De geur van de feestdagen
Wanneer je in de winter ons huis binnenstapt, ruik je regelmatig de hartverwarmende geur van kaneel en sinaasappel. Deze twee oer(gezellige) aroma's worden in van alles en nog wat gebruikt. In de dennenboom hangen guirlandes gemaakt van gedroogde sinaasappel en rozemarijn, op het houtfornuis staat een ketel glühwein met deze smaakmakers te pruttelen om na een wandeling in het bos onze handen te warmen aan een mok glühwein. Taarten worden versierd met een compote van rabarber, geraspte kaneelstokjes en de schil van clementines. Zelfs stoofschotels of gebraden vlees worden op smaak gebracht met citrusvruchten en een snufje kaneel.
“In de winter ruikt ons hele huis naar kaneel en sinaasappel”
Omdat we in de winter meer tijd binnen zijn, besteden we vaak ook extra veel tijd aan een mooi gedekte feesttafel. En nee, hier hoeft het niet per se kerst voor te zijn, want we proberen hier van iedere dag een feestje te maken. Een mooi linnen laken over de grote houten tafel, gedekt met handgemaakt keramiek, mooie karaffen en stoere wijnglazen, gedecoreerd met linnen servetten versierd met schijfjes sinaasappel die we uren hebben laten drogen. Maak er een mooie winter van!
Liefs,
Floor
Dit heb je nodig voor gedroogd citrusfruit
• 2 sinaasappels
• 2 bloedsinaasappels
• 2 citroenen
• 1 grapefruit
Zo maak je het
- 1.
Snijd de citrusvruchten in dunne plakken. Gooi de uiteindes weg of gebruik ze als smaakmaker wanneer je een jam inkookt. Bekleed een of meerdere bakplaten met bakpapier. Dep de schijfjes goed droog. Verdeel het citrusfruit over het bakpapier en schuif de bakplaten in de oven. Droog het fruit ongeveer 4 uur op 100 graden. Keer de schijfjes na 2 uur voorzichtig om. Laat ze in een dichte oven goed afkoelen. Daarna zijn ze klaar voor gebruik.
- 2.
Rijg ze aan sisaltouw voor een prachtige guirlande, knoop ze om een stoer servet of drapeer ze tussen de borden op je feesttafel. Gedroogde sinaasappels zijn ook prachtig als decoratie op een grote romige pavlova. Of warm ze mee in een kom glühwein. Ook in de thee zijn ze heerlijk, met een kaneelstokje, schijfjes verse gember, steranijs en een takje rozemarijn.
Tip
Je kunt ook voor alleen sinaasappels gaan, maar ik vind het leuk te spelen met kleur en formaat. Wanneer je ze naast decoratie ook wilt gebruiken in gerechten of een warme drank, ga dan voor de biologische onbespoten varianten, omdat je de schil ook gebruikt.
LEES OOK
Aan de bak: 4x feestelijke bakrecepten voor de kerst
Bron: vtwonen Landelijk 11-2025 | fotografie & tekst Floor van Dinteren