3 manieren om een ruimte optimaal te benutten

beeld vtwonen Beeld

Een bescheiden kamer hoeft niet krap te voelen. Met deze 3 tips maak je maximaal gebruik van de ruimte, ongeacht het aantal vierkante meters dat je tot je beschikking hebt. (in samenwerking met Upstairs)

Lees verder onder de advertentie

In of uit het zicht

Hoe beter je huis is opgeruimd, hoe ruimtelijker het overkomt. Kies voor slimme opslagmogelijkheden. Overweeg bijvoorbeeld in de slaapkamer een kamerbrede of plafondhoge kast rond het bed om persoonlijke items uit te stallen en gebruik de ruimte onder het bed juist als opslag voor extra beddengoed.

Wat een entree

De hal is meer dan een ruimte waar de bewoners doorheen moeten op weg naar de trap, de wc, de keuken of de woonkamer. De stijl van de gang zet de toon voor het huis, een visitekaartje voor gasten en jezelf. Denk na over de kleuren, indeling en functie. Als een hal smal en hoog is, maak je met katrollen en hoge rekken slim gebruik van de loze ruimte bovenin, misschien is er zelfs plek om je fiets op te hangen.

beeld vtwonen Beeld

In de laatste aflevering van dit seizoen van ‘Weer verliefd op je huis’ ging ons make-over team aan de slag bij een karakteristieke woning in Oegstgeest. In de gigantische hal was er aan ruimte geen gebrek. Bij de trap daarentegen was er geen extra ruimte, de treden hebben nauwelijks een neus (die over de treden heen steekt). Deze trap van Upstairs Traprenovatie is daarom perfect om de treden haaks over elkaar heen te plaatsen. Hierdoor krijgt de trap een strak effect. Er is gekozen voor Blauwstaal, waardoor de trap een prachtige, diepblauwe kleur krijgt. Blauwstaal is een natuurproduct dat moet gaan leven. Geen enkele traptrede is hetzelfde en dat hoort bij deze lijn. De stoere trap vormt een speels contrast met de klassieke trapleuning, tegelvloer en hoge plinten.

Ruim zitten

Als je te maken hebt met een beperkte ruimte, is je eerste instinct misschien om voor kleine meubels te kiezen. Gek genoeg vestig je zo juist de aandacht op het ruimtegebrek. Het is effectiever om voor grote meubels te kiezen. Kies het liefst voor veranderbare meubels, denk aan een bank met losse elementen, zoals een hocker die als extra zitplek of tafel kan dienen.

Schuif kasten en banken ook liever niet strak tegen de muur. Je creëert lucht en ruimte wanneer meubels met een marge van zo’n 10 – 15 cm van de kant staan. Daarbij geldt: hoe meer vloeroppervlak er te zien is, hoe ruimtelijker het effect. Stoelen en tafels met slanke poten dus.

Benadruk de ruimte die je wél hebt. Hoge plafonds komen het beste tot hun recht door de gordijnen zo hoog mogelijk te hangen. Zo wordt je blik vanzelf omhoog getrokken, waardoor de ruimte visueel groter overkomt. Je kunt zelf ook een optische illusie creëren door de muur van 2/3 te schilderen en de bovenkant wit te laten. Daardoor lijkt het plafond hoger.

Lees verder onder de advertentie