Wil je vloerverwarming én een houten vloer? Zo kan het

Vloer van de vtwonen collectie. , M.m.v. Neef Louis (tafelblad, ornament op schouw), De Machinekamer (onderstel tafel), Goeds (donkergrijze vaas, eetkamerstoelen), xandl.nl (hanglampen), Sukha Amsterdam (lijsten met stof, plaid), anneoldekalter.com (lijsten met posters), Things I Like Things I Love (vaas met kom, grijze vaas, houten lepel), MaisonNL (theepot), Serax (witte kopjes, borden), Zara Home (witte kandelaar, ronde kaars op de schouw). Overig privébezit.  Beeld JA | vtwonen 06-2018 | styling Liza Wassenaar | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld JA | vtwonen 06-2018 | styling Liza Wassenaar | fotografie Jeroen van der Spek

We leven nou eenmaal in een land waar het lang niet het hele jaar door warm weer is. Wanneer de thermometer onder het vriespunt duikt, is vloerverwarming geen overbodige luxe. Maar wat als je vloer van hout is? We hebben goed nieuws voor je: vloerverwarming met een houten vloer is tegenwoordig vaak mogelijk. Al geldt dat nog niet voor elke houtsoort…

Lees verder onder de advertentie

Vloerverwarming onder een houten vloer: kan dat?

Van origine is hout niet gemaakt voor verwarming: het is namelijk een natuurlijk materiaal, dat niet goed tegen vocht en warmte kan. Door de warmte kan hout bol gaan staan en dat wil je natuurlijk niet bij een net nieuwe vloer. Over de vraag of vloerverwarming mogelijk is bij een volledig houten vloer, kunnen we kort zijn: nee. Wanneer je een massief houten vloer aanschaft, is het niet verstandig om hier verwarming onder te plaatsen, om bovenstaande risico’s te voorkomen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig meerdere opties die verwarming toch mogelijk maken onder een vloer van hout. Zo kun je kiezen voor een lamelplank, die niet gemaakt is van massiefhout. Lamelplanken bestaan uit een multiplexlaag, met daarbovenop een massief houten laagje. Zo krijg je wel de uitstraling van een houten vloer en is vloerverwarming toch mogelijk. Daarbij is het ook nog belangrijk om te kijken naar het soort hout dat bovenop die multiplexlaag ligt.

LEES OOK
Dit moet je weten over vloerverwarming onder een stenen vloer

Onder deze soorten hout is vloerverwarming mogelijk

Hoewel er een laag onder zit, kunnen alsnog niet alle houtsoorten tegen de hitte en het vocht van vloerverwarming. De soort die bijna altijd geschikt is? Dat is eikenhout, maar ook hierbij geldt dat er uitzonderingen zijn. Een eikenhouten vloer mag niet te dik en te breed zijn, want dan loop je weer het risico op bolvorming. Andere houtsoorten waar verwarming onder geplaatst kan worden, zijn esdoorn en walnoot. Vloerverwarming onder een houten vloer is niet mogelijk bij bijvoorbeeld een beuken vloer, of een vloer gemaakt van jatoba hardhout.

Lees verder onder de advertentie

Er bestaan daarnaast twee soorten vloerverwarming: elektrische vloerverwarming, of verwarming die draait op water en gas. De eerste variant wordt afgeraden onder een houten vloer, omdat ook hier weer risico’s voor je vloer aan vastzitten. Elektrische verwarming kent namelijk grotere temperatuurverschillen dan gasverwarming.

LEES OOK
Dit zijn de gemiddelde kosten voor het aanleggen van een vloerverwarming

Dit zijn de gemiddelde kosten van vloerverwarming

Logischerwijs zitten er ook verschillen in kosten tussen de twee soorten verwarmingen. Over het algemeen is elektrische verwarming goedkoper om te plaatsen dan een watergedragen verwarming op gas. Voor een houten vloer is gas de beste optie. Bovendien betaal je uiteindelijk meer aan stookkosten bij een elektrische verwarming dan bij een gasverwarming. Weten hoe duur de aanleg van een vloerverwarming onder een houten vloer is? Daarvoor is het belangrijk om te onthouden dat vloerverwarming bijna altijd als bijverwarming wordt gebruikt; de meeste huizen hebben er altijd nog wel een andere warmtebron naast. Gaan we van de kosten van WarmerHuis uit, dan ben je voor watergedragen verwarming zo’n € 800 per 5 tot 10 vierkante meter kwijt. Hoe groter de oppervlakte, hoe goedkoper je in verhouding uit bent. Voor 30 tot 40 vierkante meter betaal je namelijk maar € 1100. Ook Verbouwkosten.nl, Vloerenverwarming.nl en tal van andere websites noemen dezelfde prijzen, een goede graadmeter voor de kosten van je vloerverwarming dus.

Lees verder onder de advertentie

Lees meer over vloeren

beeld vtwonen Beeld

vloeren 5 weetjes over vloerverwarming

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Wooninspiratie 10 vloerkleed trends

beeld vtwonen Beeld

vloeren ‘Groen’ aan je voeten: dit zijn milieuvriendelijke vloeren

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

basiscursus: iedereen een vtwonen droomhuis

Bron: Beeld: vtwonen 06-2018 | styling Liza Wassenaar | fotografie Jeroen van der Spek

Lees verder onder de advertentie