Van gas naar elektrisch: kies je voor keramisch of inductie?

Illustratie: Josselin Bijl Beeld

Als je duurzaam wilt gaan koken, is de eerste logische zet de overstap van gas naar elektrisch. Klinkt makkelijk, maar de eerste keuze is misschien wel meteen de lastigste: voor welke kookplaat kies je? Ga je voor keramisch of inductie?

Lees verder onder de advertentie

Het D-woord

Duurzaamheid, het D-woord dat zorgt voor vernieuwing in de keuken. Bij duurzaamheid gaat het over het koken zonder gas, energiezuinige apparaten, waterbesparing, het scheiden van afval en het gebruik van natuurlijke en herbruikbare materialen.

Kostenplaatje

In 2050 moeten alle huizen in ons land van het gas af zijn. Dat klinkt nog ver weg. Maar omdat de kosten om zonder gas te wonen oplopen, kun je overwegen alvast over te stappen op elektrisch koken als je toe bent aan het vervangen van de keuken of het fornuis.

Voor overstappen van gas naar elektrisch koken heb je 3 fasen-stroom nodig. Dit herken je aan de aanduiding 3×220/230V of 380/400V op je elektriciteitsmeter. Staat er 220/230V op de meter, dan is het nodig om bij de netbeheerder de overstap naar 3 fasen-stroom aan te vragen. Reken voor de overstap op kosten tussen de 300 en 700 euro.

Voor de levering van 3 fasen-stroom heb je een extra elektriciteitsgroep nodig in de meterkast. Een elektricien kan een krachtgroep aanleggen in je meterkast en de bedrading doortrekken naar de keuken, inclusief een zogenaamd vijfpolig perilex-stopcontact dat nodig is voor de speciale stekker van de elektrische kookplaat. Kosten rond de 500 euro.

Elektrische kookplaten (inductie en keramisch) zijn er in verschillende soorten en prijsklassen, vanaf zo’n 200 euro.

Inductie

  • Bij een inductiekookplaat verwarm je pannen door een magnetisch veld. Daardoor trillen de ijzerdeeltjes in de bodem van de pan en dat zorgt voor hitte in de pan zelf.
  • Schakel je de inductieplaat in, dan verwarmt de pan direct. Binnen een paar seconden heb je hitte in de pan, snel dus.
  • Inductie verhit de pan, niet de plaat. Wel zo veilig dus voor kinderhandjes of mensen die weleens vergeten de plaat uit te zetten.
  • Voor koken op inductie heb je pannen met een vlakke bodem nodig. Door koken op gas trekken pannenbodems vaak een beetje bol. Nieuwe pannen zijn vaak een must.
  • Een inductiekookplaat is energiezuinig, omdat hij alleen de pan zelf verwarmt. Of het voordeliger is dan gas hangt af van de prijs van elektriciteit.

Keramisch

  • Een keramische kookplaat werkt met infraroodstraling en verwarmingselementen. Pas als die op temperatuur zijn, is de pan aan de beurt.
  • Een keramische kookplaat heeft tijd nodig om op te warmen. Pas als de elementen rood kleuren, kan de pan erop. Duurt zeker een paar minuten voor je kunt koken.
  • De verwarmingselementen zorgen voor hitte, ook in de plaat zelf. Die warmte blijft bovendien nog lang hangen nadat je de plaat uitzet. Oppassen dus.
  • Voor keramisch koken geldt ook dat je even moet checken of de bodem van de pan (nog) vlak is. Kies bij voorkeur pannen met een dikke bodem.
  • Een keramische kookplaat gebruikt veel energie om de kookzones op te warmen, en verliest ook na gebruik nog veel warmte.

Bron: Illustratie: Josselin Bijl

Lees verder onder de advertentie