Zeg dag tegen slapeloze nachten: zo kies je een mobiele airco voor in de slaapkamer

Mobiele airco Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Plakkend van het zweet in bed liggen, oftewel, het leed dat een hittegolf heet. Mobiele airconditioning is dan je beste vriend en maakt de nacht een stuk aangenamer. Wij helpen je in de zoektocht naar de beste mobiele airco voor de slaapkamer.

Lees verder onder de advertentie

Voordelen van een mobiele airco in de slaapkamer

Een mobiele airco op de slaapkamer heeft zo z’n voor- en nadelen. Een positief punt is natuurlijk de verkoeling. Als je ’m alvast aanzet voordat je gaat slapen, kom je in een heerlijk koele kamer terecht. Tijdens een hittegolf lig je niet meer te woelen, maar val je makkelijker in slaap. Bovendien zorgt airconditioning voor schonere lucht, betere luchtkwaliteit en lagere luchtvochtigheid.

Je kunt uiteraard ook voor een vaste airco kiezen, maar de installatie daarvan heeft flink wat voeten in de aarde. De voordelen van een mobiele airco ten opzichte van een vaste zijn:

  • Een mobiele airco is makkelijk te verplaatsen. Niet alleen gebruik je ’m hierdoor in een kamer naar wens, in de winter rol je ’m uit het zicht. Want zeg eerlijk: zo’n airco verdient geen schoonheidsprijs.
  • Een mobiele airco is goedkoper dan een vaste variant.
  • Hij is makkelijk te installeren. Je steekt de stekker in het stopcontact, plaatst de afvoerbuis naar buiten en koelen maar.
  • Je hebt geen grote buitenunit nodig, zoals bij een vaste airco.

LEES OOK
Zo is airco in de slaapkamer wél stijlvol

Nadelen van een mobiele airco

Een veelgehoord nadeel van een mobiele airco is het geluid. Geluidloos zijn ze namelijk niet: er is altijd een gezoem hoorbaar. En dat is niet bepaald ideaal in de slaapkamer. Andere nadelen van een mobiele airco ten opzichte van een vaste airco of ventilator zijn:

  • Een airco verbruikt meer energie en is prijziger dan een ventilator.
  • Een mobiele airco koelt slechts een paar graden. Het koelvermogen is namelijk een stuk lager dan dat van een vaste airco.
  • Je hebt een buis of slang naar buiten nodig. Dit kan via een gat in de muur of door het raam. De warme lucht wordt door de slang naar buiten afgevoerd.

Je beste vriend tijdens klamme zomernachten

Zo’n airco klinkt voor velen als muziek in de oren tijdens het slapengaan. Je krijgt de slaapkamer redelijk vlug een paar graden koeler, wat zorgt voor een betere nachtrust tijdens een hittegolf. Maar hoe kies je het beste exemplaar voor in de slaapkamer? Een paar tips om op te letten:

Een stille mobiele airco

Een mobiele airco die niet té veel lawaai maakt, is wel zo handig in de slaapkamer. Helaas bestaat er nog geen airco die volledig geluidloos is. Ze maken allemaal een licht zoemend geluid. Ben je een lichte slaper en erger jij je snel aan geluid? Dan is airconditioning misschien niet voor jou.

Wél kun je bij de aanschaf letten op het aantal decibel dat het apparaat maakt. Kies in de slaapkamer voor een mobiele airco met een geluidsniveau lager dan 50 dB, wat vergelijkbaar is met een koelkast die aanslaat. Sommige mobiele airco’s beschikken over een stille nachtmodus of slaapmodus, zoals deze smart variant.

Mobiele airco zonder slang

De warme lucht die airconditioning opzuigt moet ergens heen. Vandaar heb je te maken met een afvoerslang naar buiten. Een mobiele airco zonder slang bestaat (nog) niet. Dus zal het apparaat altijd dicht bij het raam moeten staan. Gelukkig komen de meeste airco's met een handige window kit waarmee je het raam kunt afdichten zonder dat er lucht ontsnapt.

Aircooler vs airco?

Een andere optie voor de slaapkamer is een luchtkoeler, ook wel aircooler genoemd. Deze verschilt behalve het ontbreken van de afvoerslang op meerdere vlakken van een mobiele airco. Een luchtkoeler verkoelt de ruimte minder en hij verhoogt de luchtvochtigheid (bij airco’s is dat andersom). Dit komt doordat een aircooler de warme lucht omzet in vochtige waterdamp en die de slaapkamer weer inblaast. De gevoelstemperatuur neemt af, maar de daadwerkelijke temperatuur nauwelijks.

Mobiele airco shoppen...

Lees verder onder de advertentie