Verhuizen? Volg deze checklist voor de eindinspectie van je huurwoning

null Beeld Pixabay
Beeld Pixabay

Ga je verhuizen en zeg je een huurovereenkomst op? Dan komt er veel werk op je af. Niet alleen moet je een hoop verhuisdozen inpakken, de huurwoning moet ook nog eens netjes worden overgedragen. Maar hoe werkt dat? Moeten de muren wit en gaten dichtgemaakt worden? Volg deze checklist voor de eindinspectie van je huurwoning.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer je verhuist uit een huurwoning, spreek je een datum af waarop de eindinspectie plaatsvindt. Dit geldt bij een sociale huurwoning en bij particulier huren. Samen met de verhuurder loop je door de woning en check je of alles netjes is. De verantwoordelijkheid ligt bij jou als huurder.

Checklist eindinspectie huurwoning

Hoe zorg je ervoor dat deze eindinspectie en sleuteloverdracht goed verloopt zodat er geen gebreken worden geconstateerd? Verhuizen brengt namelijk al genoeg rompslomp met zich mee, het zou balen zijn als je achteraf voor verrassingen komt te staan. Volg deze checklist, zodat je verhuist met een gerust hart.

1. Voorinspectie

Als huurder wil je natuurlijk genoeg tijd hebben om de puntjes op de i te zetten en de huurwoning goed achter te laten. Gelukkig is er daarom een voorinspectie. Meestal vindt deze een paar weken voor het einde van de huurperiode plaats. De inspecteur wijst je op eventuele gebreken die je nog moet herstellen. Voorbeelden zijn:

Lees verder onder de advertentie
  • Werkt alle sanitair naar behoren?
  • Zijn spijkers en schroeven verwijderd en gaten dichtgemaakt?
  • Hebben de muren een neutrale kleur?
  • Is er niets kapot gegaan (denk aan deurgrepen, kozijnen en lampen)?

2. Oorspronkelijke staat

De hoofdregel bij de eindinspectie is: lever de huurwoning op in zijn oorspronkelijke staat. Oftewel: hoe het eruitzag toen je er voor het eerst in kwam wonen. Heb je de muur roze geverfd? Grote kans dat je die nog moet witten. Heb je in de gang een prachtige gallery wall opgehangen? Dan moet je de schroeven verwijderen en gaten vullen.

3. Moet ik de muren witten?

Ja, als de muren wit waren toen je het huis betrok, dan moet je ze in de regel ook weer wit opleveren. Als dat het geval is, blijkt dit uit de voorinspectie. Dit geldt ook voor de plafonds. Er zijn hierbij wel uitzonderingen. Soms vindt de verhuurder de muren mooi zoals ze zijn. En soms gaat de verhuurder een renovatie uitvoeren, waardoor de muren al worden geschilderd door een professional. Dubbel schilderen is zonde, dus overleg goed met de verhuurder.

Lees verder onder de advertentie

4. Schade herstellen

Is er in de tijd dat jij er woonde schade ontstaan (die je zelf hebt veroorzaakt)? Denk aan een deurklink die is afgebroken, een keukenkastje dat scheef hangt of een lichtschakelaar die stuk is gegaan? Dan moet je deze schade meestal zelf herstellen, maar volgens het Juridisch Loket gelden hier wel een paar regels. Zo hoef je normale slijtage niet te herstellen. Een keuken van 15 jaar oud is logischerwijs niet meer in perfecte staat. Aan afbladderende verf op het keukenkastje kun jij dan niets doen.

Bovendien is klein onderhoud meestal voor jouw rekening. Een slot smeren, deurknop vastdraaien of ontstoppen van riool doe je veelal zelf. Groot onderhoud zoals het repareren van de cv-ketel of het schilderen van de gevel is voor rekening van de verhuurder.

5. Aanpassingen terugdraaien

Ook (kleine) veranderingen aan de huurwoning moet je terugdraaien, tenzij ze door een opvolgende huurder worden overgenomen. Als je grote aanpassingen hebt gedaan aan de woning waarvoor de huurder akkoord heeft gegeven, hoef je ze niet terug te draaien. Voorbeelden van veranderingen die je veelal moet terugdraaien, zijn:

Lees verder onder de advertentie
  • Spijkers en schroeven verwijderen
  • Gaten in muren vullen
  • Een nieuwe vloer verwijderen
  • Gordijnrails verwijderen
  • Naamplaatjes of stickers weghalen

6. Schoonmaken

Ten slotte moet je de huurwoning goed schoonmaken voor de eindinspectie. Een paar voorbeelden van schoonmaakklussen:

Lees verder onder de advertentie