16x praktische indeeltips voor elk type woning

wit interieur met veel natuurlijk licht en grijze bank Beeld

Een woning indelen is natuurlijk een kwestie van smaak en mogelijkheden. Maar wat is handig? De onderstaande zestien tips geven je een zetje in de juiste richting.

Lees verder onder de advertentie
 1. Zet meubels niet te dicht bij elkaar, zo krijg je een ruimtelijk effect en maken ze een grootse indruk.
 2. Zet niet alle meubels tegen de muur. Schuif de bank eens een halve meter van de muur af of zet de eettafel los. Kies juist in een klein huis voor een ronde tafel die je los in de ruimte zet. Door lucht en doorkijkjes te creëren, krijg je een ruimtelijker gevoel.
 3. Pas overal in huis dezelfde stijl, kleur en materialen toe. Leg in alle kamers dezelfde vloer (zo kun je ook drempels weglaten, waardoor het meteen groter lijkt) of hang in elke kamer dezelfde gordijnen. Door een terugkerende balans lijkt je huis groter en creëer je rust.
 4. Beter één groot gebaar dan vele kleine. Verzamel al je spullen in één grote kast, zodat een optelsom van allerlei opbergers overbodig wordt.
 5. Kleine kamer? Een grote kast die dezelfde kleur heeft als de achterwand, valt minder op.
 6. Een symmetrische indeling brengt rust. Spiegel alles aan elkaar of zet één voorwerp in het midden en doe aan weerszijden hetzelfde. Dit kun je uitvoeren op grote en kleine schaal, van de fotolijstjes op de muur tot de indeling van de badkamer.
 7. Inbouwen maakt dat wat krom is recht, geeft de meest onmogelijke hoek toch nut en zorgt bovenal voor een rustig en functioneel geheel.
 8. Koop nieuwe opbergers op maat. Meet een plank op en schaf manden aan die precies passen. Zo maak je maximaal gebruik van het beschikbare oppervlak.
 9. Wissel in de indeling open en gesloten opbergen goed met elkaar af. Bedenk wat je aan het oog wilt onttrekken en laat dit verdwijnen achter deurtjes, in laden, manden of dozen. Kies zorgvuldig wat duidelijk in het zicht komt te staan. Dit moois bepaalt grotendeels de stijl en sfeer van je huis.
 10. Hoe meer vloeroppervlak je ziet, hoe groter de ruimte lijkt. Wissel zichtblokkerende, massieve vloerbedekkers (bank, kast, keuken) af met zwevende meubels en alles op poten en wielen. Zo loopt de vloer zo veel mogelijk door en oogt je indeling lekker luchtig.
 11. Houd ramen en deuren vrij voor een weids en licht gevoel. Plaats geen meubels voor ramen, laat raamdecoratie het daglicht niet tegenhouden en zorg voor vrije doorgangen zonder blokkades.
 12. In een kleine ruimte staan een paar grote meubels veel krachtiger dan meerdere kleine. Kleine meubels zorgen voor een voller en rommeliger uitstraling.
 13. Kies als je weinig ruimte hebt voor producten die stapelbaar, inschuifbaar, verrijdbaar of opklapbaar zijn of meerdere functies hebben. Van een wandkast met thuisbioscoop erin tot een voetenbank met opbergruimte.
 14. Voorkom dat alle meubelen in hoogte met elkaar lijnen. Varieer in hoogte, bijvoorbeeld een bank met een hoge kast en een lamp of tafeltje dat qua hoogte daar weer tussenin zit. Ramen spelen hierbij ook een belangrijke rol. Probeer de meubels die hier in de buurt staan, juist niet te laten lijnen met de vensterbank. Eén of twee fauteuiltjes met een wat hogere leuning vóór het raam of een hoge kast tegen de muur naast het raam zorgen voor een betere balans en een mooiere verdeling.
 15. Een smalle maar wel hoge ruimte? Een extra hoog kastsysteem met een bescheiden diepte geeft veel opbergmogelijkheden en slokt weinig ruimte op.
 16. Ook het geluid in huis draagt bij aan de sfeer: een ruimte met veel harde materialen klinkt snel hol. Voeg voldoende zachte materialen toe, zoals gordijnen, kussens en kleden die het geluid absorberen.
Extra kamer over? Kies tijdens het indelen van de woning voor een werkkamer Beeld

Shop de stijl

Lees verder onder de advertentie

Plattegrond maken voor leefruimtes

Een woning indelen kan een lastige klus zijn. Waar komt wat te staan? Welke mogelijkheden hebben de ruimtes in je huis? Maak voordat je gaat schuiven een plattegrond, bijvoorbeeld met de Floorplanner en zet al je meubels erin. Zo krijg je letterlijk en figuurlijk meer inzicht.

Houd rekening met radiatoren, ramen, open haard, vensterbanken en draairichting van de deuren. Bekijk wat de zichtlijnen zijn in huis: van kamer naar kamer, van etage naar etage, van binnen naar buiten. Hoe meer onbelemmerd zicht, hoe ruimtelijker. Plan niet alles vol; leegte geeft een gevoel van vrijheid en luxe. Hoe meer loopruimte je hebt, hoe groter de woonkamer lijkt. Enkele grote meubelstukken geven een ruimer gevoel dan veel kleine.

Hulp nodig bij indelen woning?

Kom je er zelf niet uit of kun je wel wat inspiratie gebruiken bij het indelen, schakel dan een prof in. Voor hulp kun je aankloppen bij een binnenhuisarchitect of een stilist met indeeltalent. Bij een grote aanschaf bieden sommige woonwinkels gratis interieuradvies aan, inclusief indeling. Bespaar kostbare tijd tijdens het advies door vooraf te checken wat je moet voorbereiden en meenemen.

Lees verder onder de advertentie

Deuren aanpassen

Soms kunnen deuren je aardig in de weg zitten tijdens het indelen van een woning. Bijvoorbeeld als een ongunstige draairichting je belemmert een kamer op de meest voordelige manier in te delen. Pas in dat geval de draairichting aan of vervang een onhandige deur door een vouw- of schuifdeur. Er zijn verschillende schuifdeursystemen op de markt, zoals een schuifdeur die verdwijnt in de wand en schuivende binnendeuren op of aan een rail.

Radiatoren plaatsen

Vergeet bij het indelen de radiatoren niet! Deze kunnen een flinke sta in de weg zijn en je mooi bedachte plannen overhoop gooien. Ga je verbouwen, overweeg dan om meteen vloerverwarming aan te brengen. Bestaande lelijke verwarmingselementen kun je ook een extra functie geven. Plaats een ombouw (eventueel met zitje) of vensterbank. Hiermee creëer je extra ruimte op en rond de radiator. Zijn vloerverwarmingen een optie, dan is dat zeker het overwegen waard.