te houden. Dit kun je goed doen met de 60-30-10 regel. Kies als uitgangspunt een lichte kleur, die je voor 60 procent in de kamer aanbrengt. Een lichtroze muur bijvoorbeeld, of een grote bank in lichtere tint. Breng vervolgens een accentkleur aan voor 30 procent, met bijvoorbeeld kussens of een vloerkleed. En kies als finishing touch nog een andere kleur, waarmee je de ruimte met bijvoorbeeld kleinere accessoires tot een kleurrijk maar rustig geheel maakt.

Meer handige tips over kleurgebruik in huis:

Meer handige tips over slim omspringen met kleine ruimtes:

nog meer: vraag het vtwonen