WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Goed voor het milieu en je portemonnee: zonnepanelen

Al zien we hier net iets minder zon dan de Australische Dawn en Sven, het plaatsen van zonnepanelen is ook bij ons een goede investering. Voor het milieu én je portemonnee. Duurzaam gebruik maken van de natuur, ondertussen besparen op je energiekosten en ook geen onzekerheid meer over toekomstige prijsstijgingen van energieleveranciers. Je moet met ons klimaat wel even geduld hebben voor het loont (houd rekening met een jaar of tien), maar dan heb je ook wel een win-winwinsituatie.

Wat levert dat nou op?

Onder andere je energieverbruik en de ligging van het dak zijn van invloed op de besparing. Ter indicatie: de kosten voor het plaatsen van panelen voor een 4 persoonshuishouden met gemiddeld energieverbruik zijn zo’n € 10.200,-, de besparing per jaar gemiddeld € 1055,- (bron: www.zonnepanelen-weetjes.nl).

Soorten panelen

Zonnepanelen worden vaak geleverd als totaalpakket: de panelen, een omvormer en de installatiekosten. Je kunt kiezen uit:

  • kristallijn zonnecellen: de meestal blauwe polykristallijne met aluminium rand zijn zo’n 10% goedkoper dan de zwarte monokristallijne (all blacks), die rustiger ogen. De kwaliteits- en rendementsverschillen zijn klein.
  • CIS ‘dunne film’ zonnepanelen worden milieuvriendelijker gemaakt. Ze zijn ook voordeliger, maar hebben minder rendement (er is meer dakoppervlakte nodig). Qua uiterlijk lijken ze op de all blacks.

Vergelijkend onderzoek

Do’s & don’ts

  • Let op de garantie, tot in detail, voor zowel de panelen als de omvormer.
  • Ga bij offertes niet blind voor de meest aantrekkelijke prijs, maar check ook of het voorstel past bij jouw woonsituatie, zoals het soort dak (houd bij een plat dak rekening met een meerprijs tussen € 10,- en € 50,- per paneel), de zoninval en of een extra groep in de meterkast nodig is en die ook al in de prijs verwerkt is.
  • Denk aan de toekomst. Gaan kinderen al gauw het huis uit, dan wordt minder energie verbruikt en heb je minder panelen nodig. Ben je van plan elektrisch te gaan rijden, kies dan een grotere installatie.
  • Een verzekering afsluiten is niet nodig, zonnepanelen vallen onder je opstalverzekering, maar meld plaatsing wel bij de verzekeraar; de herbouwwaarde van je huis stijgt.

Subsidie?

  • Landelijke subsidie krijg je niet, maar voor aanschaf van zonnepanelen zijn er vanuit de lokale overheid wel mogelijkheden. Van een percentage op de aanschaf tot een vaste vergoeding op de investering. Laat je installateur weten dat je in aanmerking wilt komen voor deze subsidie.
  • Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Meer informatie: www.milieucentraal.nl.
  • Een zonnepanelensysteem van 10 panelen kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer € 4600,- (prijspeil mei 2016). De btw op zonnepanelen kun je terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee worden 10 zonnepalen zo’n € 800,- goedkoper.
  • Energiebespaarlening en VVE energiebespaarlening (www.energiesubsidiewijzer.nl)

Vergunning nodig?

Zonnepanelen kunnen meestal zonder vergunning geplaatst worden, maar soms is die wel vereist. Check www.rijksoverheid.nl/bouwregelgeving of ga naar www.omgevingsloket.nl en doe de vergunningscheck.

Bron: vtwonen 07-2017

nog meer: vtverbouwen