kerst

Aan de bak: 4x feestelijke bakrecepten voor de kerst

Tea time vtwonen kerstspecial 2025 | recepten The Holy Kauw | fotografie Hanke Arkenbout
vtwonen kerstspecial 2025 | recepten The Holy Kauw | fotografie Hanke Arkenbout
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Bakrecepten kerst: luchtige broodjes als ontbijtwolken

Popovers zijn een luchtige kruising tussen een broodje, cakeje en soesje. Het neutrale basisrecept is heerlijk met zoet beleg, ideaal dus voor op de ontbijttafel. Of maak een hartige variant met Parmezaanse kaas en bieslook voor de kerstbrunch.

Dit heb je nodig voor luchtige broodjes:

Breng alle ingrediënten eerst op kamertemperatuur

Bereidingstijd 45 minuten

- 6 tl zonnebloemolie

- 250 ml volle melk

- 125 g bloem

- 2 eieren

- 1 el roomboter, gesmolten

- 0,5 tl zout

Verder nodig

- 6 muffinvormpjes of een muffinbakblik

Zo maak je het

  1. 1.

    Verwarm de oven voor op 200 °C.

  2. 2.

    Vet elk muffinvormpje in met 1 tl olie. Plaats de vormpjes in de oven en laat de olie in 10 minuten goed heet worden.

  3. 3.

    Klop intussen alle ingrediënten door elkaar met een garde en giet het beslag in een schenkkan.

  4. 4.

    Haal de vormpjes uit de oven en verdeel het beslag erover. Let op: de vormpjes en de olie zijn heet en kunnen spatten.

  5. 5.

    Bak de popovers 30–35 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Houd de oven dicht tijdens het bakken, anders zakken ze in.

  6. 6.

    Laat kort afkoelen, haal ze uit de vormpjes en eet ze meteen. Dan zijn ze nog warm en het allerlekkerst. Serveer met vers fruit, jam, slagroom of lemon curd. En eventueel poedersuiker. Of combineer alles voor een feestelijk resultaat.

Lees verder onder de advertentie
Luchtige broodjes vtwonen kerstspecial 2025 | recepten The Holy Kauw | fotografie Hanke Arkenbout
vtwonen kerstspecial 2025 | recepten The Holy Kauw | fotografie Hanke Arkenbout

Geur van kerst: kaneelrolletjes met blauwe bessen

Als deze kaneelbroodjes in de oven staan, verspreidt een heerlijke geur zich door het huis. De broodjes zijn lekker bij elke maaltijd van de dag. Of neem ze mee als snack tijdens een winterse boswandeling.

Dit heb je nodig voor kaneelrolletjes

Voor 20 stuks

Bereidingstijd 45 minuten

- 7 g gedroogde gist

- 50 ml lauw water

- 75 g roomboter

- 500 g bloem

- 200 ml handwarme melk

- 1 tl zout

- 1 ei

Voor de vulling:

- 150 g blauwe bessen

- 4 el water

- 150 g suiker

- 75 g roomboter

- 2 tl gemalen kaneel

- 0,5 tl gemalen kardemom

Voor het glazuur:

- 100 g blauwe bessen

- 2 el citroensap

- 1 el water

- 250 g poedersuiker

Lees verder onder de advertentie

Zo maak je het

  1. 1.

    Meng gist met lauw water in een kopje. Laat 15 minuten staan. Smelt 75 g boter en meng samen met bloem, gistmengsel, melk en zout. Kneed het deeg 15 minuten.

  2. 2.

    Laat de bal deeg onder een vochtige theedoek op een warme plek 30 minuten rijzen.

  3. 3.

    Vulling: breng de blauwe bessen met 4 el water en 150 g suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en haal van het vuur. Roer boter, kaneel en kardemom erdoor. Laat afkoelen.

  4. 4.

    Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel het deeg in 2 stukken en rol uit tot dunne lappen. Verdeel de vulling erover en rol op. Snijd de rollen in 10 stukken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk de rolletjes ermee. Zet in het midden van de oven en bak ca. 15 minuten.

  5. 5.

    Glazuur: breng blauwe bessen met citroensap en water aan de kook tot de bessen uiteenvallen. Zeef het mengsel en laat koelen. Druppel al roerend de bessensap door de poedersuiker tot een mooie glazuur ontstaat. Bestrijk de afgekoelde broodjes ermee.

Kaneelbroodjes vtwonen kerstspecial 2025 | recepten The Holy Kauw | fotografie Hanke Arkenbout
vtwonen kerstspecial 2025 | recepten The Holy Kauw | fotografie Hanke Arkenbout

Eenhaps-feest: meringue limoen-cakejes

Ook na de feestdagen blijft het feest met deze schattige cakejes. Het luchtige, zoete eiwit en de frisse limoen vormen een perfecte match. Bewaar ze in een afgesloten trommel en werk ze voor het serveren af met meringue.

Lees verder onder de advertentie

Dit heb je nodig voor meringue limoen-cakejes

Voor 18 stuks

Bereidingstijd 30 minuten + 15 minuten wachttijd

Voor de bodem:

- 150 g biscuit, verkruimeld

- 50 g suiker

- 90 g roomboter, gesmolten

Voor het cakebeslag:

- 225 g roomboter, op kamertemperatuur

- 225 g witte basterdsuiker

- geraspte schil van 1 (biologische) limoen

- 4 eieren

- 200 g bloem, gezeefd

- 1 tl baksoda

- 25 g maïzena

Voor de meringue:

- 3 eiwitten, op kamertemperatuur

- 150 g suiker

- 0,25 tl limoensap

- 2 druppels vanille-extract

Verder nodig:

- muffinbakblik voor 18 stuks

- papieren muffinvormpjes

- spuitzak B (ronde spuitmond)

Zo maak je het

  1. 1.

    Verwarm de oven voor op 180°C en leg 18 papieren muffinvormpjes in het bakblik (of bak in delen als je een kleiner bakblik hebt).

  2. 2.

    Maak de biscuitbodem door alle ingrediënten voor de bodem te mengen. Verdeel over de 18 vormpjes en druk goed aan.

  3. 3.

    Maak het beslag van de limoencake: mix de boter en de suiker romig met een handmixer. Mix één voor één de eieren erdoor. Wanneer het eerste ei volledig is opgenomen, voeg je pas het volgende ei toe. Voeg daarna bloem, baksoda en maïzena toe. Spatel het bloemmengsel in vier delen door de botermix en roer ten slotte de limoenrasp erdoor.

  4. 4.

    Verdeel het cakebeslag over de vormpjes en bak ongeveer 15 minuten. Controleer met een houten satéprikker: komt deze er schoon uit, dan zijn de cakejes gaar. Laat ze afkoelen in het bakblik.

  5. 5.

    Maak de meringue: doe eiwitten, suiker en het limoensap in een rvs-kom en klop het mengsel 4 minuten au bain-marie tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur, voeg vanille toe en klop met een mixer tot het mengsel piekerig en stijf is.

  6. 6.

    Verdeel de meringue over de muffins met een spuitzak of lepel. Extra mooi: brand de meringue kort met een crème-brûléebrander voor een goudbruin effect.

Meringue limoen-cakejes vtwonen kerstspecial 2025 | recepten The Holy Kauw | fotografie Hanke Arkenbout
vtwonen kerstspecial 2025 | recepten The Holy Kauw | fotografie Hanke Arkenbout
Lees verder onder de advertentie

Tea time: madeleines met witte chocola

Als de boodschappen zijn gedaan of een stevige wandeling erop zit, is een mok thee met een madeleine extra lekker. Deze zijn nét anders, zowel door de rode kleur als de rozemarijn en de witte chocola.

Dit heb je nodig voor madeleines met witte chocola

Voor 25 stuks

Bereidingstijd 35 minuten + afkoelen

- 120 g roomboter

- 2 el gehakte rozemarijnnaaldjes

- 250 g aardbeien, gewassen, in kleine stukjes

- 3 eieren

- 150 g suiker

- 250 g bloem, gezeefd

- snufje zout

- 1 tl bakpoeder

- 5 tl rode kleurstof (liefst natuurlijke)

- 200 g witte chocola, in stukjes

Verder nodig:

- madeleine-bakblik

Zo maak je het

  1. 1.

    Smelt de boter in een steelpan op laag vuur, zodat hij niet bruin wordt. Voeg de rozemarijn toe en laat 3 minuten meepruttelen. Haal van het vuur en laat 20 minuten staan.

  2. 2.

    Pureer de aardbei met een staafmixer tot een gladde puree.

  3. 3.

    Klop de eieren en suiker met een handmixer tot een luchtig schuim. Roer dit door de aardbeienpuree.

  4. 4.

    Meng in een andere kom bloem, zout en bakpoeder. Voeg het aardbeienmengsel toe en roer voorzichtig door. Zeef de botermix erboven zodat er geen rozemarijn in het beslag komt. Voeg de kleurstof toe en roer nogmaals door.

  5. 5.

    Vet de madeleinevormpjes in en bestuif met bloem. Giet het beslag erin en zet 20 minuten in de koelkast.

  6. 6.

    Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de madeleines in ca. 8 minuten gaar.

  7. 7.

    Smelt de witte chocolade au bain-marie in een kom boven een pan met daarin een laagje kokend water.

  8. 8.

    Laat de madeleines afkoelen en haal ze uit de vormpjes. Doop de bovenkant in de chocolade en leg ze op een bakpapier, zodat het chocoladelaagje hard kan worden.

    Tip: Geen madeleine-bakblik? Gebruik een bakblik voor cupcakes en bak ze zo'n 4 minuten langer.

Lees verder onder de advertentie
Madeleine met witte chocola vtwonen kerstspecial 2025 | recepten The Holy Kauw | fotografie Hanke Arkenbout
vtwonen kerstspecial 2025 | recepten The Holy Kauw | fotografie Hanke Arkenbout

LEES OOK
Chai naked cake: hét recept dat elke kerst tot een hoogtepunt maakt

Bron: vtwonen kerstspecial 2025 | recepten The Holy Kauw | fotografie Hanke Arkenbout

Lees verder onder de advertentie