Een nieuwbouwhuis inrichten in 7 stappen
Je hebt een nieuwbouwhuis gekocht. En nu? Met alleen de badkamer en de keuken is pas een klein deel van het huis af. De woonkamer, slaapkamer en zelfs de hal moeten nog onder handen genomen worden. Waar begin je? Ga in 7 stappen aan de slag met het inrichten van je nieuwbouwhuis.
Stap 1: maak een plattegrond
Het inrichten van een nieuwbouwhuis is een hele klus. Elke ruimte moet vanaf de basis ingericht worden. Het is belangrijk om eerst op een rij te hebben wat je allemaal in je huis wilt doen: koken, eten, slapen, relaxen, werken… Ga elke ruimte in het huis langs en bedenk welke het meest geschikt is voor een bepaalde functie. Vergeet hierbij niet om rekening te houden met het daglicht. Als je weet wat je wilt, kun je aan de slag gaan met de plattegrond. Dit kan op papier, maar ook digitaal, bijvoorbeeld via Floorplanner. Houd rekening met radiatoren, ramen, vensterbanken, draairichtingen van de deuren en de zichtlijnen in huis: van kamer naar kamer, van etage naar etage en van binnen naar buiten. Hoe minder je deze zichtlijnen doorbreekt, hoe ruimtelijker het huis. Een juiste inrichting vinden kan een hele klus zijn, dus knip meubels op schaal uit en schuif ze over de plattegrond heen totdat je de juiste indeling hebt gevonden. Kom je er zelf toch niet uit? Dan kun je altijd een binnenhuisarchitect inschakelen.
Stap 2: aan de slag met een moodboard
Nu de indeling van het huis bekend is, ga je aan de slag met een moodboard. Pak een grote stapel woontijdschriften, knip de plaatjes, meubels of kleuren uit het blad die je aanspreken en plak deze op het moodboard. Vergeet niet om ook gebruik te maken van kleur- en materiaalstalen. Een stuk linnen dat je graag in de slaapkamer wilt of die spannende kleur voor de muur in de woonkamer: laat het allemaal terugkomen. Is knippen en plakken niet helemaal je ding? Pinterest is een goede manier om online een moodboard te maken. Het internet staat vol met inspirerende beelden en duizenden kleuren en materialen. Verzamel deze allemaal op een bord et voilà, je moodboard is gemaakt! Aan de hand hiervan kun je het kleurpalet samenstellen.
Stap 3: maak een lichtplan
Voor elke functie in huis heb je andere verlichting nodig. De lampen boven de eetkamertafel hoeven bijvoorbeeld minder sterk te zijn dan de leeslamp bij de bank. Neem bij het maken van het lichtplan voor het inrichten van je nieuwbouwhuis dus ook de functies per ruimte mee en bedenk welke lampen hier geschikt voor zijn. Denk na over het daglicht, de lichtrichtingen en de hoogtes van lichtbronnen. Vergeet daarnaast ook niet om rekening te houden met de stopcontacten en elektrapunten. Misschien moeten er extra punten toegevoegd worden, of is het handiger om een lamp op een andere plek te plaatsen. Begin dus op tijd met het maken van een lichtplan.
Stap 4: begin bij de basis
Met een moodboard en een kleurpalet bij de hand kun je aan de slag gaan met de basis van je nieuwbouwhuis: de vloer en muren. Ga je voor een houten vloer, tegels, laminaat of een stoere betonvloer? Kijk goed wat bij je moodboard past, maar houd ook rekening met praktische zaken. Ga je dezelfde vloer door het hele huis leggen? Wil je een onderhoudsvrije vloer? En ga je voor vloerverwarming? Je kunt natuurlijk veel informatie online vinden, maar overweeg ook om bij een vloerenspecialist langs te gaan. Een goede basis is namelijk erg belangrijk voor de verdere inrichting van je nieuwbouwhuis.
Stap 5: denk na over de muren
Naast de vloer behoren ook de muren tot de basis van het huis. Denk aan het stucwerk, verf en behang. Ook hier kan het moodboard en kleurpalet je goed bij helpen. Kies kleuren die bij je kleurpalet passen om de basis rustig te houden. Door deze kleuren door het hele huis te verwerken, wordt je nieuwbouwhuis gelijk één geheel. Ga je voor een witte basis, krijgen je muren een spannende kleur of pak je uit met een gewaagde print? Neem de tijd om over het kleurpalet na te denken. Laat je inspireren door je moodboard of ga aan de slag met de workshop over kleur. Maar onthoud: bevalt het niet? Dan kun je de muur altijd opnieuw verven.
Stap 6: ga voor groot
Een leuk sierkussen gespot? Onthoud het, maar laat de accessoires nog even in de winkel liggen. Begin bij het inrichten van je nieuwbouwhuis met de grote meubels; ga juist eerst op zoek naar een bed, bank of tafel. Wil je alles nieuw kopen, of neem je ook meubels mee uit je oude huis? Bekijk dan eerst wat je nog hebt staan en stel jezelf een aantal vragen: vind ik het nog leuk, past het bij mijn nieuwe huis en past het bij mijn moodboard? Ga daarna op zoek naar nieuwe meubels. Je hoeft niet alles in één keer te kopen, dus ga eerst bij verschillende woonwinkels langs voordat je een meubel koopt. Door eerst met de grote meubels te beginnen, krijg je niet alleen beter zicht op de ruimte in huis, maar kan je ook je uitgaven iets spreiden. Tip: neem je moodboard mee als je naar de woonwinkel gaat.
Vergeet niet om ook over de raambekleding na te denken. Denk na over het soort raambekleding en de kleuren, materialen en maten.
Stap 7: finishing touch
Nu de basis en de meubels gekocht zijn of in je huis staan, zijn de accessoires aan de beurt. Die extra kussens op bed of dat mooie schilderij voor in de hal; het is eindelijk tijd om ze in je winkelmand te stoppen. Met woonaccessoires breng je sfeer in huis en voeg je iets persoonlijks toe. Verstop persoonlijke items of erfstukken dus niet, maar geef ze een mooie plek in het interieur. Combineer nieuw met oud en mix & match met verschillende materialen. Zo wordt jouw huis een thuis!
Stylen maar!
Bron: beeld 1: vtwonen 07-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | beeld 2: vtwonen 11-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | productie Tanja Saarberg