Zolder verbouwen? Denk dan hieraan

beeld vtwonen Beeld Illustratie: Josselin Bijl
Beeld Illustratie: Josselin Bijl

Dringend behoefte aan een (extra) werk-, logeer-, speel-, hobby- of slaapkamer, maar is elke vierkante meter in huis al bezet? Dan is de zolder bij uitstek de plek om onder de loep te nemen. Zolder verbouwen? Qua kosten kun je het zo gek maken als je wilt. Pak je het groots aan en neem je een aannemer in de arm om meteen ook maar het dak te isoleren en zonnepanelen en/of een dakkapel te plaatsen? Of is er al een goede basis, heb je zelf twee rechterhanden en vraagt de ruimte vooral om een slimme indeling? 

Lees verder onder de advertentie

Heb je het echt nodig?

Schuine muren, kleine dakramen, misschien zelfs mooie oude balken… De zolder is vaak niet de meest efficiënte ruimte van het huis, maar wel de meest romantische. Zonde dus om ‘m alleen te gebruiken als opslagruimte voor eeeh ja, voor wat eigenlijk? Ongemerkt zijn er heel veel spullen naar de bovenste etage verhuisd. En veel daarvan liggen er al jaren zonder dat er ooit nog naar wordt omgekeken. Elke zoldermetamorfose begint dan ook met een opruimsessie XXL. Wees streng en bewaar alleen die dingen waar je echt niet zonder kunt of die een emotionele waarde hebben.

Denktank

Is de zolder leeg, loop er dan doorheen gewapend met een kladblok, een rolbandmaat en een open blik. Wat is de vloeroppervlakte? En wat is de afmeting van de ruimte waar je rechtop kunt staan? Die bepaalt namelijk de looproute. Een bureau kan makkelijk tegen een schuine wand staan, voor een bed is dat een minder handige plek.

En dan is natuurlijk de vraag: wat wíl je met de zolder? En minstens zo belangrijk: wat zijn de mogelijkheden? Een werkkamer plus ruimte voor de wasmachine en de droger, een logeerkamer mét badkamer, een speelzolder voor de kinderen of toch meerdere slaapkamers? Als dat helder is, scheelt dat later een hoop gedoe en frustratie. Bijvoorbeeld omdat er stopcontacten op de verkeerde plek zitten, de wasmachine aan de wandel gaat als hij draait, de afvoer voor de droger ontbreekt of lichtpunten op een onlogische plek zitten.

Wishlist zolder verbouwen

Maak een lijst met alle wensen die je hebt om de zolder te verbouwen. Daarop kunnen zaken staan als: extra daglicht, centrale verwarming, airco, een nieuwe trap, elektriciteit en zonnepanelen, maar ook bijvoorbeeld dat de balken in het zicht moeten blijven, er liefst oude bouwmaterialen worden gebruikt en de verbouwing duurzaam moet zijn.

beeld vtwonen Beeld Illustratie: Josselin Bijl
Beeld Illustratie: Josselin Bijl

Kijken, kijken, dan kopen

Beginnen de plannen om de zolder te verbouwen vorm te krijgen? Handige interieur apps kunnen inzichtelijk maken hoe die ideeën er in werkelijkheid uit komen te zien. De ruimte op schaal inrichten kan met de apps Home Design 3D en magicplan. Met de app Flexa Visualizer wordt de kleur van je keuze direct op de muur zichtbaar via de camera van de mobiele telefoon. De app Graham & Brown AR Decorating laat behalve verf ook zien hoe behang er op de muur uitziet.

Meer ruimte, meer licht

Dakkapel. Een van de grootste kostenposten om een zolder te verbouwen, is een dakkapel. Een eenvoudige uitvoering kost al snel € 4.000. Maar daar krijg je wel een hoop voor terug: een zee van licht, ventilatie, extra ruimte en uitzicht. Er is veel mogelijk, van een eenvoudig kant-en-klaar model tot een dakkapel op maat. Een dakkapel is ook dé manier om van een krappe vliering een ruime etage te maken.

Vensterraam. Van simpel tuimelraam tot super de luxe balkonvenster en dakterrasvenster: ook bij vensterramen zijn er veel mogelijkheden.

Vergunning: ja/nee? Wordt de klus geklaard door een aannemer, dan kan deze nagaan of er een vergunning nodig is. Wie zelf aan de slag gaat, moet eerst checken hoe het zit. Of er wel of geen vergunning nodig is, verschilt per gemeente. Soms is er een welstandsbeleid vastgesteld voor een gebied; dit gaat over het uiterlijk van huizen. In een dergelijk gebied ben je altijd vergunningplichtig.

Het budget zolder verbouwen

Wordt er een aannemer ingeschakeld en gaat alles op de schop, dan zijn dit de kosten waarop je ongeveer moet rekenen.

Verbouwing klein. Reken voor het verbouwen van een open zolder op zo’n € 5.000. Hierbij zijn inbegrepen: een dakraam, rechte trap, dakisolatie, aanleg van elektriciteit en centrale verwarming plus afwerking plafond, wanden en vloer.

Medium. Voor het compleet verbouwen van de zolder ben je ongeveer € 11.000 kwijt. Dit is inclusief dakisolatie, aanleg van elektriciteit en centrale verwarming, dakkapel, gipswand om een kamer te creëren, een trap met kwartdraai, afwerking van plafond, wanden en vloer.

Large Wordt het nog grootser aangepakt, reken dan op zo’n € 14.000. Voor dat geld krijg je het volgende: dakisolatie, aanleg van elektriciteit en centrale verwarming, trap met twee kwartdraaien, dakkapel en dakraam, afwerking met gipsplaten en stucwerk. Door plaatsing van gipswanden ontstaan meerdere ruimtes.

Maak de zolder af…

Bron: Illustratie: Josselin Bijl | vtwonen 09 2020

Lees verder onder de advertentie