Een goed begin…
Kunst is heel persoonlijk. Waar de een gek is op abstracte kunstwerken vol kleur, is de ander juist meer fan van minimalistische werken in natuurtinten. Iedere kunstenaar heeft een andere handtekening, en kunst is dan ook echt niet met elkaar te vergelijken. Maar wat kunst wél in overeenkomst heeft, is het prijskaartje. Werken van bekende namen is dikwijls niet goedkoop, en daarom is het van groot belang dat je geen miskoop doet. Met een aantal handige stappen voorkom je dat.
1. Luister naar je gevoel
Bij je eerste grote aankoop, kunnen alle termen uit de kunstwereld overweldigend zijn. Maar probeer je hier niet door te laten afschrikken. Het állerbelangrijkst bij kunst is dat het je raakt, dat het een bepaalde emotie oproept en je erdoor gevangen wordt. Het komt in jouw huis te hangen, en moet dus ook jóuw hart sneller doen kloppen. Luisteren naar je gevoel is tijdens de zoektocht dan ook raadzaam. De mening van anderen, buiten je gezin of huisgenoten om? Die mag je in dit geval zonder pardon langs je heen laten gaan.
2. Bepaal de plaats
Voor je op zoek gaat naar een kunstwerk, is het handig om te bedenken waar je het op wilt gaan hangen. Tijdens de zoektocht kun je namelijk zomaar verliefd worden op een doek, terwijl dit wellicht helemaal niet in je huis past. Een grote witte muur kan immers een groter en opvallender werk hebben, dan een kleine plek boven de bank of in een vakkenkast waar jouw doek moet komen te hangen.
3. Bereken de grootte
Ook de grootte van het kunstwerk is van belang tijdens de zoektocht. Maak het jezelf gemakkelijk en bedenk van te voren hoeveel ruimte het doek in beslag mag, en kan nemen. Daarmee voorkom je dat je verliefd wordt op een werk waar je geen plek voor hebt, én dat je per ongeluk een inschattingsfout maakt en een te groot of te kleine aankoop doet.
Bedenk vooraf waar het kunstwerk komt te hangen. Dan kun je de plank niet misslaan!
4. Bepaal je budget
Rondneuzen op websites en in galeries kan gevaarlijk zijn, want de kans is groot dat je oog zomaar valt op een werk dat veel te duur is. Bepaal dus vooraf het budget dat je ongeveer hebt voor je kunstwerk. Houd daarbij ook rekening bij de mogelijke hoge verzendkosten vanuit het buitenland en het inlijsten ervan. Zo voorkom je dat je bij het afrekenen voor verrassingen komt te staan.
5. Authenticiteitscheck
Heb je een werk gevonden? Dan is het belangrijk om een aantal vragen te stellen en checks te doen, om er zeker van te zijn dat je met een authentiek werk te maken hebt. Koop je het online van een particuliere aanbieder? Vraag de verkoper dan vooral over de staat en de herkomst van het kunstwerk. Zo voorkom je dat je kunst in huis haalt dat achteraf van minder goede kwaliteit is dan je denk. Vraag ook naar een authenticiteitsbewijs. Koop je het bij een galerie of van een artiest zelf? Dan kun je een 'certificaat van echtheid (COA)' meekrijgen, als bewijs dat het écht een uniek werk betreft. Wanneer het om een foto gaat, kun je het oplagenummer opvragen. Dergelijke kunst is vaak in een bepaalde oplage gemaakt, zodat ook hierbij de authenticiteit van verkochte werken gewaarborgd kan worden.
6. Inlijsten
Een mooi werk verdient een minstens zo mooie lijst! Terwijl je dit natuurlijk zelf kunt doen, oogt het vaak toch echt mooier wanneer je het bij een lijstenmaker laat inlijsten. Een goede lijst kan een kunstwerk accentueren, en echt dienen als de finishing touch waardoor het nog beter tot zijn recht komt. Het is wel wat prijziger dan een lijst van een woonwinkel, maar is bij een dergelijke aankoop zeker de moeite waard.
DIY 5x DIY voor afwisseling in een gallery wall
styling 6 unieke items om in een lijst te stoppen
Samenwerking 4 tips voor een lijstenwand aan de muur
styling 4 stylingtips voor je muur met opvallende prints
Bron: beeld: vtwonen 08-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Monique Butter