Zo geef je de vensterbank een make-over
Gluur jij ook lekker bij anderen naar binnen als je een rondje door de buurt loopt. Wat is dan het eerste dat opvalt? Precies, de vensterbank. Deze zegt veel over de rest van het interieur. Weet jij eigenlijk niet zo goed wat je hier neer kunt zetten en kan de vensterbank bij jou thuis wel een upgrade gebruiken? Op deze manieren geef je het visitekaartje van het huis een make-over.
Upgrade de vensterbank
We beginnen bij de vensterbank zelf. Kan deze wel een make-over gebruiken? Schilder ‘m dan in een mooie opvallende kleur en maak er een blikvanger van. Houd je het liever wat neutraler? Laat hem dan blenden in het interieur en schilder ‘m bijvoorbeeld in dezelfde kleur als de muur voor een ton-sur-ton effect.
Staat een marmeren vensterbank al een tijd op je verlanglijst? Dan is plakfolie een goede (en budgetvriendelijke) optie. Je geeft de vensterbank hiermee in een handomdraai een compleet andere look. De plakfolies zijn te koop in diverse kleuren en dessins: van natuursteen tot betonlook. Is de kwaliteit van de vensterbank niet meer goed? Dan kun je ‘m natuurlijk ook in z’n geheel vervangen. Deze koop je bijvoorbeeld bij de bouwmarkt.
Zo style je de vensterbank
1. Maak het persoonlijk
Een leuke manier om het ‘visitekaartje’ van je huis persoonlijk te maken is door er objecten met betekenis neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vondst die je vanuit een (verre) reis hebt meegenomen of een vintage item dat je ooit op die ene leuke rommelmarkt gescoord hebt. Een bijzonder cadeau dat je van een geliefde hebt gekregen verdient uiteraard ook een ereplek in het interieur en daar is de vensterbank een ideale plek voor.
2. Planten tegen inkijk
Een grote raampartij? Heel fijn, want dat betekent veel lichtinval. Aan de andere kant zorgt het ook voor veel inkijk van buiten naar binnen. Een goede manier om het zicht iets te beperken, is door een grote vaas met (kunst)bloemen of planten neer te zetten. Het is wel een plek waar planten of bloemen veel zon en warmte vangen, helemaal als je er ook een radiator onder hebt staan. Kies daarom voor planten die goed tegen warmte kunnen, zoals vetplanten. Ben je meer van de bloemen dan zijn kunst- of droogbloemen altijd een goed idee!
3. Maak er een loungeplek van
Heb je een brede vensterbank? Maak er dan een loungeplek van. Met zit- en sierkussens maak je er een gezellige hangplek van. Ideaal voor gezellige borrelmomenten of wanneer je juist rustig een boek wilt lezen. Wist je trouwens dat de vensterbank vroeger regelmatig gebruikt werd als bankje waar je een boek kon lezen, omdat het licht daar zo goed was. Vandaar de naam ‘venster-bank ‘. Dit is ook de reden dat oude huizen vaak brede vensterbanken hebben waar je op kunt zitten.
4. Plaats een grote fauteuil voor het raam
Helaas niet gezegend met een brede vensterbank? Creëer dan een extra zitplek door er een grote fauteuil neer te zetten. Plaats enkele accessoires in het raam maar houd ook ruimtes leeg. Dit doe je door de items die je hebt verzameld in groepjes te plaatsen. Dan gaat alle aandacht naar de – met zorg uitgezochte spullen – die er wél staan. Ook leuk, voor de DIY-ers onder ons: bouw je eigen erker door een houten bankje op raamhoogte te bouwen. Style deze af met mooie kussens en relaxen maar!
LEES OOK
Het visitekaartje van een huis: Zo style je de vensterbank
Stylen maar…
Bron: beeld 1: vtwonen 04-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 2: vtwonen 04-2020 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans