Wat is een landelijke fauteuil?
In een landelijk interieur draait alles om rust, warmte en natuurlijke charme. Dat geldt ook voor de fauteuil. Een landelijke stoel straalt comfort uit en heeft een uitnodigend karakter. Vaak zie je zachte, afgeronde vormen, stevige armleuningen en een diepe zit. De bekleding bestaat over het algemeen uit natuurlijke stoffen als linnen, katoen of grof geweven wol. Ook grof leer en zelfs bouclé passen perfect bij deze stijl.
Het onderstel of frame is meestal van hout, vaak onbewerkt of juist vergrijsd voor een doorleefde look. Denk aan zichtbare nerven, knoesten of butsen, want dat zijn allemaal elementen die de landelijke sfeer benadrukken.
Kies je voor een fauteuil met knopen in de rugleuning of een gecapitonneerd ontwerp? Dan voeg je meteen een extra vleugje klassieke charme toe. Zeker in een cottage-achtige variant van de landelijke stijl past zo'n ontwerp heel goed.
Materialen en kleuren
De materialen zijn zoals je van een landelijke woonstijl mag verwachten: puur en natuurlijk. Hout, riet en rotan spelen vaak een hoofdrol in het frame of de details, terwijl de bekleding het beste tot zijn recht komt in warme, neutrale kleuren. Denk aan zandtinten, vergrijsd groen, zacht beige of warm taupe. Deze kleuren zorgen voor een rustige, uitnodigende basis waar je eindeloos mee kunt combineren.
Vrees je dat een landelijke fauteuil te veel opgaat in het zachte kleurpalet van het interieur? Laat 'm spreken met een stof die nét iets meer doet. Denk aan een klassieke ruit, fijne streep of bloemmotief. Zo blijft de stoel trouw aan de landelijke sfeer, maar krijgt hij toch een eigen podium. Mocht je dat te gewaagd vinden, dan is een kussen of plaid met print een mooi alternatief.
Een landelijke fauteuil met of zonder capitons?
Gecapitonneerde meubels, denk aan die kenmerkende ruitstructuur met knopen a la Chesterfields, zijn al decennialang geliefd in klassieke interieurs, maar ze passen ook perfect binnen de landelijke woonstijl. Bij een landelijke fauteuil voegen die sierstiksels net dat beetje extra 'grandeur' toe. Toch is het een kwestie van smaak. Wie houdt van eenvoud en een rustige uitstraling kiest misschien liever voor een strakkere bekleding zonder versiering. Maar wie de landelijke zithoek nét dat vleugje extra wil geven, zit met een gecapitonneerde fauteuil helemaal goed.
Stylingtip: zo past een landelijke fauteuil in de woonkamer
Heeft jouw woning een grote (open) haard? Dat is dé plek voor een landelijke fauteuil. Leg een grof gebreid plaid over de leuning, zet er een rieten mand vol kussens naast en je creëert in een handomdraai een knusse leeshoek. Combineer met een houten bijzettafel of een stenen kruiklamp om de sfeer af te maken. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Juist de combinatie van oud en nieuw, robuust en verfijnd, maakt de landelijke woonstijl zo aantrekkelijk.
Meer inspiratie? Lees ook: De 5 mooiste binnenkijkers met een landelijke woonstijl
Kleine landelijke fauteuils
De landelijke stijl staat bekend om z'n royale meubels, maar wat als je minder ruimte hebt? Of je wilt zo'n prachtige stoel graag in de slaapkamer neerzetten? Gelukkig zijn er ook compacte landelijke fauteuils die het knusse gevoel van de stijl behouden, zonder dat ze te veel plek innemen. Ga voor een stoel met een slanker profiel, rechte rug en subtielere armleuningen met uiteraard wél met die typische landelijke uitstraling. Denk aan een linnen bekleding in een lichte tint, houten pootjes en misschien een subtiel detail als een ingestikte rug of afgeronde rugleuning.
Zet zo'n kleine landelijke fauteuil schuin in een hoek, naast een smalle houten tafel of onder een wandplank met landelijke accessoires. Zo behoud je de sfeer én de luchtigheid in een landelijke interieur.
Lees ook: Welke meubels passen in een landelijke stijl?