WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo houd je de zolder koel in de zomer

Iedereen die op een zolder slaapt of heeft geslapen, kent de struggle gegarandeerd: als het ook maar een beetje warm is buiten, is slapen op een zolder bijna niet te doen. Temperaturen op dit romantische plekje in huis schieten namelijk binnen no time naar een recordhoogte. Hoe houd je de zolder toch koel in de zomer?

vtwonen-dossier-zolder-verbouwen-verbouwing-rommelzolder

Koele zolder = koel hoofd

Een privésauna maken van je huis of zolder wil je in de zomer sowieso voorkomen. Naast dat je huis zijn warmte niet meer kwijt kan, kan jij dat zelf ook niet meer. Binnenruimtes koel houden in de zomer is belangrijk omdat je dan altijd een plekje hebt om je terug te trekken. En dat is wel zo fijn als de zweetdruppels op je voorhoofd staan.

Hitteplan koele zolder

Warmte stijgt op, logisch dus dat de zolder een van de warmste plekken van het huis is. Als een dakkapel of dakraam geen uitkomst biedt, is een koelsysteem het overwegen waard. Het meest eenvoudig en het voordeligst zijn aircoolers, die zijn compact en kunnen overal worden neergezet waar iemand behoefte heeft aan frisse lucht. Prima om bijvoorbeeld op een hete dag op je thuiswerkplek te zetten, maar ongeschikt voor het koelen van de zolder.

Een mobiele airco dan? Die is ook makkelijk te verplaatsen, maar helaas moet de afvoer van een dergelijke airco via een dakraam naar buiten, waardoor de warme lucht net zo hard weer naar binnen stroomt. Bovendien is het koelvermogen niet heel groot. Op zolder is een split-aircosysteem de beste optie. Die bestaat uit een binnen- en buitenunit die via leidingen met elkaar zijn verbonden. Deze airco onttrekt warmte uit de ruimte (via de binnenunit) en voert die af via de buitenunit. Op kieskeurig.nl staan onafhankelijke informatie en reviews van verschillende koelsystemen. 

Keep it koel

Naast een airco – die doorgaans best wat energie opslurpt – zijn er ook andere manieren om de zolder koel te houden. 

  • Isolatie van het dak zorgt ervoor dat de zolder in de winter warm is en in de zomer koel.
  • Houd ramen en deuren dicht en laat de zonwering zakken. Sluit eventueel raamdecoratie om ook het zonlicht buiten te houden.
  • Rolluiken zijn een goede investering. Ze houden niet alleen de warmte buiten de deur, maar zorgen ook voor een donkere ruimte. En dat is weer fijn als er een slaapkamer op zolder komt.
  • Schaf een ventilator aan voor extra verkoeling.
vtwonen-dossier-zolder-verbouwen-verbouwing-rommelzolder
Illustratie: Josselin Bijl

Uit je dak

Als een dak niet is geïsoleerd, gaat er zo’n dertig procent van de warmte via het dak verloren. Isolatie heeft dan ook meteen een positief effect op de energierekening. Hoe groot die besparing is, hangt af van de oppervlakte van het dak, maar dakisolatie kan een besparing van wel dertig procent op de stookkosten opleveren. 

Isolatiesubsidie

Het dak isoleren is een investering die zichzelf terugverdient. Daarnaast zijn er allerlei subsidieregelingen die de aanschaf nóg aantrekkelijker maken en de terugverdientijd verkorten. Lees meer hierover op dakisolatie-advies.nl.  

Houd je hoofd koel…

nog meer: vtverbouwen