Van voordelen tot zelf doen: ontdek alles over een vaste trap naar de zolder

Katoen perkal dekbedovertrek Striped Hearts in kleur geel, 140×200/220 cm € 59,95, 200×200/220 cm € 109,95 en 240×200/220 cm € 119,95 (inclusief kussenslopen). Ook verkrijgbaar in wit met zwarte hartjes en strepen.M.m.v. vtwonen.nl (lamp van vtwonen), letoile.store (poster in lijst, messing bakje), loods5.nl/design (bijzettafel, vaas met boldeksel), loods5.nl (glas, kaars in glas, wit object hoofd, houten kandelaar). Overig privébezit.  Beeld JA | vtwonen huiscollectie 04-2021 | styling Danielle Verheul | fotografie Richard Smit | productie Tanja Saarberg
Beeld JA | vtwonen huiscollectie 04-2021 | styling Danielle Verheul | fotografie Richard Smit | productie Tanja Saarberg

Ga je vaak naar de extra bergruimte op zolder? Of wil je hier een extra slaapkamer maken? Dan is het een goed idee om een vaste trap naar zolder te maken. Die is een stuk steviger en stabieler dan een vlizotrap en kun je op een strategische plek plaatsen. Ontdek hoe je dit aanpakt.

Lees verder onder de advertentie

Vlizotrap versus vaste trap

De zolder wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Van handige opbergplek voor spullen die je niet vaak gebruikt tot wasruimte of zelfs een (extra) slaapkamer. Je bereikt de zolder vaak via een vlizotrap: een opvouwbare trap die je bij ieder gebruik naar beneden trekt met een touw aan het zolderluik. Handig, want zo’n trap neemt opgeklapt geen ruimte in beslag op de overloop. Maar ga je vaak naar zolder, dan is de vlizotrap een stuk minder handig. Je moet ‘m telkens uitklappen en het luik zit vaak in het midden van de ruimte. Een vaste trap komt meestal uit aan de zijkant van de zolder. Zo kun je meer spullen kwijt en is de zolder handiger in te delen. Daarnaast is een vaste trap een veilig alternatief. Hij is steviger en stabieler, waardoor je makkelijker de trap op en af loopt. Zeker met je handen vol spullen is dit een belangrijk voordeel. Slaap je op zolder? Tover de zolder om tot knusse slaapkamer.

Een vaste trap naar een zolder met een schuin dak

Woon je in een huis met een schuin dak en wil je een vaste trap maken? Om te voorkomen dat je je hoofd stoot is het belangrijk om goed na te denken over de plek van de trap. Dit is soms even puzzelen, maar het is zeker mogelijk om een vaste trap naar een zolder met een schuin dak te maken. Plaats het trapgat bij voorkeur bij het hoogste gedeelte van de zolderruimte. Is dit het midden? Maak het trapgat dan niet in het midden, maar juist meer aan de zijkant. Heeft de zolder al een vlizotrap, maar zit deze op een onhandige plek? Bijvoorbeeld te dicht op de schuine wand? Verplaats het trapgat dan naar een andere plek. Omdat het een flinke ingreep is, doe je er verstandig aan om hier een professional voor in te schakelen. Weet je niet hoe de zolder met schuine wanden in moet richten? Grote kans dat deze drie oplossingen voor een schuin dak voor inspiratie zorgen.

Een vaste trap naar een zolder in een kleine ruimte

Als je weinig ruimte in huis hebt is het verstandig om hier creatief mee om te gaan. Heb je bijvoorbeeld een smalle overloop? Ga bij het maken van een vaste trap naar zolder dan voor een ruimtebesparende trap, zoals een spiltrap of een middenboomtrap. Bij een spiltrap, ook wel spiraaltrap genoemd, worden alle treden 180 graden rondom de spil gemonteerd. Zo neemt de trap nooit meer ruimte in beslag dan de breedte van de traptreden. Bij een middenboomtrap worden de treden in het midden ondersteund door stalen elementen. Omdat dit type trap erg geschikt is om op maat te maken past de middenboomtrap vrijwel overal. Zo maak je in een kleine ruimte tóch een vaste trap naar zolder. Wil je de kleine woning groots laten lijken? Zo creëer je ruimte in een kleine woning.

