Zo zorg je voor een feng shui woonkamer
Voel je je onrustig in huis en ben je toe aan wat rust en vernieuwing? Met de principes van feng shui breng je nieuwe energie in de woonkamer, waardoor je je volgens de filosofie weer energiek en in balans voelt. Ontdek hoe je onder meer door kleurgebruik en bepaalde planten de woonkamer feng shui-proof maakt.
Positieve Chi in huis
Oké, feng shui dus. Wat betekent het eigenlijk? Letterlijk vertaald ‘aarde en lucht’. Deze 3000 jaar oude Chinese filosofie gaat over hoe de leefomgeving je geluk beïnvloedt. Allemaal door het gebruik van de juiste kleuren, vormen en inrichting. De principes van feng shui helpen je daarbij. Alles draait om de positieve Chi (energie) in huis. Een feng shui-woonkamer is ontspannen, opgeruimd en heeft een goede energiebalans. Kleuren spelen hierin een belangrijke rol.
Deze feng shui-kleuren geven rust
In feng shui zijn er yin- en yangkleuren. Yin-kleuren zorgen voor rust. Dit zijn bleke kleuren, pastelkleuren of koude kleuren, zoals grijs, beige, blauw en grijs. Yang-kleuren zijn juist fel en warm. Deze kleuren stimuleren de energiestromen in de ruimte. Denk aan rood, geel en oranje. Een woonkamer met blauwe kleuren heeft een rustgevende werking, terwijl je met warme bruintinten juist een voedende energiestroom aan de ruimte toevoegt.
De juiste planten voor een goede feng shui
Groen in de woonkamer is altijd een goed idee. Planten zorgen volgens de filosofie voor meer positieve energie in huis. Een van de principes van feng shui is het gebruik van de elementen water, vuur, aarde, metaal en hout. Een goede balans van deze elementen in huis zorgt voor een positieve Chi. Planten zijn onderdeel van het element hout en houden de ruimte levendig en vitaal. Iedere plant heeft weer een andere werking. Weet dus goed welke plant je in huis haalt. De klimop en Chinese groenblijver werken volgens de leer luchtzuiverend. Ook de vrouwentong zorgt voor een goede doorstroom van frisheid. De Monstera Deliciosa staat voor persoonlijke en professionele groei en de varen voor meer balans in je leven.
Tips voor het inrichten van een feng shui-woonkamer
De woonkamer is de ruimte waar we ontspannen. Hoe meubels en woonaccessoires gepositioneerd zijn, heeft invloed op de energiestromen van feng shui. Je las al eerder over de yin- en yang-energie. De woonkamer moet een goede balans zijn tussen deze twee energievormen. Benieuwd met welke elementen? Met deze tips zorg je voor een feng shui-woonkamer:
1. Ronde vormen en voldoende comfort
Scherpe hoeken en harde lijnen stimuleren negatieve energie. Het is belangrijk dat de ruimte goed uitgebalanceerd is met ronde vormen en rustige kleuren. Denk aan ronde spiegels, een ronde poef, een rond kleed of een dressoir met ronde hoeken. Wil je compleet ontspannen? Daarvoor is een comfortabele omgeving belangrijk. Ga voor een zacht vloerkleed, donzige kussens en plaids en gordijnen van een zachte stof.
2. Verticale details voor optisch meer ruimte
Waar ronde vormen zorgen voor knusheid en comfort, creëren verticale details juist optisch meer ruimte in de woonkamer. Wat die details dan zijn? Bijvoorbeeld een hoge plant in de hoek, een ladder tegen de muur voor een gevoel van lengte, of een langwerpige spiegel aan de wand. Met zo veel openheid kan de Chi zeker goed stromen.
3. Het midden van de woonkamer is heilig
De woonkamer is vaak het middelpunt van het huis. Het is de plek waar je vrienden en familie ontvangt en ontspant. Daarom is het centrum van de woonkamer een plek die vrij moet blijven volgens de principes van feng shui. Ronde vormen zoals een organisch ornament of een ronde plafondlamp benadrukken het middelpunt, zonder dat het te druk is. Zitplaatsen horen volgens de principes tegen de muur. Dit geeft een veilig en beschermd gevoel.
4. Rust en orde voor een opgeruimd hoofd
Opgeruimd staat netjes, maar orde scheppen in de chaos is meer dan alleen rondslingerende spullen opruimen. Werk losse kabels en snoeren weg en zorg dat elektronische apparatuur, zoals afstandsbedieningen, goed uit het zicht ligt. Al die tierelantijntjes en prullaria zijn misschien gezellig, maar creëren meer onrust dan rust. Zorg daarnaast voor voldoende opbergmogelijkheden, zodat alles uit het zicht is. De Chi stroomt daardoor ook beter door huis. Ontspullen dus.
Zorg voor rust in de woonkamer. Ontspullen dus
5. Positieve kunst voor een positieve Chi
Plaats objecten in je interieur die je gelukkig maken. Dit kan in de vorm van een kunstwerk met een positieve vibe, foto’s van fijne gebeurtenissen of je favoriete boek op de koffietafel. Ook een groot familieportret stimuleert misschien de positieve Chi bij je. Geen ruimte voor een plant? Dan is een houten beeld(je) van bamboe ook een optie voor een goede energie.
Ben je benieuwd hoe je meer yang-kleuren aan je woonkamer toevoegt? Ontdek hoe je subtiel kleur toevoegt aan je woonkamer.
Feng shui shoppen…
Bron: Beeld 1: vtwonen 03-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 2 en 3: vtwonen 11-2021 | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee | productie Tanja Saarberg. Beeld 4: vtwonen 10-2020 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma