Zorg voor een fraaie en voordelige wand- en plafondafwerking met spackspuitwerk

Muurkleur GN 080-08. Vintage Deense kast Marktplaats. Eettafel Fawn van Gazzda. Houten stoel Hay. Eettafelstoelen Dykmeyer via De Machinekamer. Tafellamp gekocht in Kopenhagen. Vintage plafondlampen PH4/3 van Louis Poulsen. Potten Nørd Conceptstore en rommelmarkt, planten via Nørd Conceptstore. Overig onbekend. Beeld JA | vtwonen 10-2022 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | Tekst Monique van der Pauw
Beeld JA | vtwonen 10-2022 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | Tekst Monique van der Pauw

Wil je mooi afgewerkte wanden? Dan is het glad stuken van de muren een veel gekozen oplossing. Laat je dit doen, dan kan de prijs flink oplopen. Het zelf doen is een ingewikkelde klus. De oplossing? Spackspuitwerk. Ontdek wat spackspuitwerk is, welke voor- en nadelen het heeft, wat de kosten ervan zijn en hoe je zelf spackspuitwerk aanbrengt op de muur of het plafond.

Lees verder onder de advertentie

Wat is spackspuitwerk?

Spackspuitwerk is één van de meest voordelige vormen van stucwerk. Het is kant-en-klaar pleisterwerk voor binnen dat onder hoge druk met een speciale spackspuit op de muur of het plafond wordt gespoten. Spackspuitwerk wordt aangebracht in twee lagen. De eerste laag wordt de ‘meslaag’ genoemd en is bedoeld om kleine oneffenheden op de muur of het plafond weg te werken. De tweede laag is de afwerklaag. Deze wordt aangebracht zodra de eerste laag spack is ingetrokken en gedeeltelijk is gedroogd. De tweede laag bepaalt de structuur van het spackspuitwerk. Een fijne korrel zorgt voor een bijna gladde muur, een gemiddeld grove of grove korrel geeft juist veel structuur op de muur of het plafond.

Omdat het goedkoop én gemakkelijk aan te brengen is, wordt spackspuitwerk vaak in nieuwbouwwoningen aangebracht. Heb je een nieuwbouwwoning en weet je niet waar je moet beginnen met inrichten? Ga in zeven stappen aan de slag met het inrichten van een nieuwbouwhuis en creëer je eigen plek.

Zo verschilt spackspuitwerk van spachtelputz

Spackspuitwerk en spachtelputz worden vaak met elkaar verward. Niet zo vreemd. Het is allebei pleisterwerk dat wordt gebruikt om muren en plafonds mooi af te werken. Qua structuur lijkt spackspuitwerk op spachtelputz. Toch is het niet hetzelfde.

Lees verder onder de advertentie
 • Spachtelputz wordt gemaakt van kleine steenkorrels die met kunsthars aan elkaar worden verbonden. De grootte van de steenkorrels bepaalt hoe fijn of grof de structuur van de spachtelputz wordt.
 • Spackspuitwerk is daarentegen een kleiachtige pasta waarvan de structuur wordt bepaald door luchtdruk. Tijdens het aanbrengen van spackspuitwerk wordt de pasta door de hoge luchtdruk in de spuitkop van een spackspuit uit elkaar geblazen. Door zelf de luchtdruk in de spuitkop in te stellen bepaal je de grofheid van de spack op de muur.

Ontdek de voor- en nadelen van spackspuitwerk

Spackspuitwerk heeft verschillende voor- en nadelen. Voor je besluit om spackspuitwerk aan te (laten) brengen is het goed om de voor- en nadelen te kennen.

De voordelen van spackspuitwerk:

Lees verder onder de advertentie
 • zorgt voor een mooi reliëf op de muur of het plafond
 • eenvoudig en relatief snel aan te brengen
 • goedkoper dan de meeste andere soorten stucwerk
 • verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je het niet hoeft te schilderen
 • kan worden aangebracht in vochtige ruimtes zoals de badkamer.