Lees verder onder de advertentie

Een vaste trap naar zolder (laten) maken met een bouwtrappakket

Is de keuze gemaakt en ga je voor een vaste trap naar zolder? Trappenleveranciers verkopen hier speciale bouwpakkettrappen voor. Dit is een trap die wordt geleverd in losse onderdelen die je vervolgens thuis in elkaar zet. Het bouwen van de vaste trap naar zolder is een flinke klus, zelfs met een bouwpakket. Je kunt de klus dan ook het beste overlaten aan een professional. Ben je een ervaren klusser die graag zelf een vaste trap naar zolder maakt? Zoek een mooie trap uit en volg onderstaand stappenplan.

  • Stap 1 – Meten is weten

Inmeten is het allerbelangrijkste wanneer je een vaste trap naar zolder wilt maken. Meet de hoogte van de verdieping waar de trap komt en bereken hoeveel traptreden je nodig hebt. De meeste traptreden zijn tussen de 18 en 21 centimeter hoog. Deel de hoogte van de verdieping door de hoogte van de traptreden en voilà, je weet hoeveel treden je nodig hebt. Meet daarnaast de lengte en breedte van het bestaande – of nog te maken – trapgat op. Heb je de juiste afmetingen bepaald? Bestel dan een bouwpakkettrap.

Lees verder onder de advertentie

De eerste stap? Zorg ervoor dat je alles opmeet

Flexa Creations muurverf Bakery Brown (flexa.nl). Trap Decor Ice Blue prijs op aanvraag (upstairs.com). Toiletdeur prijs op aanvraag (gewoongers.nl). Bamboe hanglamp € 169,- (vtwonen.nl). Zwarte schoenenkasten per stuk € 79,- (eijerkamp.nl). Metalen kapstok € 43,99, zwarte spiegel € 27,99 (housevitaminshop.nl). Overig privébezit.  Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 12, aflevering 7 | styling Eva van de Ven | fotografie Barbara Kieboom
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 12, aflevering 7 | styling Eva van de Ven | fotografie Barbara Kieboom
  • Stap 2 – Het trapgat verbreden
Lees verder onder de advertentie

Een vaste trap naar zolder is vaak breder dan een vlizotrap, waardoor je het bestaande trapgat meestal moet (laten) verbreden. Wil je een vaste trap naar een zolder met een betonvloer maken? Voor het zagen in beton heb je een diamantzaag nodig. Deze is te koop of te huur bij de bouwmarkt. Het zagen in beton neemt tijd in beslag, houd rekening met minimaal één tot anderhalve dag. Wil je een vaste trap naar een zolder met een houten vloer maken? Dan ben je een stuk sneller klaar. Hout is dunner dan beton, waardoor je er makkelijker en sneller doorheen snijdt. Gebruik hiervoor een cirkelzaag. Ook deze koop of huur je bij de bouwmarkt.

  • Stap 3 – De vaste trap in elkaar zetten

Een bouwpakkettrap wordt geleverd met een bouwtekening en een montage-instructie. Volg de bouwtekening en de instructie en zet de trap stap voor stap in elkaar. Staat ie? Zet de trap vervolgens met schroeven vast in het trapgat en aan de vloer zodat hij stabiel staat. Na het vastschroeven is de vaste trap naar zolder klaar voor gebruik.

Lees verder onder de advertentie

De kosten van een vaste trap naar zolder

Wat kost een vaste trap naar zolder eigenlijk? Op die vraag is helaas geen eenduidig antwoord. Het ligt er namelijk aan welk type trap en welk materiaal je kiest en of je de trap laat installeren of zelf plaatst. Gemiddeld kost een vaste trap naar zolder ongeveer € 2000,- inclusief montage. Bouwpakkettrappen beginnen bij ongeveer € 900,-. Ook de kosten voor het laten zagen van een (nieuw) trapgat in de houten- of betonvloer verschillen per aannemer. De kosten voor een vaste trap naar zolder lopen dus erg uiteen. Wil je graag een vaste trap naar zolder laten plaatsen? Dan is het slim om bij verschillende aannemers en trapleveranciers een offerte aan te vragen zodat je een goed beeld krijgt van wat de kosten zijn.

Is de vaste trap naar zolder klaar en wil je de zolder netjes maken? Deze handige tips helpen je de zolder op te ruimen.

Moois voor in het trapgat…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen huiscollectie 04-2021 | styling Danielle Verheul | fotografie Richard Smit | productie Tanja Saarberg