De nadelen van spackspuitwerk:

 • beschadigt sneller dan ander stucwerk doordat het van een zachter materiaal is
 • herstellen van schade aan de muur of het plafond is lastig. Bijwerken kan, maar het is haast onmogelijk om exact dezelfde structuur te krijgen
 • schilderen van spack is niet aan te raden. Het materiaal is zuigend en vanwege de korrelige structuur heb je een stuk meer verf nodig dan voor een gladde muur
 • maakt de muur of het plafond niet glad. Zelfs spackspuitwerk met een zeer fijne korrel heeft structuur. De ondergrond zal dus nooit helemaal glad zijn.
Lees verder onder de advertentie

Wil je een muur met bestaand spackspuitwerk glad maken? Dat kan alleen door eroverheen te stuken. Omdat stuken een vak apart is, huur je voor deze klus het beste een ervaren vakman in. Wil je toch zelf een poging wagen? Met deze tips om zelf te stuken kan de dappere doe-het-zelver aan de slag.

“Wil je een muur met bestaand spackspuitwerk glad maken? Dat kan alleen door eroverheen te stuken”

beeld vtwonen Beeld 2014-10, Marianne Luning, Tjitske van Leeuwen
Beeld 2014-10, Marianne Luning, Tjitske van Leeuwen
Lees verder onder de advertentie

Zelf de muur of het plafond spacken

De muren of het plafond laten spacken is relatief goedkoop. Zeker wanneer je kiest voor standaard wit spackwerk. De gemiddelde kosten voor spackspuitwerk zijn € 5 tot € 9 per m2. Voor gekleurde spack betaal je gemiddeld zo’n € 7 tot € 11 per m2. Doe je het spackspuitwerk liever zelf? Dit is alleen aan te raden voor de ervaren klusser. Volg onderstaand stappenplan als je zelf wilt spacken.

 • Stap 1: huur of koop een spackspuit

Spackwerk breng je door middel van een spackspuit aan op de muur. Deze spuit koop of huur je bij de bouwmarkt of een klusbedrijf. Ga je slechts een klein oppervlak spacken, bijvoorbeeld omdat je een beschadiging op de muur wilt repareren? Koop dan kant-en-klare spack in een spuitbus. Houd er rekening mee dat de structuur van de spuitbus anders kan zijn dan het spuitwerk dat al op de muur zit.

Lees verder onder de advertentie
 • Stap 2: kies de juiste structuur en kleur

Kies een spack met een structuur en in een kleur die je mooi vindt. Om de structuur te testen spuit je de spack eerst op een stuk karton. Maak bij het spuiten draaiende bewegingen op een afstand van 20 tot 30 centimeter en werk vanuit het midden naar de randen toe. Is het spackspuitwerk te grof of te fijn? Stel de spuitmond van de spackspuit dan opnieuw in.

 • Stap 3: egaliseer en reinig de muur of het plafond
Lees verder onder de advertentie

Zorg voor een vrijwel egale, stof- en vetvrije ondergrond. Egaliseer de grootste oneffenheden op muur door kleine beschadigingen of scheuren op te vullen met een opvulpasta en maak de muur vervolgens goed schoon met een ontvetter.

 • Stap 4: dek de meubels, de vloer en de ramen goed af

Bij spackspuiten ontstaat er veel spuitnevel. Dek de meubels, vloer en de ramen in de ruimte waar je gaat spuiten goed af om vlekken te voorkomen Draag kleding die vuil mag worden of trek een wegwerpoverall aan.

Lees verder onder de advertentie
 • Stap 5: spuit de spack op de muur of het plafond

Koop spack bij een bouwmarkt of groothandel, bereid het voor volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en stop het in de spackspuit. Spuit de eerste laag spack op de muur of het plafond en duw de spack in de hoeken met een natte kwast. Laat de spack goed intrekken. Zodra de spack gedeeltelijk droog is, breng je de tweede laag aan. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur is spackspuitwerk na ongeveer twee dagen volledig uitgehard. Zorg voor voldoende ventilatie door de ramen open te zetten zodra je klaar bent.

Spackspuitwerk is zeer geschikt om aan te brengen in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Stuken in de badkamer werkt nét even anders dan stuken in een droge ruimte. Ontdek wat je moet weten over stuken in de badkamer.

Lees verder onder de advertentie

Shop moois voor in huis…

Bron: beeld: vtwonen 10-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen